回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 二戰時中國用美軍軍備!?
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
二戰時中國用美軍軍備!?

SORRY各位, 自膠

頂部
i4546546 (XJ9)
中校
最終兵器

UID 25896
精華 0
積分 36
帖子 3552
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-10
狀態 離線
我諗係想做 黃綠自己吹水...顯得呢d中國人冇乜知識掛

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
COHO 大陸版
前排出隻抗日MOD
真係用美國裝備

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 i4546546 於 2010-11-3 08:21 PM 發表
我諗係想做 黃綠自己吹水...顯得呢d中國人冇乜知識掛

唯一解釋

但我覺得係編劇無知多D

講真我都唔係好熟, 但呢D基本野只係上網搵一搵就會知, 做歷史劇呢D資料性既點可以錯?

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
國軍VS皇軍
http://www.youtube.com/watch?gl= ... W&v=fcWOrC64AJQ

德制I號坦克的最後戰鬥

1937年12月,裝備德制I號坦克的國軍裝甲兵團第三連,被蔣介石留下參加南京保衛戰,此時戰爭爆發已近半年。當月5日,南京附近方山的戰鬥中,守軍一個排5輛I號坦克攻擊日軍,但日軍面對從未見過的坦克並沒有潰散,而是用打步兵的山炮頑抗,結果德制I號坦克重傷2輛,輕傷1輛,日軍死傷約40名。

從技術上講,守衛南京的“德式部隊”裝備二戰時先進德制槍炮的坦克比一戰水準的日軍槍炮坦克領先一代。而裝甲兵團第三連的15輛德制I號坦克,完全有能力消滅圍攻南京的日軍50輛薄皮94式輕裝甲車。但是很遺憾,上級指揮部從來沒有安排德制I號坦克與日軍“小豆坦克”正面交戰。

12月初,國軍軍官開始大規模不辭而別。坦克連長趙鵠振等聲稱為撤退作準備而一去不返,失去指揮的守軍坦克部隊在兩名排長的指揮下繼續作戰,10日的守城戰中,一個坦克排帶領步兵曾射殺了全部攻入防線的日軍敢死隊,用事實證明瞭該坦克的威力及坦克兵的技能和勇氣。

-------

人民網
烏蘭巴托5月9日專電(記者霍文)為紀念俄羅斯衛國戰爭勝利65周年,蒙古國防部、武裝力量總參謀部以及俄羅斯駐蒙大使館日前舉辦了一系列紀念活動,如向朱可夫元帥雕像和蒙蘇紀念碑獻花、舉辦研討會、慰問蒙古國參戰老兵等。

根據有關資料顯示,1942年2月,蒙古人民共和國向蘇聯捐贈了250萬圖格里克、300公斤黃金和10萬美元,并用這筆資金在蘇聯生產了T34、T70等型號的坦克53輛,組建以“革命蒙古”命名的坦克旅。

蘇聯衛國戰爭期間,蒙古人民還多次向蘇聯捐贈棉衣、食品、馬匹等物資和金錢,為蘇聯衛國戰爭和第二次世界大戰的勝利做出了重要貢獻。

查看積分策略說明
附件
2010-11-3 07:38 PM

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線
你話二戰時中國用美軍軍備 有冇搞錯?
一係你再講清楚你想講乜

你有冇聽過飛虎隊 ?

蘇軍捐戰機俾中國都唔少啦.....

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 frankie 於 2010-11-3 09:29 PM 發表
你話二戰時中國用美軍軍備 有冇搞錯?
一係你再講清楚你想講乜

你有冇聽過飛虎隊 ?

蘇軍捐戰機俾中國都唔少啦.....

我講美軍WO, 果陣國軍得蘇軍同德軍, 主要係裝甲車, 少數一號坦克, 亦有一D 2, 30年代既法軍舊野, 而槍炮就用清朝, 邊有用美軍?

我有聽過, 不過唔係打到中期先有飛虎隊? 開戰初期得國軍現成有既軍備

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
中國國民黨在二次大戰期間的確有用美軍軍備喎,
就連美國軍事顧問都有 (係美軍要求).
唔信自己用google 搜尋下 "p40 飛虎隊"同"陳納德"呢一d名.
而早期國民黨有戰前的確有買到德國軍備, 但只有好少數量,
開戰後德國已經無再賣俾國民黨啦.

頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-11-3 08:20 PM 發表
CCTVB上網睇睇查下資料好易姐, 大把料係都有講係用德國貨, 連咁樣都懶, 學人講歷史? 有冇搞錯?

國民黨中國空軍有B10,B25
B25曾經參加轟炸香港日軍軍艦
而B10仲西利,成功飛到日本熊本同福岡,投下傳單
仲有curtiss hawk2同hawk3,p40太公令,p51中國空軍都有用

或者我再重申一次,科林係一個公開留言o既地方,任何回覆不代表全網站會員.
I will now recap in English...
頂部
eriol
上尉

UID 24255
精華 0
積分 14
帖子 1193
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
狀態 離線
發表於 2010-11-3 08:35 PM  資料  短消息  加為好友  添加 eriol 為MSN好友 通過MSN和 eriol 交談
電視劇既野,師兄唔駛太認真..

笑下咪算

大家可以叫我∼∼L∼∼

http://hk.myblog.yahoo.com/eriol92335414/
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 raymondshe 於 2010-11-3 09:52 PM 發表

國民黨中國空軍有B10,B25
B25曾經參加轟炸香港日軍軍艦
而B10仲西利,成功飛到日本熊本同福岡,投下傳單
仲有curtiss hawk2同hawk3,p40太公令,p51中國空軍都有用

明白, 我自膠

不過我想問, 係唔係中後期先有? 因為睇返資料, 早期的確唔見有美軍軍備出現

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
應該係大概戰前引入過德國裝甲車, 另外東北軍有用法製的FT-17, 後來日德關係密切, 國軍要轉為向蘇俄要求軍援, 就引進T-26等戰車, 41年太平洋戰爭後, 我國爭取到美國援助, 其出征緬甸的遠征軍, 就係使用美式單兵裝備, 及美式坦克

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
raymondshe (新手上路)
大佐

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 1327
精華 16
積分 61
帖子 10408
成品數目 61 件
閱讀權限 10
註冊 1970-1-1
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-11-3 09:52 PM 發表

我講美軍WO, 果陣國軍得蘇軍同德軍, 主要係裝甲車, 少數一號坦克, 亦有一D 2, 30年代既法軍舊野, 而槍炮就用清朝, 邊有用美軍?

我有聽過, 不過唔係打到中期先有飛虎隊? 開戰初期得國軍現成有既軍備

如果hawk2 hawk3,戰前就有用

或者我再重申一次,科林係一個公開留言o既地方,任何回覆不代表全網站會員.
I will now recap in English...
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-11-3 10:01 PM 發表
應該係大概戰前引入過德國裝甲車, 另外東北軍有用法製的FT-17, 後來日德關係密切, 國軍要轉為向蘇俄要求軍援, 就引進T-26等戰車, 41年太平洋戰爭後, 我國爭取到美國援助, 其出征緬甸的遠征軍, 就係使用美式單兵 ...

龍記都有出果架國軍雪曼

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2010-11-3 09:52 PM 發表

http://www.youtube.com/watch?v=k0hZiD5Uk5I

呢一段記錄片唔會係搵"史蒂芬·阿倫·史匹堡"拍o黎騙人掛.

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:

飛虎隊早在1937年成立 就當打到中期先有飛虎隊 咁同"二戰時中國用美軍軍備" 又有乜搞錯唔搞錯?

唯一解釋係 : 你覺得係D編劇無知多D ?

講真好多人都唔係好熟, 但呢D基本野只係上網搵一搵就會知, 呢D資料性既點可以錯?

聽講德式師重有兩枝88砲

重有戰場捕獲嘅日式英式裝備未計......

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fockelo 於 2010-11-3 10:10 PM 發表

http://www.youtube.com/watch?v=k0hZiD5Uk5I

呢一段記錄片唔會係搵"史蒂芬·阿倫·史匹堡"拍o黎騙人掛.

我冇講呃人, 我自膠

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
其實聽聞老蔣的嫡系中央軍才擁有德式裝備(當時在國內比較先進), 當時我國正規軍都數以百萬, 老蔣為左留存實力, 好野都留返俾自己, 其餘的二三線部隊原有軍閥部隊都係用雜牌裝備

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
kazec
軍曹

UID 32696
精華 4
積分 51
帖子 343
成品數目 51 件
閱讀權限 10
註冊 2008-10-10
狀態 離線
黃綠好似話"美國的坦克車"

其實他說德國英國蘇聯意大利國軍都可能有, 偏偏開戰時就沒有美國坦克...

頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
但係蔣介石早期嘅"德式師"當時係戰場上貢獻唔少, 就係因為佢地, 日本仔先無咁囂張話幾個月打敗中國, 好以上海一役, 國民黨軍德式師消耗贻盡,

最後成為經典死守四行倉庫嘅八百壯士故事, 你都咪話唔勇猛 . .

早期意大利同德國顧問都係因為軸心國條約而不得不退出, 美國蘇聯之後加入援助, 其實空軍好早已經裝備美國武器, 由 1937 年開始, 已經裝備美

國curtiss hawk 雙翼機, 飛虎隊 同 第十四航空軍都 曾經用過 p-40, p-43, p-47, p-51, b-25  . . . .

廣州淪陷係1938年嘅事 .. 而國民黨新1軍1942年10月在印度成立,係第一支正式使用美式裝備部隊 . .

黃綠可能以為飛機有用美貨, 坦克都唔例外掛, 而且當時資訊邊有而家咁發達丫, 亂up 都耍得下人 . . .

頂部