回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [報價] C3一日遊
lycdino
壹等兵

UID 36411
精華 0
積分 0
帖子 168
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-27
狀態 離線
第一日我居然5記得去買黑騎士,第三日得閒去個陣已經無曬了! 不過羅到古生簽名都好開心~哈哈

頂部
corollas
上尉

UID 15701
精華 0
積分 0
帖子 1902
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-11-19
來自 冥皇星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 新高達 於 2011-3-14 10:54 PM 發表
我本身係一個收藏家,我不太應同你對所謂”炒家"看法他們也是要買三十元票入場排隊去買而提供另一種方法比其他無時間去的朋友去買心頭好(當然係會貴啲)只昰另一種啇機不鍾意可以不買,下次 ...

如果照新高達兄你咁講, 即係你覺得睡橫巷同反反城呢一種嘅"買x盒"嘅安排係正確嘅? 咁點解買咗嘅人排多次隊去買多次又唔得呢? 唔通有啲嘢真係唔可以做到兩全其美, 皆大歡喜? 多啲人用正常啲嘅價錢買唔係仲好咩?

頂部
新高達
中尉

UID 36732
精華 0
積分 0
帖子 821
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-30
狀態 離線
回復 #62 corollas 的帖子

如果我已經是排第一只可以買一隻的話,咁同排第一百都買一隻有什麼分別?咁我就不會付出時間去排第一走去排一百還是一樣買到!現在問題係當大家某些條件相同之下(大家有買票入場,同排隊)是否再需要取缺於其它因素(早啲去排隊)如果認為有付出就一定有收穫咁香港個個都係李超人啦!有付出不一定有收穫,但不付出就一定無收穫!因為我都有個這不愉快的經歷,以前香港所有高達展我都會去買限定的,就算四,五點去都有得買,但有一次買冥衣白羊亞洲限定就出事,我一如以前時間去到想買但要排隊但以經有成百幾人排隊,第一日每人限定買三隻,見咁多人我就走了,因為我缺迢明天再去,第日我八點到都排弟七而這日每人只可買二隻這次之後每逢有限定模型買我都會早去排隊.而去排隊像我收藏家應該也不少是每款買二隻或三隻這樣是否對我們一眾去早啲排隊的人不公平,而這些所謂限定模型我同你知不知有幾多呢,我想只有Bandal同睡記知,咁點解不早啲去買完成這個心願呢!

頂部
corollas
上尉

UID 15701
精華 0
積分 0
帖子 1902
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 冥皇星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 新高達 於 2011-3-15 08:32 AM 發表
如果我已經是排第一只可以買一隻的話,咁同排第一百都買一隻有什麼分別?咁我就不會付出時間去排第一走去排一百還是一樣買到!現在問題係當大家某些條件相同之下(大家有買票入場,同排隊)是否再需要取缺於其它因素(早啲去排隊)如果認為有付出就一定有收穫咁香港個個都係李超人啦!有付出不一定有收穫,但不付出就一定無收穫!因為我都有個這不愉快的經歷,以前香港所有高達展我都會去買限定的,就算四,五點去都有得買,但有一次買冥衣白羊亞洲限定就出事,我一如以前時間去到想買但要排隊但以經有成百幾人排隊,第一日每人限定買三隻,見咁多人我就走了,因為我缺迢明天再去,第日我八點到都排弟七而這日每人只可買二隻這次之後每逢有限定模型買我都會早去排隊.而去排隊像我收藏家應該也不少是每款買二隻或三隻這樣是否對我們一眾去早啲排隊的人不公平,而這些所謂限定模型我同你知不知有幾多呢,我想只有Bandal同睡記知,咁點解不早啲去買完成這個心願呢!

作為一個收藏家, 梗係想早啲同一定要將呢啲嘅限定品買到手, 所以新高達兄你會願意晨早去排隊買你嘅心頭好. 但係作為一個用家, 我唔會買咗件限定品返去齋擺唔砌或者唔開. 學我朋友話齋, 啲模型都要唞吓氣, 成日困佢哋係個盒到做乜. 所以以前嘅我唔會捨得去砌啲限定版模型, 但係我依家已經諗通咗, 橫掂我都唔會拎出嚟賣甚至去炒, 擺喺屋企又嘥位, 倒不如我砌咗佢, 起碼真係有一件嘢實實在在完成咗. 除非新高達兄屋企有好多位(或者有個倉), 又或者之後諗住拎出嚟炒, 但係既然你係一個收藏家, 理應又唔會拎出去炒噃...

如果係用嚟做收藏嘅話, 咁一隻都可以做收藏啦, 唔需要買兩隻甚至三隻. 當然除非別有用心, 又或者係話一隻係要收埋, 一隻係拎出嚟玩, 咁又失卻咗收藏嘅意義. 既然叫得做收藏, 咁應該只係得一件先叫得珍貴. 你會唔會見到達文西會畫兩幅蒙羅麗莎出嚟, 跟住話兩幅都係做收藏? 有超過一件嘅就已經有potential做炒賣. 就算唔計新高達兄你, 究竟嗰三日喺會場度有幾多人真係買嚟做收藏? 就算你排得幾前, 應該都會見到當日有好多人都係買到勁大袋(或者幾大袋). 口口聲聲話係幫人嚟買. 你可以上"雅烏"拍賣度, 好簡單咁打"unicorn", 你就會知有幾多個posts係炒賣緊新安州同獨角獸(仲有其他C3嘅限定品). 唔好咁天真, 以為啲人真係買嚟收藏先得架, 當日喺你身邊同外面係有好多炒家架. 香港地方咁矜貴, 邊度個個有咁多錢同地方去擺呢啲心頭好先得? 等於依家入到iPad2嘅, 唔通真係買嚟擺咩? 咪又係拎出去炒?

頂部
stuka
少尉

UID 41054
精華 0
積分 11
帖子 572
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2010-6-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 corollas 於 2011-3-15 12:38 PM 發表

作為一個收藏家, 梗係想早啲同一定要將呢啲嘅限定品買到手, 所以新高達兄你會願意晨早去排隊買你嘅心頭好. 但係作為一個用家, 我唔會買咗件限定品返去齋擺唔砌或者唔開. 學我 ...

條友都痴線既 ... "排第一只可以買一隻的話,咁同排第一百都買一隻有什麼分別?"

corollas兄, 無謂同佢理論啦, humanity根本唔可以用係哩d貪瀆同自私既人身上,
佢哩d已經唔係先到先得既概念, 而係「先到玩曬」, 即係李家誠早過你地買起曬d地, 佢鍾意起咩樓, 賣乜野水位, 你班賤民唔俾出聲
下次再有哩D function, 留番佢哩d抄家慢慢玩飽佢囉, 好彩係D爛鬼塑膠姐, 唔駛靠佢維生

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
c p
你睇下輪水... 日撚同果日灣仔無水

一車車咁 同人地會留返俾後面D 人

---

災後首日上班日,市民安靜而有秩序,生活迅速恢復正常,儘管物資缺乏,但沒人
趁機發國難財,物價未上漲現象,記者想買麵包店中僅剩的2條 多士,但老闆堅持
只能賣1條,因為「另一條要留給下個需要的人!」

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
corollas
上尉

UID 15701
精華 0
積分 0
帖子 1902
成品數目 0 件
閱讀權限 10
來自 冥皇星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 stuka 於 2011-3-15 01:55 PM 發表
條友都痴線既 ... "排第一只可以買一隻的話,咁同排第一百都買一隻有什麼分別?"

corollas兄, 無謂同佢理論啦, humanity根本唔可以用係哩d貪瀆同自私既人身上,
佢哩d已經唔係先到先得既概念, 而係「先到玩曬」, 即係李家誠早過你地買起曬d地, 佢鍾意起咩樓, 賣乜野水位, 你班賤民唔俾出聲
下次再有哩D function, 留番佢哩d抄家慢慢玩飽佢囉, 好彩係D爛鬼塑膠姐, 唔駛靠佢維生

stuka兄, 多謝你咁講一講, 我先至冇再咁火, 起碼唔係淨係得我一個有呢個諗法.

同埋好鐘意你最後嗰句"唔駛靠佢維生". 呢個先係重點

頂部
新高達
中尉

UID 36732
精華 0
積分 0
帖子 821
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #64 corollas 的帖子

當一樣有價值向上升就一定有人去投資獲利,相反無人要就向下跌,這個世界最賺錢就是錢賺錢李超人咁有錢這個一定是其中一樣!現在在市場(香港)所謂代訂日本限定商品鋪頭都是想賺錢咁你又認為佢地炒家呢?在香港買限定模型已經是最幸福!就以VOLKS為例無錢賺佢會不會比五星模型在會場買呢?而我買模型買兩三隻我都有砌我也認為模型是要砌出來才不失其存在價值但一定有一隻係倉這個又是我個人興趣!這個世界一定係有利益先會有人去做的!

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
好似集郵同儲可樂產品, 十居其九都要全新, 而郵票唔用, 可樂唔飲又算唔算失卻意義~

不過好認同個句 : 唔係靠佢為生... 洗錢洗得唔 Happy 咪唔洗 lor, 又唔係等盒模型開飯, 何必咁認真上哂心...

本帖最近評分記錄
billy1976   2011-3-16 04:55 PM  讚好  +1   認同!!

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
pat88
平民

UID 38601
精華 0
積分 0
帖子 4
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-4-24
狀態 離線
回復 #65 stuka 的帖子

"排第一只可以買一隻的話,咁同排第一百都買一隻有什麼分別?" 我都覺得極冇point。 排第一可以買100隻,排第二可以買99隻.....etc ? :P

頂部
新高達
中尉

UID 36732
精華 0
積分 0
帖子 821
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
咁我想問下你地考試考第一同一百有無分別?大家都係在同一間學校,同一個老師,同一年齡同學(同一公平環境之下)咁考第一點解呢因為佢地用比其他人多(時間)去學習用(金錢)買多啲書去睇(個人因素)係可以自己去決定,學校利用測驗,考試去評估學生能力(非個人因素)係自己不能控制!講返排隊買模型不論你是收藏家,大炒家.小炒家,用家,買家都要買飛,排隊(同一公平環境之下)之後自己決定早啲去排隊(個人因素)睡記規定買三隻係不能控制係啇業決定(非個人因素)我想講這個世界是不會去改變就你,而係你去改變去適應這個世界,如果認為自己有去排隊就一定買到的話太過天真,模型固之然係D爛鬼塑膠姐,李超人所起咩樓都只係一啲爛鬼石屎鋼筋所砌成屋之所以”炒”就是供求問題,這又是另一個題外話.....

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線
尋晚無聊上 Yahoo Search 下, 只係得十個八個呢d 限定品拍賣, 有d 仲係 $220 有交易, 如果我住九龍, 搭車 + 入場都唔止呢個價...

以瑞記今次賣呢批限定品, 每款冇一千都有五百盒, 當中十零廿盒俾人用作炒賣, 即現場大部份係自用 or 收藏, 大家無需將炒賣 "炒作" 到咁大...

又, 既然睇通咗模型並非必需品, 更加無需為某某買幾盒唔砌而單單打打, 正如城中某富豪用天價投支靚紅酒返黎擺, 我就唔會因為佢買黎唔係飲而咬牙切齒, 甚至可以講句 : 關我乜事...

本帖最近評分記錄
新高達   2011-3-17 11:39 AM  讚好  +1   感謝意見

頂部
Bangdoll
上等兵

UID 36099
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alexlee2 於 2011-3-15 06:17 PM 發表
c p
你睇下輪水... 日撚同果日灣仔無水

一車車咁 同人地會留返俾後面D 人

---

災後首日上班日,市民安靜而有秩序,生活迅速恢復正常,儘管物資缺乏,但沒人
趁機發國難財,物價未上漲現象,記者想買麵包店中僅剩的2條 多士,但老闆堅持
只能賣1條,因為「另一條要留給下個需要的人!」

我十分喜歡這個例子

有怎樣的商人 就有怎樣的顧客 , vice versa

明顯兩位商人心態不同

麵包舖老細希望商品可以去到需要鴾H手中

睡橫只係想快D出左貨

兩者最後都賣駛自己黻茷~賺錢 - 不過過程  + 意義十分不同

各位自行領會

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Bangdoll 於 2011-3-16 12:00 PM 發表

我十分喜歡這個例子

有怎樣的商人 就有怎樣的顧客 , vice versa

明顯兩位商人心態不同

麵包舖老細希望商品可以去到需要鴾H手中

睡橫只係想快D出左貨

兩者最後都賣駛自己黻茷~賺錢 - 不過 ...

各位 Brother 從何得知 "瑞記" 想儘快出貨~?

而家d 限定品一個朝早已經賣哂, 但d 員工都冇得早走要留守係到, 而佢地 Counter 又唔會因此早d 收舖, 早與遲賣哂所有限定品對佢地都冇影響...

而且佢地亦限制咗同款只可買三盒, 仲有佢地有留貨係第二日賣... 如果真係如你地咁講, 咁不如連條 Rule 都唔 Set, 第一日就推哂d 貨出黎, 等d 炒家一入去立即掃貨, 回報更快...

買唔倒心頭好將責任去咗人地到, 不如諗下點解人地會買倒... 係日本d 人為買限定品往往排通宵, 外國排買 I phone / I pad 亦係咁...

頂部
Safeterence
曹長

UID 17462
精華 0
積分 1
帖子 443
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-19
狀態 離線
睇通睇透俾你十個讚!

twinsa: "買唔倒心頭好將責任去咗人地到, 不如諗下點解人地會買倒... 係日本d 人為買限定品往往排通宵, 外國排買 I phone / I pad 亦係咁... "

本帖最近評分記錄
新高達   2011-3-17 11:40 AM  讚好  +1   感謝意見
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2011-3-16 12:32 PM 發表

各位 Brother 從何得知 "瑞記" 想儘快出貨~?

而家d 限定品一個朝早已經賣哂, 但d 員工都冇得早走要留守係到, 而佢地 Counter 又唔會因此早d 收舖, 早與遲賣哂所有限定品對佢地都冇影響...

而且佢地亦限 ...

根本就唔會,我第三日早上去到重可以各種買到一盒
瑞記已經分左3日黎賣,但係應該唔係平均咁分貨
起碼第三日重有廿幾盒獨角同新安
咁可以怪邊個?

頂部