回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [AFV] 少年打老虎 - Tamiya Tiger I 塗裝特定~!
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-16 02:11 PM 發表

塊PE又凸釘又凹凸面...真係唔易攪.....

收到~~

會再搵下料再改~~
THANKS~~~~

http://www.legendoftiger.com/common/mainframe.aspx?Index=3495

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線
又多dd

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-22 12:53 AM 發表
又多dd

改好返個滅火器喎    努力 ~~

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-18
來自 新手區
狀態 離線
正呀 Joey!  繼續努力!

潛水...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-22 10:18 AM 發表
改好返個滅火器喎    努力 ~~

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-3-22 10:22 AM 發表
正呀 Joey!  繼續努力!

其實呢架野好煩...
我執D水口呀,邊呀,"皮"口呀...已經執左幾日...

D PE已經7788
但就係俾D膠件拖得好漫....

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
owl
上尉

UID 12009
精華 0
積分 18
帖子 1232
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-2
來自 荃灣
狀態 離線
D蝦片好正

頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-22 01:47 PM 發表

其實呢架野好煩...
我執D水口呀,邊呀,"皮"口呀...已經執左幾日...

D PE已經7788
但就係俾D膠件拖得好漫....

咦!? 好煩因為D水口,邊呀,"皮"口呀? 雙星好少會咁無水準o架喎...  不過又真係好耐無砌過星星啲嘢, 都唔知依家點...

潛水...
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 owl 於 2007-3-22 02:19 PM 發表
D蝦片好正

呢份PE冇一號仔個份咁好玩
因為D扣係非可動性的...
冇得上完色D裝工具...
要度度個工序流程

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-22 04:13 PM 發表

呢份PE冇一號仔個份咁好玩
因為D扣係非可動性的...
冇得上完色D裝工具...
要度度個工序流程

上哂色先至手油工具囉...

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Wittmann 於 2007-3-22 02:21 PM 發表

咦!? 好煩因為D水口,邊呀,"皮"口呀? 雙星好少會咁無水準o架喎...  不過又真係好耐無砌過星星啲嘢, 都唔知依家點...

我估係舊模問題喇...D分模線真係執死人...
單單係個十零廿個路輪都已玩左兩晚

加上唔係咁多時間砌,想快D都唔得...

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louisuni 於 2007-3-22 04:24 PM 發表

上哂色先至手油工具囉...

D工具唔係問題
可以分開上色
但問題係D扣既上面個面個塊唔YUK得
放左工具先痴得
要痴好工具先上得色....

JOEYKO.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-22 04:41 PM 發表

D工具唔係問題
可以分開上色
但問題係D扣既上面個面個塊唔YUK得
放左工具先痴得
要痴好工具先上得色....

唔緊要播, 咪痴哂先上色囉..  我架架都係咁既.

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
今日解決左車燈既問題
睇左louis 既reference之後可以落手了~~~
之後整左5個扣…已經做晚間新聞了……

JOEYKO.com
頂部
志昂
少尉

UID 15387
精華 2
積分 25
帖子 623
成品數目 25 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-7
來自 北京
狀態 離線
發表於 2007-3-25 01:52 AM  資料  短消息  加為好友  添加 志昂 為MSN好友 通過MSN和 志昂 交談 QQ
JOEY兄改造的東西很多啊!

看來我也要強化自己的改造能力了,從下一輛戰車開始,黑豹D我也要PE改造了,增加細節。

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
pe 完成了~~
今次用左我唸都有9成~
都幾滿足~~(唔知aber個份會dean成點呢??)
不過小弟有個問題
就係圖2個粒釘既物體,唔上係咪會唔係好覺架呢?
我怕分分鐘上色時一吹就吹走……

JOEYKO.com
頂部
Wittmann
少校

UID 15085
精華 0
積分 0
帖子 2308
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 新手區
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2007-3-28 01:11 AM 發表
pe 完成了~~
今次用左我唸都有9成~
都幾滿足~~(唔知aber個份會dean成點呢??)
不過小弟有個問題
就係圖2個粒釘既物體,唔上係咪會唔係好覺架呢?
我怕分分鐘上色時一吹就吹走……

好嘢! 完成咗PE 好快可以上色喇
圖2個粒係叫 Wing Nut... 上色時一吹就吹走 咁要小心啲同痴實啲先得喇

潛水...
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
原來我買double左兩套 lionroar pe early version, 早知讓俾你啦!

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好野, 咁快攪掂.

車頭泥擋板上既固定器問題, 個蝴蝶型扭制無咁高, 你可以係底座既兩條坑中間鑽個窿, 將扭制既軸芯篤入去.  VM 個套都係咁做.  另一方面, 亦都無咁易整甩

http://www.legendoftiger.com/common/mainframe.aspx?Index=3491

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
過完復活節,我要復活了~~~
放低左幾日,今日一邊睇醫神,一邊幫貓仔修下毛~~~

先多謝gd.panzer兄, 得佢post d 咁正既補品
我先有心再攪攪隻貓仔
原本膠件d工具,一轉左補品,當堂唔同晒~~
雖然支炮唔係名牌
但比起要我磨膠件已經好好多了~~~

to louis兄, 下次出來俾埋d野你同計埋數丫~~我唸我重要俾返多少過你先settle~~~

家下差afv李太
希望唔洗媽媽聲喇~~~

JOEYKO.com
頂部

少校
K隆星八哥

UID 12530
精華 4
積分 29
帖子 2117
成品數目 29 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-19
來自 Hong Kong
狀態 離線