回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] YAMAHA YZR-M1 + TS detail parts
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-4-10 02:54 PM 發表

研究緊

個塊 pe 點屈先貼服、又痴得夠實呢?

上縲絲果時箱實佢就ok喇~~
清埋佢喇~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-12 01:13 PM 發表
處男下海噴燒青,可惜噴到黑馬馬咁....,完全唔似

今次都第1次用 107,唔洗再溝 thinner 真係幾過癮

加油~!!
肥牛兄早幾日油好條喉~
快d參考下喇~~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-12 02:08 PM 發表

上縲絲果時箱實佢就ok喇~~
清埋佢喇~

我前日忽然醒覺,同joey 想法一樣  所以今日先夠膽上色

不過我發覺D熱縮管真係好唔夠洗,拉四條線已經無左一條 ts既熱縮管  =.=

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-12 02:11 PM 發表

我前日忽然醒覺,同joey 想法一樣  所以今日先夠膽上色
不過我發覺D熱縮管真係好唔夠洗,拉四條線已經無左一條 ts既熱縮管  =.=

之前有冇同你講話我買多左兩包ts既hose wiring?
個兩set野都有熱縮管架~

JOEYKO.com
頂部
王子老師
中佐

UID 1913
精華 4
積分 69
帖子 8934
成品數目 69 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-23
來自 屯門精神時光屋-漫遊者
狀態 離線
好正啊
我買了卻無勇氣砌呢...

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-12 02:53 PM 發表

之前有冇同你講話我買多左兩包ts既hose wiring?
個兩set野都有熱縮管架~

有,我之前都買左包,發覺唔夠用  lol  

唔知有無淨熱縮管賣呢

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 王子老師 於 2009-5-12 07:16 PM 發表
好正啊
我買了卻無勇氣砌呢...

老師砌啦, 666咁大隻 fix動作同上色都咁靚,呢套改件實勝任

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
........

頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線
大錯特錯,最後才將 engine 放入車架係一項錯到7彩既步驟....

成副引擎手都唔想掂多2下,最後先放入車架竟然左頂右頂,唔係唔岩位,係卡住左  lol

用左大半粒鐘先安全將引擎連死氣喉放入車架上螺絲,我會好好記住唔會再錯

我想到而家車架已完成70%吧,數數手指大約差尾避震、金屬鏈同接電線.....

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-15 12:35 AM 發表
大錯特錯,最後才將 engine 放入車架係一項錯到7彩既步驟....

成副引擎手都唔想掂多2下,最後先放入車架竟然左頂右頂,唔係唔岩位,係卡住左  lol

用左大半粒鐘先安全將引擎連死氣喉放入車架上螺絲,我會 ...

應該OK架喎.....不過唔緊要喇, 都攪掂左喇~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 12:40 AM 發表

應該OK架喎.....不過唔緊要喇, 都攪掂左喇~

最大問題係 引擎出黎個4支死氣喉,個四粒彈弓,同埋右邊引擎個條錫線,唔知點解條錫線唔夠位係車架入面穿過,所以逼住要甩車架外面 ....  攪到好古怪

放引擎中途都整甩左一粒彈弓,上完色再痴返都好考耐性,差D整到我發脾氣 =.=

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-15 12:48 AM 發表

最大問題係 引擎出黎個4支死氣喉,個四粒彈弓,同埋右邊引擎個條錫線,唔知點解條錫線唔夠位係車架入面穿過,所以逼住要甩車架外面 ....  攪到好古怪

放引擎中途都整甩左一粒彈弓,上完色再痴返都好考 ...

ICIC
咁我明喇
- 果條銀色野我係最尾先SET的, 中間有足夠SPACING穿得過的
- EXHAUST我係冇痴死落ENGINE度的, 直到成架車我好FIRM唔會再拆, 所以可以就到位FIT ENGINE先
- EXHAUST D 彈弓我都甩左N咁多次........

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 12:51 AM 發表

ICIC
咁我明喇
- 果條銀色野我係最尾先SET的, 中間有足夠SPACING穿得過的
- EXHAUST我係冇痴死落ENGINE度的, 直到成架車我好FIRM唔會再拆, 所以可以就到位FIT ENGINE先
- EXHAUST D 彈弓 ...

所以今次砌呢部老電,我明白兩樣野   "眼高手低"  同埋砌老電好講 planing 同 step .....  一plan 少左樣野就好多大頭佛

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-15 12:54 AM 發表
所以今次砌呢部老電,我明白兩樣野   "眼高手低"  同埋砌老電好講 planing 同 step .....  一plan 少左樣野就好多大頭佛

其實做乜都要PLANNING架喇
特別係一D自己未試過既話, TECHNICALLY 呢個係一個PROJECT
PROJECT就當然要有PROJECT PLAN喇~

THAT'S WHY 我度左好幾個月先開手攪, 而且要好漫好漫咁攪, 每個STEP都要唸得好清楚

不過呢, 好既係, 有左經驗之後, 下次就會易好多架喇~~

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 12:58 AM 發表

其實做乜都要PLANNING架喇
特別係一D自己未試過既話, TECHNICALLY 呢個係一個PROJECT
PROJECT就當然要有PROJECT PLAN喇~

THAT'S WHY 我度左好幾個月先開手攪, 而且要好漫好漫咁攪, 每個STEP都要 ...

無下次lu   

不過如果時間倒流,重新砌過,我可以減少好多好多不必要既麻煩  ....  =.=   

呢D experience真係唔可以用3言2語講出黎,最直接既感受就係 : 唔會再砌

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-15 01:02 AM 發表

無下次lu   

不過如果時間倒流,重新砌過,我可以減少好多好多不必要既麻煩  ....  =.=   

呢D experience真係唔可以用3言2語講出黎,最直接既感受就係 : 唔會再砌 :em65 ...

ExACLY同我當時既唸法一樣
果時砌到半路, 真係唸: 「如果再砌多次, 一定可以做得好好多! 不過.....真係要砌多次.....
不過可以細細聲話你知....我剛剛先入左盒05 M1既TS 改件......所以04, 05, 08 既M1都重各有一個QUOTA.....

JOEYKO.com
頂部
LoKLoK
中尉
HardWorking

UID 21865
精華 1
積分 33
帖子 752
成品數目 33 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2009-5-15 01:04 AM 發表

ExACLY同我當時既唸法一樣
果時砌到半路, 真係唸: 「如果再砌多次, 一定可以做得好好多! 不過.....真係要砌多次.....
不過可以細細聲話你知....我剛剛先入左盒05 M1既TS 改件 ...

砌 08啦

ts官網個 08' demo 簡直令我嘆為觀止 ......     lol

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LoKLoK 於 2009-5-15 01:21 AM 發表

砌 08啦

ts官網個 08' demo 簡直令我嘆為觀止 ......     lol

等睇埋實物先喇~~~

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線
TS呢份野雖然效果好好但睇落唔易Handle,loklok兄手功真係唔錯,CF都貼得好靚呢

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2009-5-15 09:57 AM 發表
TS呢份野雖然效果好好但睇落唔易Handle,loklok兄手功真係唔錯,CF都貼得好靚呢

其實只要做過一次, 理論上好多問題都係睇唔明instruction所至
有埋textbook既話, 其實唔難做的
掉返轉頭唸, 你架r32廠車、惡魔z......咪又係加左好多野, 只要有reference, 其實唔難做
只不過如果你從來唔砌車, 一砌就要改到同leo兄架惡魔z咁正, 咁就真係唔易handle喇....

btw, 琴晚果盒野係05年來架~

JOEYKO.com
頂部