回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 老電新手之46齊齊砌 - REPSOL Honda RC211V 2002 (17th May updated)
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 12:03 PM 發表

或者咁講,始終老電唔係自己本行,你話好難砌咩又唔係,但就無左砌四個轆o既時候o個種唔使睇圖而可以機械式製作o個種感覺。例如你上次同我講引擎夾口唔使補因為睇唔倒,但我就係唔知咩位睇倒咩位睇唔倒所以 ...

我都明既, 不過咁,唔知你有冇聽過我講....
我初初第一次砌飛機果時,都係咁架,但就係好多地方都冇睇見人地砌得咁好....
鬼叫自己冇玩開咩....差唔多每個CONCEPT同砌車都唔同既......攪到我砌親都係一PAT
初初玩,撞下板,再多得師兄們「極之熱心」既分享,指教....
之後有一輪,我係咁砌機機,每砌一架都希望得到師兄們指導,漫漫係每個STEP上改進,雖然點都係冇人砌得咁好,但自己亦睇到有好大既改善~

其實老電同4個LOOK分別話大唔大,話細唔細
但總可以共用返大部份模型上既CONCEPT同技巧丫~~
我覺得你只係差左一本PIT WALK PHOTO COLLECTION (FOR 2002 RCV), 同埋真係要睇返幾轉MOTOGP~!!
有果份熱血,對住「46」個NUMBER時就會HIGH好多架喇~~~
再唔係借埋本WHAT IF I'VE NEVER TRY IT俾你,包你ROSSI上身,砌乜都得~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:09 PM 發表

我都明既, 不過咁,唔知你有冇聽過我講....
我初初第一次砌飛機果時,都係咁架,但就係好多地方都冇睇見人地砌得咁好....
鬼叫自己冇玩開咩....差唔多每個CONCEPT同砌車都唔同既......攪到我砌親都係一PAT:e ...

你唔好害人好唔好 ?
愈多 Reference, 死得愈快愈慘

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-9-3 02:21 PM 發表

你唔好害人好唔好 ?
愈多 Reference, 死得愈快愈慘

冇得跟,佢會好冇安全感架嘛~~~
同埋你睇LEO咁多架車,邊架冇改過??

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:29 PM 發表

我反而唔多想改, 砌好算了

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:29 PM 發表

yes!! 安全感,好緊要。要做就要做啱,如果有可能錯就會企左響度唔敢做。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 02:45 PM 發表

yes!! 安全感,好緊要。要做就要做啱,如果有可能錯就會企左響度唔敢做。

咁要睇下買唔買到手信返來喇~~~

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 02:51 PM 發表

咁要睇下買唔買到手信返來喇~~~

你confirm左幾時喇咩?行開模型舖睇睇有無咩舊車好wor

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2008-9-3 02:35 PM 發表

我反而唔多想改, 砌好算了

我都唔想改架,不過有時睇見d野自己接受唔倒,而又響我能力範圍之內可以執倒o既我先會改架咋。

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-9-3 12:49 PM 發表

砌模型其實最緊要開心,其實我砌番模型果時係受到某類人將內結構全現!令自己有咁既沖動去模仿,但去到某d自制件時會無從人手

出結論須時太長 有部份件完成時係睇唔到 (原來浪費時間 ...

多謝牛兄支持,"唔好比模型砌番你轉頭" 呢句講得好好呢!

其實同michael兄都傾過類似問題,佢之前都做過一部ford gt40都玩到好大,但部部咁整法真係幾辛苦,久唔久一部半部就夠喇,但事實上當你試過去得咁盡時,你能唔能夠返返轉頭呢?牛兄真係忍得倒手嗎?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 02:58 PM 發表

你confirm左幾時喇咩?行開模型舖睇睇有無咩舊車好wor

FIRM架喇~~
我冇同你講咩?

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 03:18 PM 發表

其實同michael兄都傾過類似問題,佢之前都做過一部ford gt40都玩到好大,但部部咁整法真係幾辛苦,久唔久一部半部就夠喇,但事實上當你試過去得 ...

其實双星D 老電出得真係DETAIL架喇~
改,只係對架車有更高要求而已~~

JOEYKO.com
頂部
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 03:23 PM 發表

FIRM架喇~~
我冇同你講咩?

算把啦. 佢去係為左嘗試延續人類的進化史而已

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 03:18 PM 發表

其實同michael兄都傾過類似問題,佢之前都做過一部ford gt40都玩到好大,但部部咁整法真係幾辛苦,久唔久一部半部就夠喇,但事實上當你試過去得 ...

但事實上當你試過去得咁盡時,你能唔能夠返返轉頭呢?牛兄真係忍得倒手嗎?

呢個問題自己都諗過 其實一部全開及極細緻結構既模型只能透過相機先睇足細緻度,肉眼要極近距離先睇到,呢一點就係小弟日後

造模型既重點,透過正常觀望模型既距離造內部細緻表現呢一點先重要,一定距離睇一件實物先有視點,我覺其實模型靚唔靚既準則就係整體

平均,細緻件平均分佈就夠喇!太多或跟足真車味必係好事 所以下次唔會再咁做

老電想完整度高我覺得將原有十字嫘絲改為六角已經好正

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-9-3 06:01 PM 發表

但事實上當你試過去得咁盡時,你能唔能夠返返轉頭呢?牛兄真係忍得倒手嗎?

呢個問題自己都諗過 其實一部全開及極細緻結構既模型只能透過相機先睇足細緻度,肉眼要極近距離先睇到,呢一點就係小弟日 ...

一個比較近4個LOOK車車既比喻, 如果砌架ENZO大家會唔會為車架,BODY 內則上CARBON?
我覺得砌模型完成品如何當然重要,因為可以將自己既心血同另人分享
但另一方面,砌模型既過程,如何滿足自己砌果盒模型既原動力,當中無論花左幾多心機都好,都應該係一個好ENJOYABLE既過程

JOEYKO.com
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線
02 RC211V 小圖,睇住先!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線
.................

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線
...........

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線
出晒事......

JOEYKO.com
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-12-2 02:27 PM 發表
出晒事......

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-12-2 02:50 PM 發表

都係望少兩眼....唔係分分中又誤中副車.......

JOEYKO.com
頂部