回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 玩模型噴油貴唔貴  (單選) [參與投票的會員]
覺得貴,但唔會用大陸油&開油水
  32 (60.38%)
覺得貴,會用大陸油&開油水
  2 (3.77%)
覺得唔貴,但都想用大陸油&開油水
  0 (0.00%)
覺得唔貴,都唔想用大陸油&開油水
  19 (35.85%)

ALYM
二等兵

UID 21608
精華 0
積分 2
帖子 95
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線
玩模型噴油貴唔貴

唔知大家覺唔覺得玩模型時,噴油係唔係好貴.

如果用Mr. Hobby油&開油水,玩一盒MG模型,噴油連開油水差不多$100-$200.

如果有d大陸油&開油水,可以令大家成本減少1/3至1/2,大家會唔會想.

我覺得只少可以用大陸開油水洗噴油槍/噴壞膠件/筆/清潔等等,至少平d.

(噴出來效果一樣.)

比d意見&投票.

謝!

頂部
~LAZY~
中校

UID 4412
精華 1
積分 43
帖子 3260
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ALYM 於 2007-12-25 12:03 AM 發表
唔知大家覺唔覺得玩模型時,噴油係唔係好貴.

如果用Mr. Hobby油&開油水,玩一盒MG模型,噴油連開油水差不多$100-$200.

如果有d大陸油&開油水,可以令大家成本減少1/3至1/2,大家會唔會想.

我覺得只少可以用 ...

就算係主色噴一隻MG最多用半枝油
而且一枝400開油水有排用...
最少噴到4-5隻
計落噴一隻其實都係40-50蚊
用大陸油唔知溶唔溶膠...呢樣先係重點

模型之火全滅...
頂部
ALYM
二等兵

UID 21608
精華 0
積分 2
帖子 95
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~LAZY~ 於 2007-12-25 12:09 AM 發表

就算係主色噴一隻MG最多用半枝油
而且一枝400開油水有排用...
最少噴到4-5隻
計落噴一隻其實都係40-50蚊
用大陸油唔知溶唔溶膠...呢樣先係重點

我一直玩開MG,買油連配色差唔多$60-70(Mr. Hobby油性油$8/pc),噴主色(Gundam白色)差不多2-3枝油.
洗槍&筆唔用開油水?
我講大陸油係用泥噴玩具.

頂部
awlaalwa
上尉

UID 22087
精華 0
積分 19
帖子 1245
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-9
狀態 離線
點解人兄們用咁小油 半支;
我只係一隻白色已經用左3-4 支啦;
但人兄們 又噴得咁(令);
我就要上 成十層先 (令);

頂部
~LAZY~
中校

UID 4412
精華 1
積分 43
帖子 3260
成品數目 43 件
閱讀權限 10
註冊 2005-9-8
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 awlaalwa 於 2007-12-25 12:22 AM 發表
點解人兄們用咁小油 半支;
我只係一隻白色已經用左3-4 支啦;
但人兄們 又噴得咁(令);
我就要上 成十層先 (令);

如果噴白色我會噴噴白灰打底
用灰色噴邊打陰影底
之後上3-4層白色就ok
真係用半枝

模型之火全滅...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
開油水貴唔只因為冇咁傷膠, 仲因為冇雜質. 大陸既quality control真係好驚.
至於油筆, 如果枝噴筆靚, 如badger, iwata咁, 個o-ring唔係橡膠而係telfon做就唔會怕俾天拿手溶壞, 所以用3054都冇問題. 平既大陸, 台灣筆只要少心先都唔怕, 只係唔可以浸筆洗.

頂部
究極之普通人
壹等兵

UID 22594
精華 0
積分 4
帖子 174
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-23
狀態 離線
玩噴罐都唔洗2舊....

紅藍白黃$29x4: =116

買埋灰都係150

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
我噴油都係用:
1)開油:Leveling thinner
2) 洗筆:工業天拿水

一般都唔係好嘥料,完全無需要用大陸野啦!

頂部
-L-
二等兵

UID 16262
精華 0
積分 1
帖子 61
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-18
狀態 離線
近日買了枝bager 150未開封, 想問問如果要洗筆頭要點做?
bager可唔可以成個筆頭對落去工業天拿水洗?
定係有一D好D既洗法?

頂部
galaxywan
二等兵

UID 16887
精華 0
積分 1
帖子 67
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2007-12-25 01:07 AM 發表
開油水貴唔只因為冇咁傷膠, 仲因為冇雜質. 大陸既quality control真係好驚.
至於油筆, 如果枝噴筆靚, 如badger, iwata咁, 個o-ring唔係橡膠而係telfon做就唔會怕俾天拿手溶壞, 所以用3054都冇問題. 平既大陸, ...

我都係用Badger筆,你所指既 O-ring 係唔係除左個筆頭有一個白色的空圓柱體的物件,我一直都以為天拿水係會溶壞所以唔敢洗佢.想問清楚是否圖中的這個呢?
[attach]173213[/attach]

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 galaxywan 於 2007-12-25 03:46 AM 發表

我都係用Badger筆,你所指既 O-ring 係唔係除左個筆頭有一個白色的空圓柱體的物件,我一直都以為天拿水係會溶壞所以唔敢洗佢.想問清楚是否圖中的這個呢?

這是其中一個, 仲有一個係筆入面, badger 叫佢做 needle bearing. 唔同model既筆個位置都有少少唔同.
telfon係有好好既抗侵蝕能力, 出晒名既. 唔怕天拿水的.

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 -L- 於 2007-12-25 03:27 AM 發表
近日買了枝bager 150未開封, 想問問如果要洗筆頭要點做?
bager可唔可以成個筆頭對落去工業天拿水洗?
定係有一D好D既洗法?

大洗可以咁...

先remove左枝針同個head 先. 個head可以成個可入天拿水浸, 筆身只係浸連接個cup個段就夠, 個cup可以成個浸, 用毛筆"擦"接個cup個段,
拆開個head但要小心個tip, 用毛筆"擦"個spray regulator.

砌返埋之後再噴少少乾淨(新)既天拿水(開油水)

工業天拿水--- 唔好用五金舖散裝用玻璃瓶果 D cheap cheap天拿水, 有雜質的, 要用噴油天拿水, 1L 既 3054噴油天拿水只係幾廿幾蚊, 化油[能力好高.

頂部
galaxywan
二等兵

UID 16887
精華 0
積分 1
帖子 67
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-9
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2007-12-25 04:10 AM 發表

這是其中一個, 仲有一個係筆入面, badger 叫佢做 needle bearing. 唔同model既筆個位置都有少少唔同.
telfon係有好好既抗侵蝕能力, 出晒名既. 唔怕天拿水的.

Thx!
咁我以後洗筆可以方便d啦

頂部
小思
上等兵

UID 7242
精華 0
積分 6
帖子 248
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
狀態 離線
油錢貴,但如果砌得密既話D油都會用得有效率同唔使下下買新品,其實唔算太貴。但如果一年先得一隻成品,砌得唔密,D油未用晒就乾晒,砌親都要買新油既話,其實都幾金。。。不過砌得模型就唔會慳油錢,一隻MG而家都要250起跳, rg好小小都要150,油錢其實唔算d乜......洗筆一支tool clear都己經可以用好耐, 開油水一大支80蚊左右, 夠起4~5隻成品, 而家好小小買支gaia油都20蚊, 其實除返開都唔算太貴。

興趣為先, 就唔會慳小小用內地品, 模型你話貪平唔怕功扶多都ok, 因為真係平好多, 同埋砌唔掂掉左就得, 但開油水呢d化學用品, QC同品質管理唔係一般人理解同明白, 風險值又高, 貪平整爛模型都其次, 其他風險就無謂。

如果你話找食, 做代工大量作業要慳成本, 都有用內地代用品既價值既...

頂部