回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港遲D可能會有新稱號
zgmf-x11a
曹長
nothing can erase my pain...

UID 1802
精華 0
積分 0
帖子 445
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-29
狀態 離線
發表於 2008-7-9 08:43 PM  資料  短消息  加為好友  添加 zgmf-x11a 為MSN好友 通過MSN和 zgmf-x11a 交談 ICQ 狀態
回復 #101 helios1988 的帖子

收回前言,閣下不是跳躍性思考,而是曲解其辭。

銅40g、亜鉛25g、ニッケル15g、テレ隠し5gに悪意97kgで私の暴言は練成されているわ。
頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-23
狀態 離線
例係咁講啦…但又有幾多個人會捉…
機鋪照有人食煙…歌照有人d/l

咁得閒叫人唔好d/l…不如唸下點解咁多人會去d/l好過
有d低成本製作…又唔洗向大廠買版權既 game都賣 3-4舊水…真係…

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-7-9 08:55 PM 發表
例係咁講啦…但又有幾多個人會捉…
機鋪照有人食煙…歌照有人d/l

咁得閒叫人唔好d/l…不如唸下點解咁多人會去d/l好過
有d低成本製作…又唔洗向大廠買版權既 game都賣 3-4舊水…真係…

人地隻 Game 成本幾多... 同d 人 Download Game 有乜關係~?

我夠覺得d 新 MG 越出越貴, 絕對唔值 lor, 咁係咪代表我可以明正言順去偷模型, 仲要係到表揚自己, 同話捉我d 人唔o岩~?

就算舉多一千個出 Game 公司點謀取暴利既例子, 都係無關痛癢, 都掩飾唔倒 : 非法 Download Game = 偷野 = 犯罪...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
阿魯多
壹等兵

UID 30540
精華 0
積分 2
帖子 122
成品數目 2 件
閱讀權限 0
註冊 2008-6-10
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
zgmf-x11a
曹長

UID 1802
精華 0
積分 0
帖子 445
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-7-9 11:14 PM  資料  短消息  加為好友  添加 zgmf-x11a 為MSN好友 通過MSN和 zgmf-x11a 交談 ICQ 狀態
回復 #105 阿魯多 的帖子

咁唔好玩就要一次打入地獄,永不超生?

銅40g、亜鉛25g、ニッケル15g、テレ隠し5gに悪意97kgで私の暴言は練成されているわ。
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿魯多 於 2008-7-9 11:08 PM 發表

世界上所有國家都有法例話偷野 = 犯罪
但係唔係所有國家都有法例話Download Game = 偷野 = 犯罪 (有D國家Download同Upload係合法)
偷野令當時人一定有金錢上的損失
Download Game又是否一定會令廠商 ...

而家我住係 HK 喎, 呢個 HKML 又係 HK 既, 咁邊個同你講緊其他國家呢~?

印度可以娶幾個老婆 ga, 你係香港試下重婚, 再用印度法例黎辨護, 睇下個官 So 唔 So 你...
你似足d 無知細路自言自語既反駁, 但你又竟夠膽打出黎俾大家睇喎, 難怪你可以咁厚顏開個咁既 Post la...

Download 唔會令廠商有損失 <--- 講得呢句野, 已經知你智商有幾高, 再同你呢d 咁超班既人拗落去, d 人睇到仲以為我係低能既 tim~

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-7-9 10:33 PM 發表

人地隻 Game 成本幾多... 同d 人 Download Game 有乜關係~?

我夠覺得d 新 MG 越出越貴, 絕對唔值 lor, 咁係咪代表我可以明正言順去偷模型, 仲要係到表揚自己, 同話捉我d 人唔o岩~?

就算 ...

簡單黎講就係唔 worth while
我無話到咁樣做係正確喎,只係覺得…兩方都有責任
一隻快子敲唔響,ok !?
係worth 既一樣大把人買正版
我自己都係有買正版

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 MineSky 於 2008-7-9 11:50 PM 發表

簡單黎講就係唔 worth while
我無話到咁樣做係正確喎,只係覺得…兩方都有責任
一隻快子敲唔響,ok !?

咁我係街非禮d 著得性感既靚女, 咁個女仔係咪又要付責任~? 鬼叫佢生得咁樣靚身栽正~? 係道理定歪理先...

一隻快子敲唔響... 呢個比喻用係 我同你而家既處境 就用得著...

頂部
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線
我好中肯一句,好玩的,就無隻正版玩,支持一下吧
整game一d都唔易的
你睇香港就知變成乜野樣??
電腦offline game??只說香港除左火狗外,無人做了......
點解??就係老翻做成的
出online game的原因是因為之前的online game是要收錢的,每個月都有一定收入,比較難蝕
但現在?!d臭小鬼連錢也懶比了,只玩甚麽一世免費的,但又跌落另一個陷阱,就是比現實世界的錢買裝備
而家做成的局面就係d game真係爛鬥爛
所謂的新hame,只係換過樣,拿些好似出名的,如三國/金庸等,之後出的系統跟其他的有甚麽分別??
講真,除左個樣外,我睇唔出
而家我睇到的係香港有得玩/買到的好game,好多都是人地係從外國代理番黎的,香港人製??同死左無分別
得勁舞團,跑online呢d真係比較有創意(但可惜我覺得唔好玩 )

我都係做part-time而已,但一有好玩的game,都會買隻正版黎玩
因為做一隻game,真係唔易,有血有淚的

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
sunhikari
中尉
模型人新手中的新手=]

UID 2121
精華 0
積分 3
帖子 810
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-20
來自 香港大埔
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amuroray 於 2008-7-10 10:44 AM 發表
我唸一個好例子就係metal gear solid 4, 因為ps3無翻版玩, 所以可以投資甘多資源同錢落去, 做成一個非常

之好玩既游戲, 遊戲公司就可以回本.

0巨可以出電腦版架, 點解唔出呢? 機能以外, 我唸呢個都係理由.

都唔係的
mgs的容量實在太高了,如果出電腦版,各電腦的規格唔同,咁間廠就要訂最低規格
而且除左老翻外,仲有好多因素要考慮的

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
阿魯多
壹等兵

UID 30540
精華 0
積分 2
帖子 122
成品數目 2 件
閱讀權限 0
註冊 2008-6-10
狀態 離線
zero981210
二等兵

UID 1788
精華 0
積分 0
帖子 68
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-19
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿魯多 於 2008-7-10 11:34 PM 發表

你估e個世界淨係得 HK ?
所有國家立新法例前唔會睇下其他國家D法例?
你由始至終都冇實質証據話D人Download左就唔會買正版
仲有你真係好冇品
踏低異己者來抬高自己
無知細路?
厚顏?
人在做,天在看

咁你係咪響香港生活ar? 係就吾該講番香港,你講到外太空偷野吾犯法都係廢話

即係你去便利店偷左野第二日去比番錢差佬吾應該拉你?!
海關有証據証明你有非法下載就拉得,洗我地d小市民去理?!

異己? 人在做天在看?
醒下la,以為搵d疑似金句就可以講服人?
得閒讀多d書,學好d中文la

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿魯多 於 2008-7-10 11:34 PM 發表

你估e個世界淨係得 HK ?
所有國家立新法例前唔會睇下其他國家D法例?
你由始至終都冇實質証據話D人Download左就唔會買正版
仲有你真係好冇品
踏低異己者來抬高自己
無知細路?
厚顏?
人在做,天在看

唔駛多講,咁我想問你,香港係咪立左法呢,你係咪香港人,你係咪身處香港呢,講完

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2008-7-9 11:57 PM 發表

咁我係街非禮d 著得性感既靚女, 咁個女仔係咪又要付責任~? 鬼叫佢生得咁樣靚身栽正~? 係道理定歪理先...

一隻快子敲唔響... 呢個比喻用係 我同你而家既處境 就用得著...

i wounder your stament is 道理定歪理
鬼叫佢生得咁樣靚身栽正 is not her fault
but the way those company charge is unreasonable and as a problem
plz think about and notify this cause of problem

can u said a person sell a digital appliance at a unreasonable high price in TST
the shop owner is not responsible for it ? if yes, consumer council will not be establish...man
may b it is not breach the law, but it breach the moral standard

you guys state at a free world too long
just concern the businessmans' rights and forget the consumers' rights

頂部
zgmf-x11a
曹長

UID 1802
精華 0
積分 0
帖子 445
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-7-11 11:06 AM  資料  短消息  加為好友  添加 zgmf-x11a 為MSN好友 通過MSN和 zgmf-x11a 交談 ICQ 狀態
唔值就要偷?唔值你咪罷玩罷買,唔值你又要偷黎玩,咁你同食霸王餐有咪分別?仲有,遊戲係有硬性定價,唔係遊戲商話幾多就幾多!

頂部
MineSky
少校

UID 15240
精華 0
積分 5
帖子 2229
成品數目 5 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 zgmf-x11a 於 2008-7-11 11:06 AM 發表
唔值就要偷?唔值你咪罷玩罷買,唔值你又要偷黎玩,咁你同食霸王餐有咪分別?仲有,遊戲係有硬性定價,唔係遊戲商話幾多就幾多!

not worth can refuse to buy ....
so ...if company think decrease in revenue, they can cut the product line then,
decrease in revenue 又要produce, 又要legislation to protect themselves
咁同輸打贏要有咪分別
remember who need who
if we dont have games....our cost of living wont be change a lot, no big deal
but how about them

last few years, some games and CD willing to have sharp decrease in price mean that there is 價格下調空間

頂部
zgmf-x11a
曹長

UID 1802
精華 0
積分 0
帖子 445
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線
發表於 2008-7-11 11:36 AM  資料  短消息  加為好友  添加 zgmf-x11a 為MSN好友 通過MSN和 zgmf-x11a 交談 ICQ 狀態
你還是不明白,價格是被硬性規定的,原因在於某些國家有反壟斷法,你認為他們不想減嗎?他們比我們更想減!賺少了錢,卻有更大的市場佔有率,何樂而不為?再者,立法是香港政府閉門做車,干遊戲商何事?

頂部
ln0
少尉

UID 5806
精華 0
積分 0
帖子 649
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-27
狀態 離線
乜唔係download作商業用途先係刑事, 自己download
用就民事咩? game可以買正版玩,但動畫o個d點算?
咁要等無線播gundam 00第2季先有得睇啦...
不過香港法例都係廢廢地.... 睇番上次
陳生d淫照就知...

玩番版game係唔o岩....人地整game都要錢,羊毛出自
羊身上,講到合理化咁的確有問題...

頂部