回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 底灰 (PRIMER)和 顏料的真正分別是甚麼
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線
底灰 (PRIMER)和 顏料的真正分別是甚麼

初時用開PRIMER都只係郡是灰色,有500號、1000號和1200號,灰灰地的色澤,想也沒想清楚,洗腦式認定上色前一定要噴層PRIMER。用下用下就發覺灰色PRIMER上面噴黃色會令黃色變暗,繼而出現白色PRIMER,叫做改善透明色變暗的問題,出白色PRIMER都叫做有意義。現在有埋黑色PRIMER、銀色PRIMER、肌色PRIMER,最近仲有防鏽紅…我就糊塗了,防鏽紅顏料不是有了嗎?在普通的底灰上噴防鏽紅色不是一樣嗎?我亦有留意外國高手的塗裝步驟,有些是直接上顏料不用底灰,也得到很好的效果,咁樣噴底灰的意義何在?

頂部
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2012-10-31 03:16 PM 發表
首先, Primer 唔係底灰, 而係底漆. Surfacer 先係底灰.

primer 係油漆中既主要用途係增加油漆既咬著力.

surfacer 就主要填補表面微細凹陷(如孔, 紋). 有增加咬著力, 但唔及 primer.

undercoat 就係底 ...

咁講法如果我砌戰車,手上有GAIA支防鏽紅LACQER,係咪直接噴在膠件上都OK而不用上SURFACER呢?另一說法,係咪唔駛用佢地新出的防鏽紅SURFACER呢?

頂部
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2012-10-31 05:22 PM 發表
>>>想也沒想清楚,洗腦式認定上色前一定要噴層PRIMER
你係懶唔搵舊帖 定睇太多 日文 hobby japan 呢

surfacer 起初 係 噴下首辦, 打磨完 畢地D車..
後來 bandai D 製作例又 噴

http://catnote.pixnet ...

我只慣用GOOGLE SEARCH,無試過剩SEARCH FORUM,所以你可以話我懶。

頂部
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線
提出一項相關提問:如果我架飛機主色鋁色,上面有紅色色塊和黃色色塊(遮蓋力弱色),我提出三種方法,看看大家的建議:

1)以遮蓋力的強弱判斷上色次序:白色SURFACER打底=>噴左黃色色塊和紅色色塊先,做埋色差=>MASK左紅色色塊和黃色色塊區域=>上黑色=>然後上鋁色========>

2)以主體主要顏色為先:黑色SURFACER打底=>上鋁色=>做MASKING準備紅色色塊和黃色色塊區域=>噴白色SURFACER,蓋住鋁色(減底對透明度高顏料的發色影響度)=>噴紅色色塊和黃色色塊=>撕走MASKING=========>

3)玩HAIRSPRAY掉漆:黑色SURFACER打底=>上鋁色=>做MASKING準備紅色色塊和黃色色塊區域=>上HAIRSPRAY=>噴白色SURFACER,蓋住鋁色(減底對透明度高顏料的發色影響度)=>噴紅色色塊和黃色色塊=>撕走MASKING=>刮掉漆效果=>全體噴透明LACQER保護漆==========>

第一種方法最易,亦能欺騙觀眾。可是不符合實物色層次序(鋁質該在下層),我明白呢個係個人觀感、心理上的問題,正如砌坦要唔要砌見唔到的內構一樣。

第二種我擔心當我撕走MASKING後會見到白色SURFACER厚度的邊沿…

第三種係未試過HAIRSPRAY純粹想玩野……

放心,我唔會只問不做,以上三種方法留待星期日試

頂部
vincinpo
二等兵

UID 46127
精華 0
積分 3
帖子 83
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2011-3-7
狀態 離線

做左個TEST,果然加白底係鮮D,但係都一樣見白邊。

頂部