回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 梁振英:鄧小平應獲和平獎
cc4321
少尉

UID 35209
精華 0
積分 0
帖子 557
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-6-2
狀態 離線
梁振英:鄧小平應獲和平獎

(明報)2010年11月12日 星期五 14:35
行政會議召集人梁振英表示,已故中國領導人鄧小平,應該獲得諾貝爾和平獎。

梁振英在中文大學演講,被學生問到對內地異見人士劉曉波獲頒諾貝爾和平獎的看法,梁振英未有正面回應,只是提出鄧小平應該獲獎。

梁振英認為,鄧小平偉大,令國民脫離貧窮,亦為內地和鄰近地區的繁榮穩定作出貢獻。

呢條友係唔係擦鞋擦上腦
如果一個下令鎮壓手無寸鐵平民嘅人都可以得獎的話,咁希特拉東條英機都要比返個諾貝爾和平獎佢囉,況且諾貝爾和平獎唔會頒比過左世嘅人,梁生早十幾年擦呢隻鞋或者仲可以撈到d好處

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cc4321 於 2010-11-13 10:03 AM 發表
... 呢條友係唔係擦鞋擦上腦  ...

乜你原來唔知佢想做突手咩? 已經係路人皆知的事喇喎~~

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
模術使用者
中尉

UID 34189
精華 0
積分 11
帖子 885
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-7
來自 風之光
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
呢條友正忽得上腦!以爲自己好聰明好有智慧,完全唔做功課,亂講野唔唸後果,今次真係瀨嗮野咯!仲想話提高民望!??
(當年有個聰明仔叫涼粉蟲,又係懶聰明,講左句:“有甘耐風流,有甘耐折墮!”,就比香港人罵左好耐!抵死!)

而加最開心果個當然係唐唐啦!雖然係廢柴一條,不過勝在廢得黎唔乞人憎,呢D咪係叫做“少做少錯”咯!!

頂部
patmb
上尉

UID 32103
精華 0
積分 0
帖子 1766
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-9-30
來自 HKSAR
狀態 離線
當年「八萬五」幕後的鬍鬚軍師,正是呢條「梁狗」!

頂部
cc4321
少尉

UID 35209
精華 0
積分 0
帖子 557
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2009-6-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-11-13 10:53 AM 發表

乜你原來唔知佢想做突手咩? 已經係路人皆知的事喇喎~~

想做同做唔做到係兩回事,就算係想做突手擦鞋都擦d在世果 D呀,擦個死人鞋有鬼用咩,江溫胡d鞋都唔去擦,生人都唔比面注定佢無運行

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線
鄧小平, 遠既打越南唔計, 近既六四事件仲歷歷在目... 用軍隊暴力鎮壓學生既領導人應該攞和平獎~? 講果條友真係狗都冇人有...

如果俾呢條梁狗賊座正, 我睇 23 條好快立法, 長毛 / 顛狗被判無期徒刑, 香港自由度五年內可以同大陸睇齊...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
=AVS-98=
曹長

UID 35337
精華 0
積分 0
帖子 464
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
梁振英正走狗

鄧小平正賤狗,攪到1997要回歸!

以前佢講 : " 獨自去偷歡 "  " 我謝絕你監管 " 。

現在佢講:BO妹","矯妹":我底打,你打我哪 !
頂部
chunhim_lai
軍曹

UID 36178
精華 0
積分 0
帖子 316
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-26
來自 刺蛋共和國
狀態 離線
係都馬克斯,列寧,陳獨秀,毛澤東,周恩來...
鄧小平算老幾...

小刺蛋萬歲!!
三面蛋旗萬歲!!
刺蛋總路線萬歲!!
蛋躍進萬歲!!
蛋民公社萬歲!!
頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 =AVS-98= 於 2010-11-13 09:05 PM 發表
梁振英正走狗

鄧小平正賤狗,攪到1997要回歸!

1997點都要回歸o架啦, 大佬!

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2010-11-13 12:17 PM 發表
呢條友正忽得上腦!以爲自己好聰明好有智慧,完全唔做功課,亂講野唔唸後果,今次真係瀨嗮野咯!仲想話提高民望!??
(當年有個聰明仔叫涼粉蟲,又係懶聰明,講左句:“有甘耐風流 ...

雖然係廢柴一條,不過勝在廢得黎唔乞人憎,呢D咪係叫做“少做少錯”咯!! <--- 絕對認同!

頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-11-15 11:01 AM 發表

1997點都要回歸o架啦, 大佬!

ya,雖然可能有人唔想回歸

但份約係咁定,唔關小平事喎

轉虧為"型"
頂部
fof
中尉

UID 525
精華 0
積分 7
帖子 823
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 alex_d_liu 於 2010-11-15 11:02 AM 發表

雖然係廢柴一條,不過勝在廢得黎唔乞人憎,呢D咪係叫做“少做少錯”咯!!  

唔做得野都識搞o下笑丫佢....條條Fing 同 On Ping saum look ling~真係傳頌中外架~~~

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-11-15 09:48 AM 發表

ya,雖然可能有人唔想回歸

但份約係咁定,唔關小平事喎

絕對關小平事, 因為係佢堅持要收返香港既. 而當時英國係想"續約"的. 中英談判就係由既開始.

亦因為英國本來唔想交還香港, 所以就有消息指英國叫肥彭o黎香港咩都唔搞, d 地價隨便升, 只搞民主政改, 等大陸收返既都唔係以前果種"聽聽話話"既香港.

路過既厚多士
頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2010-11-15 11:33 AM 發表

絕對關小平事, 因為係佢堅持要收返香港既. 而當時英國係想"續約"的. 中英談判就係由既開始.

亦因為英國本來唔想交還香港, 所以就有消息指英國叫肥彭o黎香港咩都唔搞, d 地價隨便升, 只搞民主政改, 等大 ...

始終割地俾人唔係好事

轉虧為"型"
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 woo 於 2010-11-15 10:22 AM 發表

始終割地俾人唔係好事

傻啦. 所謂既"國界", 有邊個唔係"打"返來架. 簡單例子, 點解歷史上, 唔係朝代既牌圖都唔同呢?? win 左既就會係自己架啦. lose左既就死都唔會"忘記"自己達地俾人羅走左...

唔好講百年前歷史, 近d 既中東以色列, 未一樣係要打完先有...

路過既厚多士
頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
http://www.hkreporter.com/channel_list.php?channelid=297

昂山素姬獲釋 / 梁振英的「政綱」/ 串爆女童 / 老蕭教「波」/ 再保菜園村

隔牆有耳:振英哥演講 句句寸唐唐2010年11月13日

疑似下屆特首候選人梁振英( CY)噚日為中大領袖系列講座演講,雖然一開口已經此地無銀咁話「今日唔係發表政綱」,但唔少人聽完講座,都話內容同政綱冇分別,當中包括身兼講座主持人嘅中大學者蔡子強。
CY演講內容猶如一份應徵特首嘅履歷,大談自己過去喺特區籌委會如何向中央獻計,令中央落實唔少至今對香港整體社會都有深遠影響嘅政策,包括對駐港解放軍施以封閉式管理;唔准內地人來港做女傭等,其間當然不忘出招暗寸死敵唐唐。

自稱經常搭電車地鐵
標榜關心基層嘅 CY話,擔任政治職務係要為人民謀福祉,「唔係為自己留名後世,更唔係為咗光宗耀祖」。唔少人聽到,即時諗起唐唐家臣林大輝早排講過,唐唐搞關愛基金,「可以光宗耀祖,又可以一敗塗地」呢番說話,認為 CY矛頭指向邊個昭然若揭。

CY跟住再嚟招馬後炮領功,話自己經常搭電車、搭地鐵,中午又去快餐店買飯盒,仲話「三年前當我開始提貧窮問題時,社會上有話事權嘅人,好多唔信貧窮問題嘅普遍性,更有人認為唔需要有最低工資」,以示自己有先見之明。
難得台下有位女大學生心水清,即時喺發問環節質問:「我想問吓梁生,從 2007年 11月起,你開始發表關注基層嘅言論,唔知背後有乜原因?」問題一出,唔少幾乎悶到瞓着嘅學生都即時笑醒兼拍爛手掌。難得 CY臉不紅耳不熱咁答:「原因好簡單,因為香港貧窮問題越來越嚴重。」結果換來學生另一陣笑聲。

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
呢條契弟真係好狗!疙起條尾就知佢想食骨頭啦!

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
其實真係唔明佢點諗野....
先唔理佢想唔想做"突手", 唔理佢奸唔奸.

佢話:
1) 已故中國領導人鄧小平,應該獲得諾貝爾和平獎, 點解第一個中國人唔係佢攞等

2) 當俾人問到鄧小平應否為6-4事件負責, 佢又話 "呢d未有定案, 由歷史去定論"

咁你都講到"歷史未有去定論" , 咁樣人地又點"定案",去俾個和平獎小平同志呢? 自問自答? 咪等到有定論先"後追" 番俾佢lor

頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
本來我對 笑笑口廢柴 同 暗濕友英犬 邊個做突手都無咩想法, 皆因兩件都咁茄., 正所謂言多必失, 而家佢比左個答案大家啦, 唉, 自作孽 . . .

頂部