回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 貓貓修復日記: 11/2 履帶篇
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線
貓貓修復日記: 11/2 履帶篇

這隻大貓, 是我真正接觸模型後, 第一隻買的1/35 afv (應該是被這兒的大大毒了 orz)
果時唔識, d 車輪痴好後(用aa膠), 放了幾個鐘, 就放上去試位, 之後就沒拆番出黎...
結物D正版輪痴晒係上面, 費盡力才打大部份拆下, 有點痴得太實不拆了 (因為已整斷了不少輪軸)
車後部的排氣管也弄得很難看...那兩個把排氣管扣在車上的扣子, 完全裝不上...

這陣子很忙...原本的內構計畫, mg巾計畫等都暫時實行不了, 還是對這隻"無心"的大貓埋手好了 XD

希望在農曆新年假後完成!

下部工作--->尋找履帶的故事, 還有蟲蟲(bugs)特攻隊...

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
ice
大佐
情色菲林

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 5315
精華 4
積分 98
帖子 11804
成品數目 98 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-8
來自 巴比倫
狀態 離線
期待

2014 我活過
頂部
丫杰
上尉

UID 7311
精華 0
積分 14
帖子 1142
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-15
狀態 離線
坦克真係俾唔到意見..淨係可以同你講---- +oil啦兄台

頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線
奸爸嗲 ~~   

其實你都唔駛折返哂 d 路輪出黎架.  上哂色跟住手油橡膠圈咪得囉 ?   履帶就算係併接履帶都可以先痴實哂 d 路輪, 跟住先慢慢同履帶做型.  唔太明白點解你咁決心要折返 d 履帶出黎 ?  

Torsion bar 正常情況下, 應該微微向下既. 你可以參照返我隻貓既祼照. 如果打平哂, 咁樣令到 upper hull 同路輪之間虛位減少.  上埋履帶更可能會發覺有 d 異樣添.  

B 兄都有一架田官既早期虎係成品區, 不妨拎黎做下參考丫.  

頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線
又有大貓出動

頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ice 於 2007-2-9 09:19 AM 發表
期待

努力中

QUOTE:
原帖由 丫杰 於 2007-2-9 10:16 AM 發表
坦克真係俾唔到意見..淨係可以同你講---- +oil啦兄台

遲下整隻mg巾, 記得比意見囉~ (雖然我都唔玩改造既)

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-2-9 10:33 AM 發表
奸爸嗲 ~~   

其實你都唔駛折返哂 d 路輪出黎架.  上哂色跟住手油橡膠圈咪得囉 ?   履帶就算係併接履帶都可以先痴實哂 d 路輪, 跟住先慢慢同履帶做型.  唔太明白點解你咁決心要折返 d 履帶出黎 ?  

Torsion bar 正常情況下, 應該微微向下既. 你可以參照返我隻貓既祼照. 如果打平哂, 咁樣令到 upper hull 同路輪之間虛位減少.  上埋履帶更可能會發覺有 d 異樣添.  

B 兄都有一架田官既早期虎係成品區, 不妨拎黎做下參考丫.  

諗諗下又係...反正都會舊化, 果個橡膠圈唔洗太理都ok...
今晚痴起晒d輪先~ 不過要爆番upper hull 側邊既裝甲出黎, 唔係之後會好難整履帶

torsion bar我果時亂痴, 仲痴到實晒...加陣都唔知點改好了

search下先~

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-2-9 11:06 AM 發表
又有大貓出動

整完大貓仲有雄貓要整呀

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
終於買了套拚接履帶回來了,
不過不太懂整...
搞到彎彎的...唉...

話時話, 每一邊應該用幾多塊履帶? (初期型)
因為之前睇過呢度d post, 有大大話每邊96定95塊, 說明書叫100塊
真係唔知點好

睇黎都要整多幾日先ko晒d track啦~
那時再更新吧~

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
加油呀~~~
李太數目係louis 個post度有架~~
不過太長……係which page要佢先知喇我唸~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-2-11 12:26 AM 發表
加油呀~~~
李太數目係louis 個post度有架~~
不過太長……係which page要佢先知喇我唸~~

我之前睇過, 冇記錯就係96塊, 不過louis果隻唔係前期型黎...所以可能有唔同...

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部