回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [電單車] 老電新手之46齊齊砌 - REPSOL Honda RC211V 2002 (17th May updated)
donald
曹長

UID 21533
精華 0
積分 5
帖子 412
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 青衣
狀態 離線
leo巳怕唔怕力不從心?

頂部
wongleo
中校

熱誠勳章   大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-12
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 刀鋒冷 於 2008-8-1 11:09 PM 發表

直砌唔會撞....
廣告D字唔係好透,威爽白色個位透底,紅色水貼留光我咗改噴

紅色部份我都諗緊噴唔噴,唔噴我驚有d位會穿崩,但基本上都會先噴晒白上左水貼先噴銀底藍同橙,所以REPSOL個字應該無事

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-8-1 11:27 PM 發表
leo巳怕唔怕力不從心?

我盡我能力啦 ,但相比起富記D車其實好好砌架喇。

"if you no longer go for a gap that exists, you are no longer a racing driver" - Ayrton Senna
頂部
刀鋒冷
上尉
肉狗Ⅱ

UID 2774
精華 13
積分 68
帖子 1987
成品數目 68 件
閱讀權限 10
註冊 2005-7-31
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-8-1 11:30 PM 發表

紅色部份我都諗緊噴唔噴,唔噴我驚有d位會穿崩,但基本上都會先噴晒白上左水貼先噴銀底藍同橙,所以REPSOL個字應該無事

應該冇問題....
            等睇進度....

頂部
donald
曹長

UID 21533
精華 0
積分 5
帖子 412
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-23
來自 青衣
狀態 離線
咁多火頭,怕唔怕爛尾?

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 donald 於 2008-8-2 12:01 AM 發表
咁多火頭,怕唔怕爛尾?

爛尾希望唔會啦,慢就一定架喇,呢排唔係做公司野就走左去玩,少左砌野

頂部
jamesdean0083
上校
My name is dean,.... 狗癲

UID 11523
精華 0
積分 23
帖子 4348
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-8
來自 所羅門ソ惡夢
狀態 離線
以你手工,應該玩架舊500老電,就下一架砌nsr500啦

乜都有玩既新手癲狗一名
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 jamesdean0083 於 2008-8-2 12:32 AM 發表
以你手工,應該玩架舊500老電,就下一架砌nsr500啦

我手功一時時架咋 舊車我有響手,不過要清咁d開左o既火頭先

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-12
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-8-2 01:02 AM 發表

我手功一時時架咋 舊車我有響手,不過要清咁d開左o既火頭先

呢台唔知幾$呢?

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-2 01:05 AM 發表

呢台唔知幾$呢?

百幾銀bid番黎 計埋另外配番o既水紙兩舊有多啦

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-8-2 01:07 AM 發表

百幾銀bid番黎 計埋另外配番o既水紙兩舊有多啦

心灰意冷!情緒低落!原來現左咁平 要唔要內構呢

http://www.facebook.com/album.php?aid=25388&id=100000816383198#!/

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-2 01:10 AM 發表

當然要喇~~~!!!!!
LEO兄唔要我都要,要來搵個機會毒佢一獲金呀嘛~~~

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 優質肥牛 於 2008-8-2 01:10 AM 發表

又黎?牛兄好鍾意周圍派內構圖落毒呢 你之前買得好貴嗎?幾銀?

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-8-2 01:23 AM 發表

又黎?牛兄好鍾意周圍派內構圖落毒呢 你之前買得好貴嗎?幾銀?

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-8-2 01:25 AM 發表

你都有份中毒,報應

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-8-2 01:26 AM 發表

你都有份中毒,報應

係你一手做成的~!

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線
呢排好懶散,掛住玩其他野,而家都仲係磨緊件,補夾口之類o既工作

今日整番車,忽然覺得有一種壓力,好似響度迫自己做得好D,好似無左砌模型o個種樂趣咁

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
joey
少將

UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 01:58 AM 發表
呢排好懶散,掛住玩其他野,而家都仲係磨緊件,補夾口之類o既工作

今日整番車,忽然覺得有一種壓力,好似響度迫自己做得好D,好似無左砌模型o個種樂趣咁

今年有大半年我成日都係咁架~
不過我覺得最緊要自己開心, 唔想砌咪停一停lor, 又冇人話一定要砌既, 更加冇人話一定要砌得好~
砌得唔好又唔洗死既, right~~?
阿q d咁講, 架架都砌得咁好,重邊有耤口講句「下架好d」呢?

換個角度睇, 我反而覺得你係度試緊好多唔係自己本身「好」開既野
咁度火當然冇咁勁喇~
我覺得你攪返架celica會好d~~~!!

JOEYKO.com
頂部
wongleo
中校

UID 17222
精華 15
積分 22
帖子 3047
成品數目 22 件
閱讀權限 10
來自 地球
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2008-9-3 09:56 AM 發表

今年有大半年我成日都係咁架~
不過我覺得最緊要自己開心, 唔想砌咪停一停lor, 又冇人話一定要砌既, 更加冇人話一定要砌得好~
砌得唔好又唔洗死既, right~~?
阿q d咁講, 架架都砌得咁好,重邊有耤口講句「 ...

或者咁講,始終老電唔係自己本行,你話好難砌咩又唔係,但就無左砌四個轆o既時候o個種唔使睇圖而可以機械式製作o個種感覺。例如你上次同我講引擎夾口唔使補因為睇唔倒,但我就係唔知咩位睇倒咩位睇唔倒所以今次每一件parts d分模線同夾口我都執到足,雖然話第一次砌老電但都好想keep番自己個standard,砌得唔好唔使死,但唔想砌完部車自己最後唔鍾意部車,無啦啦砌模型都搞到心理有問題。

好多野都係試緊度緊,咩位用咩釘、用咩油表現唔同o既金屬、再決定D effect點做、個masking先後次序應該係點樣會較果最好而又最安全、燒青又要搵參考圖番黎先敢噴,好多好多野都要plan。可能有d唔慣砌雙星,個模就係做得太好,大家做出黎可能分別唔太,但我又無牛兄咁勁可以改到咁o既程度,咁到底我應該將自己製作個焦點放響邊呢?諗唔倒...唯有無一part都試吓plan好d做好d,響自己對老電有限o既認識範圍入盡力做,但咁其實又唔太好玩 都幾矛盾架其實。

頂部
優質肥牛
少校

UID 13999
精華 4
積分 4
帖子 2019
成品數目 4 件
閱讀權限 10
來自 澳門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 wongleo 於 2008-9-3 12:03 PM 發表

或者咁講,始終老電唔係自己本行,你話好難砌咩又唔係,但就無左砌四個轆o既時候o個種唔使睇圖而可以機械式製作o個種感覺。例如你上次同我講引擎夾口唔使補因為睇唔倒,但我就係唔知咩位睇倒咩位睇唔倒所以 ...

砌模型其實最緊要開心,其實我砌番模型果時係受到某類人將內結構全現!令自己有咁既沖動去模仿,但去到某d自制件時會無從人手

出結論須時太長 有部份件完成時係睇唔到 (原來浪費時間)

其實直砌模型加小小見光改件就已經足夠,模型件既質感造得似其實都錦上添花,我現在既模型心態砌得開心就算 (唔好比模型砌番你轉頭)

努力 加油

頂部