回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [Macross祭2007大搞作]1/72 菜機 + Angel Bird 小隊齊齊砌
  本主題由 raymondshe 於 2011-1-26 12:17 PM 解除置頂 
Arnold
少佐

熱誠勳章   大毒梟勳章  
UID 4151
精華 17
積分 50
帖子 7380
成品數目 50 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線
真係唔知點解 "5" 號係倒轉的

糟蹋模型係我H強項,老點我至叻!
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RTHK 於 2007-3-13 12:55 PM 發表

始終 Angel Bird 係屬于花式表演機, 機數 and 機身編號都有固定. 如1號機係Commander Leader,  2號機係Left Wing, 3號機係Right Wing, 4號機係Slot, 5號機係Lead Solo (註: 個5字要倒轉貼), 6號機係Reserve VF-1D.
如果大家跳晒o的number, 咁咪不成隊形o羅!
其實大家都打算砌 Angel Bird 係想版聚當日有個好 grand 嘅情形出現, 不如咁啦, 先解決編號 1-6, 如果多人砌的話, 可以砌多隊唔同色但同 pattern o既編號1-6.  再唔係就7-12、13-18、 19-24 中choose 一個range砌. 好唔好?

RTHK 師兄
明白晒!
咁no. 呢家野就等各位大大安排啦

小弟有一個問題, Angel Bird 係咪一定要用VF-1D機?

自我封閉期...
頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RTHK 於 2007-3-13 12:55 PM 發表

始終 Angel Bird 係屬于花式表演機, 機數 and 機身編號都有固定. 如1號機係Commander Leader,  2號機係Left Wing, 3號機係Right Wing, 4號機係Slot, 5號機係Lead Solo (註: 個5字要倒轉貼), 6號機係Reserve VF-1D.
其實大家都打算砌 Angel Bird 係想版聚當日有個好 grand 黿“峊X現, 不如咁啦, 先解決編號 1-6, 如果多人砌的話, 可以砌多隊唔同色但同 pattern o既編號1-6.  再唔係就7-12、13-18、 19-24 中choose 一個range砌. 好唔好?

你話是la~不如報鬫W先,砌乜款,幾多號,不如集中由你assign比大家,咁唔會咁亂,
我有一個idea,唔知好唔好,即管講出來比你參考下.....
不如每一個機款(例如vf-0 vf-1 vf-19 vf-22 ......etc)都砌一隊angel brid,每隊六架,
咁咪人人都有份,又唔會撞,咁好唔好呢?

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 towailun 於 2007-3-13 02:32 PM 發表

你話是la~不如報鬫W先,砌乜款,幾多號,不如集中由你assign比大家,咁唔會咁亂,
我有一個idea,唔知好唔好,即管講出來比你參考下.....
不如每一個機款(例如vf-0 vf-1 vf-19 vf-22 ......etc)都砌一隊angel brid,每隊六架,

咁要好多師兄參加啦!!!!

自我封閉期...
頂部
RTHK
少校
菜统署後生一名

大毒梟勳章  
UID 1364
精華 0
積分 6
帖子 2003
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-23
來自 SDF-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈廸斯 於 2007-3-13 02:25 PM 發表

RTHK 師兄
明白晒!

小弟有一個問題, Angel Bird 係咪一定要用VF-1D機?

QUOTE:
原帖由 towailun 於 2007-3-13 02:32 PM 發表

等我交個波俾 KC 先
(我公司最近有o野好趕, 又reports 又powerpoint )

~~~~~菜~~~~~
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RTHK 於 2007-3-13 02:41 PM 發表

等我交個波俾 KC 先
(我公司最近有o野好趕, 又reports 又powerpoint )

咁等各位師兄安排啦!!
我都係死返去做野先...

自我封閉期...
頂部
littlemomo ((>^:^<))
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈廸斯 於 2007-3-13 02:25 PM 發表

RTHK 師兄
明白晒!

1-5 vf-1a
6  vf-1d

小毛髦,砌得慢,一粒件要剪三晚~~
頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:

你話是la~不如報鰦名先,砌乜款,幾多號,不如集中由你assign比大家,咁唔會咁亂,

少少意見
assign 機種~~~會唔會變得太過似做功課?
假如已經有人認頭想砌,或assign o左 no-6 vf-1d,而另外有3個兄弟都想整no-6 vf-1d,唔通唔比佢o地砌?

我諗只係整一個”認頭list” 係1-6號vf-1 angel birds比大家參考o下就ok,至於其他機種噴angel birds 花,因為未必有official o既花紋參考,只有自行想像演譯,可能3個人整vf-19 angel birds花,花紋設計都各有唔同設計,可能3隻砌出o黎都完全唔同樣,號碼都變得好其次,就不如由得佢o地自由發揮啦。

頂部
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-11
來自 量地星
狀態 離線

QUOTE:

呢個idea ok wor!!

沒有新意,技術尚何! 哈哈哈!
頂部
towailun
少校
見龍卸甲......

UID 1609
精華 0
積分 9
帖子 2596
成品數目 9 件
閱讀權限 102
註冊 2005-1-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-3-13 04:08 PM 發表

少少意見
假如已經有人認頭想砌,或assign o左 no-6 vf-1d,而另外有3個兄弟都想整no-6 vf-1d,唔通唔比佢o地砌?

我諗只係整一個”認頭list” 係1-6號vf-1 angel birds比大家參考o下就ok,至於其他機種噴angel birds 花,因為未必有official o既花紋參考,只有自行想像演譯,可能3個人整vf-19 angel birds花,花紋設計都各有唔同設計,可能3隻砌出o黎都完全唔同樣,號碼都變得好其次,就不如由得佢o地自由發揮啦。

我其實無所謂ga~不過覺得既然大家咁有心做一件事,搵個人出來做統籌好過e家咁亂咋,比個機會港台發揮下嘛~
花紋方面,我原意係每一隊一個花,都可能要勞煩d善於設計既兄弟幫助desgin......
不如momo你......唔該呀~最多送盒菜比你做禮物。

頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 towailun 於 2007-3-13 04:24 PM 發表

我其實無所謂ga~不過覺得既然大家咁有心做一件事,搵個人出來做統籌好過e家咁亂咋,比個機會港台發揮下嘛~
花紋方面,我原意係每一隊一個花,都可能要勞煩d善於設計既兄弟幫助desgin......

統籌統籌
支持呀!!! 搞好d!!

自我封閉期...
頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 towailun 於 2007-3-13 04:24 PM 發表

唔制

呢d 都係留返比rthk統籌好d

閃得快,好世界

頂部
kog (^^;)
少校
玲明美

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 582
精華 14
積分 88
帖子 2919
成品數目 88 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-11
來自 GAForum
狀態 離線

QUOTE:

其實大家都打算砌 Angel Bird 係想版聚當日有個好 grand 嘅情形出現, 不如咁啦, 先解決編號 1-6, 如果多人砌的話, 可以砌多隊唔同色但同 pattern o既編號1-6.  再唔係就7-12、13-18、 19-24 中choose 一個range砌. 好唔好?

咁等人報晒 1-6號再決定..........

頂部
RTHK
少校
菜统署後生一名

大毒梟勳章  
UID 1364
精華 0
積分 6
帖子 2003
成品數目 6 件
閱讀權限 10
來自 SDF-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 哈廸斯 於 2007-3-13 02:47 PM 發表

咁等各位師兄安排啦!!
我都係死返去做野先...

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-3-13 04:08 PM 發表

少少意見

菜祭當然歡迎大家自由發揮啦(1/72 FIGHTER WITH WHEELS), 但既然有部份兄弟打算一齊砌一整隊Angel Bird出o黎, 所以先至希望會有完整o既1~6號Angel Bird隊出現. 砌模型始終都屬於個人喜好同自願性質, 當然唔係話一定要assign 機種或編號. 如果有兄弟願意一齊砌1~6號Angel Bird出o黎固然好啦, 但冇都唔緊要. 最寫緊要係大家肯砌 1/72 菜機

~~~~~菜~~~~~
頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RTHK 於 2007-3-14 01:23 PM 發表

菜祭當然歡迎大家自由發揮啦(1/72 FIGHTER WITH WHEELS), 但既然有部份兄弟打算一齊砌一整隊Angel Bird出o黎, 所以先至希望會有完整o既1~6號Angel Bird隊出現. 砌模型始終都屬於個人喜好同自願性質, 當然唔係話一定要assign 機種或編號. 如果有兄弟願意一齊砌1~6號Angel Bird出o黎固然好啦, 但冇都唔緊要. 最寫緊要係大家肯砌 1/72 菜機

O甘個地台諗住點?
搵人畫(應該係你)出O黎PRINT 大大張MOUNT 上FOAM BOARD(都應該係你) 可能嗎?
我諗呢個係比較"吞樸"O既方法,費事你O甘辛苦

頂部
RTHK
少校
菜统署後生一名

大毒梟勳章  
UID 1364
精華 0
積分 6
帖子 2003
成品數目 6 件
閱讀權限 10
來自 SDF-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 littlemomo 於 2007-3-14 01:36 PM 發表

O甘個地台諗住點?
搵人畫(應該係你)出O黎PRINT 大大張MOUNT 上FOAM BOARD(都應該係你) 可能嗎?
我諗呢個係比較"吞樸"O既方法,費事你O甘辛苦

我諗住畫完之後攞去 print banner 咋
大師有乜高見?

~~~~~菜~~~~~
頂部
自來也
少佐
日日比狗咬 ~ ~ 汪汪

UID 2853
精華 0
積分 2
帖子 6973
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-2
來自 青山狗房
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 RTHK 於 2007-3-14 02:06 PM 發表

我諗住畫完之後咱h print banner
大師有乜高見?

骨艾o的牙
用完可以再用

A-ba-ni-bi a-bo-li-bev.
A-ba-ni-bi a-bo-li-bev-ma-bo-sa-bo.

藍莓 冧 梨 水蜜桃
菠蘿 香蕉 桔 檸檬
頂部
Solo
壹等兵

UID 10217
精華 0
積分 0
帖子 142
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
來自 Hong Kong
狀態 離線
hello,請問下次版聚大約幾時?因為7月之後我就唔可以參加

頂部
阿民
少校

UID 8000
精華 6
積分 70
帖子 2788
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-3
來自 元朗
狀態 離線
原帖由 RTHK 於 2007-2-27 10:04 PM 發表
今次[Macross祭2007大搞作]目的係以眾人之力於o黎緊o既版聚完成一個大情景.  該次版聚會於長檯上鋪上一張跑道, 然後將各位之完成品以指定的位址放於跑道上.

為配合[Macross祭2007大搞作], 今次齊齊砌會有以下要求:
1. 比例一定要係 1/72
2. 接受任何超時空要塞作品之飛機型態 (不包括Q版).  模型、首辦、自製均可
3. 所有作品必需要以有機轆狀態下可立於跑道之上
4. 歡迎使用任何款式的水貼同自創配色
5. 亦歡迎任何自行改造, 但外形必需合理
6. 截止日期 : 下次版聚, 詳細日期請留意壇主之日後公報

另外希望能完成 Angel Bird 小隊,現正召集6位兄弟砌 Angel Bird (VF-1A x 5 + VF-1D x 1)

請大家擁躍參加

1.RTHK - VF-1A Angel Bird No.4

3.jamesdean0083
4.towailun
5.chestert
6.rcheung
7. ArLip
8. 味吉洋彪
9. darius666
10.kcllck - VF-1A Angel Bird No.2
11.角木肇
12.紅色惡夢
13.哈廸斯
14.Superfoxfox
15.BPH
16.raymondshe
17.ArNOlD - YF-22S Angel Bird
18.REFF
19.skwong
20. erick
21.阿民 angel bird (如果冇人砌1號我砌)

E-Mail : mansmodelling@gmail.com
Facebook專頁︰ https://www.facebook.com/Mansmodelling
頂部
上校
口模小毛髦

大毒梟勳章  
UID 1005
精華 4
積分 16
帖子 4363
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2004-1-5
狀態 離線
1.RTHK - VF-1A Angel Bird No.4
3.jamesdean0083
4.towailun
5.chestert
6.rcheung
7. ArLip
8. 味吉洋彪
9. darius666
10.kcllck - VF-1A Angel Bird No.2
11.角木肇
12.紅色惡夢
13.哈廸斯
14.Superfoxfox
15.BPH
16.raymondshe
17.ArNOlD - YF-22S Angel Bird
18.REFF
19.skwong
20. erick
21.阿民 angel bird (如果冇人砌1號我砌)

頂部