回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 的起心肝~又係「46」
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-30 11:57 AM 發表

我唔係好識老電, 不過從邏輯上看, 應該係 Rossi 強些. 04年剛由本田轉投後第一站就即刻張架之前成十年都輸到怕的也媽霞一出即勝!!! 締造歷史紀錄, 足以證明他04年季前試車對車隊的貢獻! 今年轉用石橋胎, 唔係 ...

200% agreed~!!!!
直頭睇到眼都唔敢眨~~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-7-30 12:02 PM 發表

羅絲部車個setting,俾第二個可能一個圈未夠就派

反正米蘭敵都係俾人炒,不如俾佢試試丫~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-30 11:51 AM 發表

calling 獅象兄...唦........calling 獅象兄.....唦唦......
架8 ton情況如何??over.....
calling 獅象兄...唦........calling 獅象兄.....唦唦......
咩叫set車??out~!

Set 車係好高好高的學問. 駕駛賽車, 其實係物理學主宰一切  冇錯, 係 物理學 !!! 並不是某類所謂"師傅"亂吹的甚麼xyz神呀, 乜乜霸呀... 它亦不是某些疑似知識份子所吹噓成, 或包裝成 "藝術". 冇些回事的 !!! 舉例 : 某賽道某一灣角, 某一特定環境下 ( 天氣 : 如氣壓, 溫度, 風速...) 某一賽車配某一輪胎之下, 便有其物理極限速度來駛過這個灣角 ----  舉例當是100公里. 那麼, 就算那車手是羅達+冼拿+老舒+阿朗素+咸美頓....最快都係可以100公里過灣, 100.01公里過便會輕微打滑而損失少少時間, 101公里過便需更多修正而損失不少時間, 105公里過便失控根本過唔到!!!
有條簡單的物理學算式計的, 唔係亂吹的 : 15 x G x R = mph      G = max. cornering force of the car ( in terms of gravity)  R = radius of the corner in feet.
問題重點是 : 現今科技冇錯是極高 ( 相對以前而已)  但並非乜都知, 而我不嫌其煩列出咁 "多" 某...( 其實已經好少)  這些都是變數, 即係話條 equation 有太多 X,Y,Z.........而那些x,y,z.... 又並非  constant!!!!! 所以, 極難準確地計到, 就好像天文台只能大約預計天氣, 但係我地唔會形容預測天氣係"藝術" 更加唔會說呀乜水係天氣神, 佢話落雨就一定落...
講番何謂 set 車. 車手不是工程師, 好多更讀書唔成 ( 亦有工程師車手的, 如中野真矢) , 賽車是工程師沿著物理學理念來設計一架他認為最快的賽車, 但就限於紙上談兵, 要落場試過才知實況, 這責任便成為車手要準確無誤地降讀那賽車的表現, 布告給工程師. 而每架賽車設計都會有些預留空間作調較, 車手/工程師互動....這就是 set 車的大致解釋.
!!! 我的政治不正確侯群症又發作!!! 得罪好多人都要講句 :  睇少果 D乜D字D 的垃圾啦! 如果有心想知真實D嘅賽車世界, 睇吓勝平太啦!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-30 11:51 AM 發表

架8 ton情況如何??over.....
咩叫set車??out~!

淨係比你.......同車是旦知叮啦

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-30 12:59 PM 發表

Set 車係好高好高的學問. 駕駛賽車, 其實係物理學主宰一切  冇錯, 係 物理學 !!! 並不是某類所謂"師傅"亂吹的甚麼xyz神呀, 乜乜霸呀... 它亦不是某些疑似知識份子所吹噓成, 或包裝成 "藝術". 冇些 ...

Capeta 正呀

F
頂部
chestert
少佐
乜都唔識...

UID 13263
精華 0
積分 7
帖子 6326
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 花丸幼稚園
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-30 01:02 PM 發表

我知D唔知D架喎

F
頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-30 01:02 PM 發表

paul哥唔聲唔聲,都搞左唔少嘢囉喔

有冇一個幾毫系身?
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 唔做得 於 2008-7-30 01:07 PM 發表

paul哥唔聲唔聲,都搞左唔少嘢囉喔

"殊" !!! 好啦, 比埋你知都得, 不過唔好咁 '楊" 啦!!!

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-7-30 01:02 PM 發表

Capeta 正呀

QUOTE:
原帖由 chestert 於 2008-7-30 01:04 PM 發表

我知D唔知D架喎

你果然係識貨之人
一定係你爆響口, 如果唔係邊有人知我的陰謀 ( 唔好搵利智講呀 )
死肥佬喇, 仲仔咩 佢而家比石橋趕絕咁滯, 四個轆自掘墳墓, 兩個轆而家都...好似話佢走去玩 A1 GP喎!

頂部
沖田芥
中尉

UID 11933
精華 0
積分 17
帖子 943
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-30
來自 澳門
狀態 離線
joey兄又出rossi啦~~哈哈~正~~期待中

2011制作表
APE-----10%
03M1------25%
307 WRC---50%
EVO X-----85%
09' M1------95%
頂部
唔做得
少校

UID 7250
精華 7
積分 54
帖子 2152
成品數目 54 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
來自 唔好提
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-30 01:31 PM 發表

你果然係識貨之人
一定係你爆響口, 如果唔係邊有人知我的陰謀 ( 唔好搵利智講呀 )
死肥佬喇, 仲仔咩 佢而家比石橋趕絕咁滯, 四個轆自掘墳墓, 兩個轆而家都...好似話佢走去玩 A1 GP喎!

paul哥有咩大“煙茅”啊

有冇一個幾毫系身?
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

睇佢地既GESTURE好似係一個好輕鬆既情景喎~~~

JOEYKO.com
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-7-30 11:50 PM 發表

睇佢地既GESTURE好似係一個好輕鬆既情景喎~~~

打天才波, 一路夾D手手腳腳.....撞吓撞吓錦樣撞出黎  不過我覺得仲好玩  要等再有番咁上下野睇才出製作 post 喇.
你的 Rossi 人仔係著邊年的皮 (戰衣) 架?? 啱唔啱喱盒05年呢?? 記憶就好似係07年 Fiat 衫???

頂部
yiuming
上校
你噤砌1:144.....

熱讚榜勳章  
UID 25815
精華 3
積分 83
帖子 4027
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-6
狀態 離線
發表於 2008-7-31 12:30 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 yiuming 為MSN好友 通過MSN和 yiuming 交談
add oil!!
^^

頂部
williamgundam
上將
爛尾一次便成超級債仔

榮譽勳章   熱誠勳章   美工勳章  
UID 17202
精華 2
積分 12
帖子 26310
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-31
來自 草根階層
狀態 離線
得一張相咁少架,影多兩張嘛 ~ .....

William Blog 歡迎模友交流
http://hk.myblog.yahoo.com/williamgundam07
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2008-7-31 12:25 PM 發表

打天才波, 一路夾D手手腳腳.....撞吓撞吓錦樣撞出黎  不過我覺得仲好玩  要等再有番咁上下野睇才出製作 post 喇.
你的 Rossi 人仔係著邊年的皮 (戰衣) 架?? 啱唔啱喱盒 ...

咁先過引~又夠unique~!!~!!
rossi件衫有野要執....都幾傷腦筋....所以要唸清楚先~~~
手頭有decal,除左07, 08都有機會痴
所以都未定~

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 yiuming 於 2008-7-31 12:30 PM 發表
add oil!!
^^

thanks~!

JOEYKO.com
頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 williamgundam 於 2008-7-31 01:03 PM 發表
得一張相咁少架,影多兩張嘛 ~ .....

夾左fairing咋....冇其他lu....

JOEYKO.com
頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線
呢架係你第幾架 m1 呢

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-7-31 03:28 PM 發表
呢架係你第幾架 m1 呢

我......半架都未砌過喎......

JOEYKO.com
頂部