回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 3D打印~~Q版自拍學生妹
yuchibb
平民

UID 60621
精華 0
積分 4
帖子 19
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2015-5-9
狀態 離線
3D打印~~Q版自拍學生妹

[attach]452336[/attach]
我之前都係印人地既模型,改人地既模型,但係我一真都想整自己既模型,之前試過用123D畫Y型公屋,我覺得都算有突破,但係技巧吾算好高,因為只要有個平面圖同相就好易畫出黎,只係時間問題,我想有新既搞作,多D技巧,於是向曲線進發,要講曲線最多既模型一定非人型模型莫屬啦,本身我想學Zbrush,但係我發覺香港好少人用,而且要比錢,介面亦都好複雜,於是我諗有乜野freeware多人用又有禁上下功能呢,我最後發覺Meshmixer原來都差吾多功能,而且都幾易用,所以決定用佢畫人~!!!

決定左畫人,我用左兩日上youtube睇下人地點畫人,發覺原來非常之難,因為個頭要畫得似番個正常人已經好難,而畫身個比例同肌肉都好難,越睇越想縮,所以我打算先專心畫個頭先,有乜野公仔個重點起個樣度而個身既比例要求又吾太高呢?我發覺就只有半身像同Q版公仔,本身我真係諗住畫半身像,但係能夠表達既意識有限,所以最後我決定畫Q版公仔。

摸熟少少Meshmixer既功能,第一時間試下畫素人先(好得人驚)
[attach]452337[/attach]

開始有少少概念,我就諗個主題點可以同大家生活有關,因為上次樓奴個形象係男性,所以今次會起用女角,因為香港既女生都鐘意自拍,所以我就諗住用自拍為主題啦~~~

第一步先畫個面型同整個自拍既動作出黎先
[attach]452338[/attach]

第二步畫手指、裙同腳
[attach]452339[/attach]

第三步加番衣服上面既細節位,再畫埋個電話,本身諗住係IPHONE,但係因為佢隻手吾可以畫到禁大楂吾到,所以轉日系摺機。
[attach]452340[/attach]
[attach]452341[/attach]

第四步執番個女仔個頭,加番D層次感,再加一條毛增加立體感
[attach]452342[/attach]

最後加埋衣服上面既摺痕,增加真實感,開始分件同加筍位,最後分成5件,總共用左一日半畫
[attach]452343[/attach]

試印我專登印細D(高7.5CM),因為我想睇下印得細會吾會出吾到細節部份,最得發覺領同電話細節都會無左(汗~!!)
[attach]452344[/attach]
[attach]452345[/attach]

開始打磨上色,個表面吾係太"鞋,所以上灰都吾係太難搞,最麻煩係手指,同條頸,好驚磨磨下整斷,所以事但磨幾下就算LU,上兩層灰已經OK。本來諗住係普通女裝,但係我想定位細過D,所以索性油成女學生,最麻煩係油塊面,因為吾可以油成直望,又驚豆雞,又驚變MARY,所以用中學遺物"廣告彩"上色,有乜事都可以沖水搞掂,油左成個鐘,衰左三次,終於好少少,吾搞啦~~上碟~~!!!

[attach]452346[/attach]
[attach]452347[/attach]
[attach]452348[/attach]
[attach]452349[/attach]
[attach]452350[/attach]
[attach]452351[/attach]
[attach]452352[/attach]
[attach]452353[/attach]
[attach]452354[/attach]

上左碟即係比我女友過目,佢都話好得意,我都覺得真係幾有神同有學生妹FEEL,我覺得個DO咀最正,暫時LEE個比我既成功感最大呢~~!!

有個朋友問我LEE個妹妹有冇"打底",答案係有既...
[attach]452355[/attach]

多謝大家觀賞,歡迎大家既意見~~~~!!!

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄
SoSo119   2015-9-2 10:46 AM  讚好  +1   具參考價值
CKYR7   2015-8-7 12:25 PM  讚好  +1   不俗之作
swisssonlee   2015-6-8 04:44 PM  讚好  +1   佳作
MoNew   2015-6-8 03:24 PM  讚好  +1   具參考價值
kamiru88   2015-6-7 06:52 PM  讚好  +1   佳作
tinyworkshop   2015-6-7 02:34 PM  讚好  +1   具參考價值
hell99   2015-6-7 02:03 PM  讚好  +1   具參考價值
robotkel   2015-6-7 01:27 PM  讚好  +1   佳作
b8808800   2015-6-7 12:17 PM  讚好  +1   具參考價值
ccpbobby   2015-6-7 11:06 AM  讚好  +1   具參考價值
dume   2015-6-6 10:42 PM  讚好  +1   具參考價值
頂部
robotkel
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 38906
精華 9
積分 27
帖子 4287
成品數目 27 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-29
狀態 離線
個咀最傳神

頂部
yuchibb
平民

UID 60621
精華 0
積分 4
帖子 19
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2015-5-9
狀態 離線
回復 #2 robotkel 的帖子

其實我都吾明點解D女仔自拍要DO起個咀~~~我覺得好怪呢~~~

頂部
hell99
少尉

熱誠勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 647
精華 12
積分 76
帖子 581
成品數目 76 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-23
狀態 離線
請問是用什麼型號3D printer打印?
落不地加打磨會否光滑D?

頂部
yuchibb
平民

UID 60621
精華 0
積分 4
帖子 19
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2015-5-9
狀態 離線