回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: (轉貼)阿嬌:以前很天真及傻
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 j2121 於 2008-2-12 02:24 AM 發表

要出topic先有建設性?
我自問模型技巧唔叻
上黎睇下d高手點玩都唔得?
我想問野都係d新手野
用search就得啦
出topic黎做咩?
難道要好似d小朋友咁出post問d問完又問問完又問既野?
咁樣黎判一個人你會唔會 ...

你話d 人抽阿 Gill 水, 搞到個 Post 咁快去到第幾頁云云...

但睇返你, 做o左會員咁耐, 只出o左 64 個回覆, 大部份都係o係呢個主題到, 你不停咁拗對 HKML 無建樹之餘, 無形中咪又係傷緊阿 Gill...

正正有一句成語好適合你 : 我不殺伯仁, 伯仁卻因我而死...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
waichuen
少校
YOU ARE(NOT) ALONE

UID 5243
精華 0
積分 0
帖子 2333
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-4
來自 度國的由自
狀態 離線
請返返去個主題

兩位既問題請私下解釋,封post為你地事問

gill gill唔簡單,不單指社會對佢形象幻滅,娛樂圈可能有更多更黑暗既一面要表露人前

YOU ARE (NOT) ALONE|
----MOZART REQUIEM----
頂部
好平
少校

UID 7070
精華 0
積分 52
帖子 2725
成品數目 52 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-7
來自 模魂
狀態 離線
放相果個 , 唔可以話佢唔岩..
不過偷相果個一定唔岩..
我覺得警方用左過份既人力物力 , 應該反省下

比我睇到 同以我既經驗  , 佢地好多都只係識check 身份證 ,
得閒就反下黑,抄下牌  , 唔上新聞都唔會理        定係我20年裡面   咁岩見親都係呢d
都幾垃圾

仲有 , 唔知有冇人記得佢比人偷拍果單野 , 果陣又話驚影響小朋友對佢既印象 ,
而家話以前好天真 , 想點 ?
一句以後不作回應 , 真係幾聰明

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
寫得好!

蘋 論 ︰ 淫 照 風 暴 的 最 大 教 訓 是 揭 露 虛 偽 阿 嬌 終 於 站 出 來 面 對
傳 媒 與 公 眾 了 。 她 是 遲 早 一 定 要 出 來 的 , 因 為 她不 會 願 意 放
棄 她 的 演 藝 事 業 , 她 所 屬 的 公 司 也 不 想 放 棄 這 隻 生 金 蛋 的
鵝 。 她 說 , 她以 前 很 天 真 很 傻 , 但 現 在 已 長 大 了 。 短 短 幾 句
話 , 她 沒 有 承 認 做 錯 過 甚 麼 , 但 實 際 上 已 承 認 淫 照 不 是 移
花 接 木 的 合 成 照 了 。
事 實 上 , 阿 嬌 以 前 並 不 天 真 , 並 不 傻, 她 的 天 真 無 邪 的 小 天
使 形 象 , 是 假 扮 出 來 的 。 她 前 年 在 偷 拍 事 件 後 痛 哭 流 涕 ,
表示 以 後 無 顏 面 對 視 她 為 偶 像 的 小 朋 友 。 她 有 一 次 看 到 兩 個
影 星 接 吻 , 表 示 很 惡 心 ,說 自 己 不 會 這 樣 做 。 她 出 席 由 大 ?
城 文 化 中 心 主 辦 的 「 貞 潔 校 園 開 學 禮 」 , 明 確 表示 拒 絕 婚 前
性 行 為 。 她 說 這 些 話 的 時 候 ( 06 年 ) , 同 時 在 拍 淫 照 。 本
報 留 言 網 中, 有 人 說 : 「 大 家 鄙 視 的 不 是 你 的 放 蕩 , 而 是 你
的 虛 偽 。 」
這 句 話 可 說 一 語 中 的 。 事 實 上 , 虛 偽 的 不 僅 是 阿 嬌 一 人 ,
而 是 她 所 屬 的 英 皇 娛 樂 集團 , 這 集 團 在 淫 照 曝 光 的 第 一 天 ,
即 聲 明 這 些 照 片 是 「 不 法 分 子 」 用 「 移 花 接 木 的手 法 製 造 」
的 , 並 即 時 報 警 。 虛 偽 的 還 有 演 藝 人 協 會 , 這 個 協 會 在 前
年 阿 嬌 被 偷 拍背 部 的 事 件 中 , 表 現 出 群 情 洶 湧 , 面 對 這 次 的
淫 照 風 暴 卻 說 「 不 單 是 娛 樂 圈 的 悲 哀, 亦 是 香 港 人 的 悲
哀 」 。 但 除 了 悲 君 亦 自 悲 、 深 恐 自 己 的 私 隱 也 被 曝 光 的 演
藝 人 ,除 了 淫 照 涉 及 的 藝 人 , 絕 大 多 數 香 港 人 在 此 淫 照 事 件
中 有 何 悲 哀 ? 娛 樂 圈 個 別 人 的悲 哀 , 何 以 要 拉 香 港 人 下 水 陪
一 路 哭 呢 ?
虛 偽 的 還 有 警 方 。 未 經 淫 審 處 對 淫 照 作 裁 定 , 警 方 已 拘 捕
發 放 一 張 淫 照 的 網 民 鍾 亦天 , 並 要 未 經 審 訊 就 關 押 他 八 個 星
期 。 明 明 是 警 方 為 阻 嚇 網 民 流 傳 淫 照 的 行 動 , 卻又 妄 言 鍾 亦
天 另 涉 詐 騙 案 , 因 兩 宗 不 相 干 案 件 遭 還 柙 , 實 前 所 未 聞 。
這 是 執 法 的 虛偽 。 警 務 處 長 鄧 竟 成 自 行 「 釋 法 」 , 宣 稱 藏 有
淫 照 「 意 圖 發 放 」 也 違 法 , 警 方 的 阻嚇 意 圖 更 為 明 顯 。
警 方 的 虛 偽 還 在 於 早 已 知 道 淫 照 的 源 頭 是 陳 冠 希 的 電 腦 ,
還 要 到 處 找 源 頭 。 為 甚 麼不 直 接 傳 訊 陳 冠 希 , 要 求 他 交 代 事
件 , 看 淫 照 是 偷 拍 還 是 被 拍 者 知 情 下 所 拍 ? 淫 照曾 交 給 甚 麼
人 ? 怎 樣 流 傳 出 去 ? 已 知 源 頭 卻 不 找 源 頭 , 反 而 「 周 街 拉
人 」 , 更 顯 示警 方 執 法 不 公 而 偽 善 。
虛 偽 的 還 有 部 份 傳 媒 。 它 們 打  道 德 的 旗 號 , 不 但 批 評 藏 有
淫 照 , 觀 看 淫 照 者 , 甚 至 還 批 評 報 道 淫 照 風 暴 的 傳 媒 ,指 摘
刊 登 經 過 剪 裁 的 照 片 。 揭 發 事 實 真 相 , 應 是 傳 媒 的 本 份 。
尤 其 是 道 貌 岸 然 的 正人 君 子 或 打 扮 成 純 情 小 天 使 的 藝 人 , 揭
發 他 們 的 真 面 目 正 是 為 那 些 被 偶 像 愚 弄 的 Fans 敲 響 警 鐘 , 告
訴 他 們 這 些 人 的 虛 偽 本 性 , 使 他 們 醒 悟 。
淫 照 風 暴 牽 引 出 社 會 上 的 種 種 虛 偽 , 很 可 能 是 促 使 「 奇
拿 」 在 每 一 個 虛 偽 表 現 之 後發 放 更 多 淫 照 , 並 不 斷 使 淫 照 尺
度 升 級 的 原 因 之 一 。 淫 照 風 暴 告 訴 我 們 , 有 些 人 認為 , 只 要
關 起 門 來 , 只 要 不 被 人 知 道 , 或 只 要 沒 有 具 體 的 事 實 ( 照
片 ) 呈 現 在 公 眾面 前 , 是 甚 麼 髒 事 都 可 以 做 的 , 是 甚 麼 謊 話
都 可 以 說 的 , 是 甚 麼 虛 偽 的 姿 態 都 可 以擺 出 來 的 。
虛 偽 是 甚 麼 ? 法 律 上 的 虛 偽 陳 述 , 指 的 是 用 語 言 或 行 為 作
出 已 知 與 事 實 不 符 的 任 何表 示 , 通 俗 地 說 , 是 指 一 些 使 人 誤
解 或 欺 騙 性 的 陳 述 。 淫 照 風 暴 所 帶 來 的 一 系 列 虛偽 言 行 , 使
人 渾 然 覺 得 香 港 已 成 了 一 個 虛 偽 城 市 。

幸 而 仍 有 清 醒 的 、 堅 持 揭 示 真 相 的 傳 媒 。 幸 而 有 網 民 , 特
別 是 前 天 向 虛 偽 的 警 方 抗 議 的 示 威 網 民 。

頂部
傻仔鋒
二等兵
MD-11 x A340-300

UID 1999
精華 0
積分 0
帖子 91
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-7
來自 某地
狀態 離線
發表於 2008-2-12 10:15 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 傻仔鋒 為MSN好友 通過MSN和 傻仔鋒 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-2-12 09:57 AM 發表
寫得好!

蘋 論 ︰ 淫 照 風 暴 的 最 大 教 訓 是 揭 露 虛 偽 阿 嬌 終 於 站 出 來 面 對
傳 媒 與 公 眾 了 。 她 是 遲 早 一 定 要 出 來 的 , 因 為 她不 會 願 意 放
棄 她 的 演 藝 事 業 , 她 ...

段野正係好正
基本上我覺得陳生出黎講英文個陣已經默認左唔係合成....

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-10-29
狀態 離線

QUOTE:
大 家 鄙 視 的 不 是 藝 人 的 放 蕩 , 而 是 藝 人 的 虛 偽 。

只 要 關 起 門 來 , 只 要 不 被 人 知 道 , 或 只 要 沒 有 具 體 的 事 實
( 照 片 ) 呈 現 在 公 眾面 前 , 是 甚 麼 髒 事 都 可 以 做 的 , 是 甚 麼 謊 話
都 可 以 說 的 , 是 甚 麼 虛 偽 的 姿 態 都 可 以擺 出 來 的 。

依2個重點都好到肉

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 j2121 於 2008-2-12 01:31 AM 發表

我終於明點解我同你觀點唔同
因為我從來唔覺得佢純情....
又或者我覺得如果無人非法咁放人既私穩出黎
佢私底下係一個咩人who cares?
一個阿sir向學校正正經經教書...
返到屋企狂爆粗睇4仔who cares?

我諗我作為教書佬 我可以答到你

除非無人見 一旦任何機會比任何學生或家長見到

果位第2天都會有機會被召到校長室/家教會訓話

點解我地做教書既 甚至衣服要被限制 因為我地影響緊下一代

就算放左工 作為老師都唔可以即時變成做MK LOOK

因為 WE ALL CARE!

======================

答埋你 4仔爆粗 我都識 我都會睇

(唔睇既點知依加D細既為咩去睇...咩點正點正 未又係龍虎生物大奇觀~ 無咩了不起)

從佢地既角度出發去諗 再由我地去解釋=pg 家長指引

但依個都只係工作上既需要

我地都好小心 我地都好怕引起不必要既誤會

但都係希望下一代向好

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-2-12 09:57 發表
寫得好!

棄 她 的 演 藝 事 業 , 她 ...

虛偽? 不只是阿嬌, 英皇, 警方及傳媒... 認真d 啦, 係香港, 除了未足歲既小童, 大都有個面具. (如 "神探": 每個人心裡都有隻鬼.) 就昨晚翡翠台 2230 那個節目吧, 就事件做了好幾個街訪, 那些斯斯文文, 道貌岸然的說的都是廢話, 口不對心; 反而那個一面不覊鬍子的說得還像點人話.
今天揭露鍾欣桐, 明天又趕著揭另一批人的真面目. 娛樂圈是需要一些天真無邪的形象的, 但這圈內有多少個人是真的天真無邪呢? (話有都無人信啦). 人生如戲, 場場戲都給揭穿了, 又有誰有好處呢?

還有, 請不要再用 "奇拿" 一詞了, 真的風馬牛不相及, 不論動機, 手法, 理念和效果都不能相提並論, 只是貫徹如選美時, 得三分似都冠以翻版XXX的手法!

many boxes of Gunpla in stock
頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2008-2-12 10:32 AM 發表

虛偽? 不只是阿嬌, 英皇, 警方及傳媒... 認真d 啦, 係香港, 除了未足歲既小童, 大都有個面具.

@@咁樣係好事咩?一個人應該虛偽??

人人都假面騎士咁出街= = 我認為咁已經好有問題囉

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-12 10:34 發表

@@咁樣係好事咩?一個人應該虛偽??

人人都假面騎士咁出街= = 我認為咁已經好有問題囉

我唔知咁係唔係好事, 但這是事實

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2008-2-12 10:36 AM 發表

事實上 在下以前讀書有科書叫「請客」

除了叫中國人不要虛偽 還要是不要「太」虛偽

= = 這也是事實

在下信孔子 也信天主

2大學派已經有不知多少語例 比喻 史例 設例 等等等等= =

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-12 10:46 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 sunnycch 於 2008-2-12 10:36 AM 發表

的確係事實....
我都係有幾個面具既人....
一但講左出口既說話就好難收得返....
大話好自然一個又一個....
慢慢面具就會係唔同人之間形成....一發不可收拾....
但好多時自己都唔想...

但內心有時又覺得 : 係人地面前做一個真實既自己會俾人睇少, 睇低....
如果係咁既話...我覺得E D面具係我心靈上既安慰....我令願帶上面具~

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-12 10:46 AM 發表

的確係事實....
我都係有幾個面具既人....
一但講左出口既說話就好難收得返....
大話好自然一個又一個....
慢慢面具就會係唔同人之間形成....一發不可收拾....
但好多時自己都唔想...

但內心有時又覺 ...

= =....@@個人建議 XXX HOLIC既第1集/十二國記

講大話係會好似吸毒咁 仲會超易上癮的= =

而且仲係膽小唔敢面到自己既行為

相比面到自己既弱小係要相當大既勇氣

子曰:知恥近乎勇 / 人必先自侮 而後人侮之

窮又好醜又好點都好 有勇氣既人自然令人拜服

依D都係理所當然既事 但就係因為咁更加難做到

====================

請唔好怪在下= ="" 上面既言論好可能有口多失言

頂部
oVo
上等兵

UID 25627
精華 0
積分 0
帖子 256
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-30
狀態 離線
完全同意,所以都癈事回覆佢.
總結而論,阿嬌都係講大話既淫婦一名

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-2-12 10:46 AM 發表

但內心有時又覺得 : 係人地面前做一個真實既自己會俾人睇少, 睇低....
如果係咁既話...我覺得E D面具係我心靈上既安慰....我令願帶上面具~ ...

Carman 姐, 人要有自信. 害怕俾人睇少, 睇低, 無論邊方面都已經輸左, 仲會自己睇底自己添.

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 oVo 於 2008-2-12 11:09 AM 發表
完全同意,所以都癈事回覆佢.
總結而論,阿嬌都係講大話既淫婦一名

咁又唔係既

「浪子回頭金不換」

人子都叫我地原諒別人七十七個七次

@__@ 錯完都要比人認錯(默認都叫認左丫 ....)

代價佢已經比左了 係多係少都好 都已經過去

一錯再錯又好點都好

我個人認為都要原諒佢好了

比機會犯錯既人改過自身都係為人既責任來

因為我地犯錯果陣都曾經/希望人地原諒自己

===============================

反而另一個陳生就.....唉

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
好同意 WILLIAM_IOTA 兄.

可惜係香港推崇 "圓滑", 結果社會變得太虛偽

頂部
鐵劍KEI
上尉

UID 22716
精華 0
積分 9
帖子 1010
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-2-12 11:24 AM 發表
好同意 WILLIAM_IOTA 兄.

可惜係香港推崇 "圓滑", 結果社會變得太虛偽

= =咁係因為好似在下依埋又笨又直既人唔識社交者....

不知不覺HURT到人都唔知...~"~

但我會認為依d道德底線係我地中國人既瑰寶來

就算唔要命都要守住

唔係點來 「孔曰(殺身)以成仁 孟曰(捨生)以取義」?!

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-2-12 11:36 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 WILLIAM_IOTA 於 2008-2-12 10:51 AM 發表

= =....@@個人建議 XXX HOLIC既第1集/十二國記

講大話係會好似吸毒咁 仲會超易上癮的= =

而且仲係膽小唔敢面到自己既行為

相比面到自己既弱小係要相當大既勇氣

子曰:知恥近乎勇 / 人必先自侮 而 ...

我都有睇 XXX HOLIC ...
我都知道...
但有D面具可能都係一件好事.....

係父母面前都算得上係乖女...
係朋友唔開心既時候係一個最好既心理醫生...
係公司同事面前係一個努力做野...病左都唔請假既笨蛋....

有時覺得咁樣都唔錯...

頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
狀態 離線
全香港都輸了, 唯一可贏返 d 既就係呢樣, 望各位家長及教育界可好好把握!

check this out

http://www.mingpaonews.com/20080212/gam2.htm

http://hk.myblog.yahoo.com/sunny ... e?new=1&mid=534

頂部