回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 在職人仕請入-- 已作決定!
ketamine
上校
心淡, 離場中....

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 23730
精華 1
積分 82
帖子 4081
成品數目 82 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-28
來自 MADNESS STUDIO
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-21 11:21 PM 發表

maybe I am older then u...

I think so

Alvin : Ketamine Hydrochloride :
http://www.facebook.com/madnesstudio
頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 7/21/2008 23:23 發表

I think so

yes indeed...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2008-7-21 09:34 AM 發表
以我的睇法,人到中年進修下技術就好,千祈唔好唸住讀個乜野學位同唸住再轉行,因為40出頭就算俾你(或我)做到五十幾歲左右,可能公司都會迫令你退休,得返果十幾年野做,可以發展(發圍)的時間可能得當中的三五年,都係 ...

在加拿大期間,有幸揾到份鑽石打磨的學徒工作,自己也很喜歡這份工作,諗住做到年老退休,可惜事與願違,做咗五年之後因多種因素(經濟、加元高企、中國入世貿、九一一)而沒得做,回來香港後在浸會報讀咗個鑽石評估及鑑證課程,諗住在珠寶公司揾份分/配石員工作,邊做邊學再報讀其它有關課程,Send咗很多求職信都冇回音,也試過打電話去問,但回覆唔係冇呢方面工作經驗就係年紀問題!浪費咗三千幾蚊學費,讀完都揾唔到呢方面嘅工作,好彩冇報讀萬八蚊果個DGA英國文憑課程!有師兄話揾D嘢讀或進修下,但讀完之後真係會有人請嗎?
我現在返工地點離屋企都唔係好遠,搭地鉄都只不過四個站,來回車費都只係$6.8。

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2008-7-21 10:53 PM 發表

建議樓主都係一邊繼續做, 一邊試找工好d.....如果唔係真係好好條件好易找工盲真係唔好先辭後揾................

邊做邊揾好難,咁夜收工至返來上網揾,唔使瞓o羅......!再講:人地唔急人用都唔請人,如果明天兄你係願主(可能已係),有二位求職者各方面條件都一樣,一位可以隨時返工,另一位要等一個月後至可以返工,比你會請邊位呢.....????? 再加上有D人返咗幾日工覺得唔啱,跟住就唔做,唔通D顧主又再等一個月另一位新人返工?所以現今的老闆十個有十個都會請果 D隨時可以返工的求職者。我而家呢間公司當初能請我的其中一個原因係我可隨時上班。

QUOTE:
原帖由 ketamine 於 2008-7-21 10:48 PM 發表
請問你係加拿大邊到?我係MONTREAL

我在Toronto.

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 7/22/2008 00:03 發表

邊做邊揾好難,咁夜收工至返來上網揾,唔使瞓o羅......!再講:人地唔急人用都唔請人,如果明天兄你係願主(可能已係),有二位求職者各方面條件都一樣,一位可以隨時返工,另一位要等一個月後 ...

Maple Leafs fans? Blue Jays?

2013重新出発:
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 7/21/2008 23:35 發表

在加拿大期間,有幸揾到份鑽石打磨的學徒工作,自己也很喜歡這份工作,諗住做到年老退休,可惜事與願違,做咗五年之後因多種因素(經濟、加元高企、中國入世貿、九一一)而沒得做,回來香港後在浸會 ...

so do u mean u can tell GIA standard or not? since if u can get into those Lab... u can easy to make money...

2013重新出発:
頂部
明天
中佐

UID 9476
精華 2
積分 26
帖子 9685
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2006-3-27
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-7-22 12:03 AM 發表

邊做邊揾好難,咁夜收工至返來上網揾,唔使瞓o羅......!再講:人地唔急人用都唔請人,如果明天兄你係願主(可能已係),有二位求職者各方面條件都一樣,一位可以隨時返工,另一位要等一個月後 ...

I don't think so, 我試過見成一份工,由見工到搞晒所有手續,番工時已經係3個月後...
私人公司老闆真係急住請人就冇計....但如果係大型公司機構,都會預左一d在職人士應徵,等個零月好正常...
如果我係老闆,我都想請一d番緊工既人穩陣d.....d冇打緊工,一係有事比人炒,一係剛剛畢業欠經驗....除非我請既人要求好低啦....

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
今日終於皷起勇氣向公司辭職,原本打算遲多二個星期才辭職,一個月通知,剛好攞埋中秋節果日假期錢,跟住返多二日走人,但遲又係走早又係走,無謂拖拖拉拉.
我上司沒有留我(意料之內),反而我跟佢做嘢那位同事就極力勉留我,還話從新再教過我,明天老頂(行政總監)要見我,話有嘢同我傾,現在心情有點緊張,但諗清楚决定了離開,就唔會再考慮留低.
而家我地呢個部門由八月一日起有新制度,遲到超過十分鐘,之後每一分鐘罰一蚊,經理級每分鐘罰五蚊....,咁加班又唔見佢有錢補......??????

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
hangsangbank
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 628
精華 7
積分 30
帖子 1477
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-8-4 11:01 PM 發表
今日終於皷起勇氣向公司辭職,原本打算遲多二個星期才辭職,一個月通知,剛好攞埋中秋節果日假期錢,跟住返多二日走人,但遲又係走早又係走,無謂拖拖拉拉.
我上司沒有留我(意料之內),反而我跟佢做Ü ...

遲到一分鐘扣一蚊? 咁遲收工一分鐘係咪加翻一蚊先?
因以上咁嘅規例, 更加唔可以心軟仲留喺度啦! 十卜十卜

乞兒追求什麼叫生活同時, 香港人要為生存而搏鬥。
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線
well good luck brother... is about time to move on...

2013重新出発:
頂部
吉姆Q形
上等兵

UID 26328
精華 0
積分 7
帖子 264
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-8-4 11:01 PM 發表
我上司沒有留我(意料之內),反而我跟佢做Ü ...

大大小弟100%支持你,因為和你一模一樣,我也辭職了.返了大半年通宵,捱到甩皮甩骨,唔走唔得.公司極力勉留,但所有野都係得把口講,算把la.
大大真係無謂拖拖拉拉了,老頂要見你又如何,你一定要堅定立塲,一定要走,講多無謂.
大大記住,只要你有信心,有能力,特別係處理人際關係的能力,出來之後一定唔怕冇野做.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
今日見老頂,老頂極力勉留,還說公司前景會點好點好,絕對唔使擔心會有裁員情况發生,但我仍然維持原判,决定離開.
公司一年賺咁多錢,單係去年,公司其中一個賺最多錢的部門,舊年07年的營業額高達 六億美元,各位睇清楚,係六億美元,唔係我寫錯,亦唔係你睇錯,還未計其它部門,(雖然冇六億美元咁多,但都有錢賺),D員工咁努力同公司博,年尾除咗双糧之餘,攞少少錢做花紅分比D員工都好應該吖,D員工同公司賣命都開心D吖.只顧自己賺大錢,對員工一D人情味都冇....!!!!!!!心淡.
我諗咗好耐點解我一直依依不捨唔想離開,原因終於比我找到,就係我呢個部門的同事(只係我地呢個部門,唔包其它部門),個個人都冇私心,冇勾心鬥角,冇事事非非,唔使每日返到公司就日防夜防果 D小人,工作做得開心,唔捨得班同事.
在考慮去留期間真係好痛苦,當昨天鼓起勇氣遞交辭職信一刻,心情卻感到很暢快,感覺是一種解脫,整個人都輕鬆晒,但今日見完老頂之後,心情卻很沉重,現在感覺像獨自一人在茫茫大海之中,唔知碼頭在哪一方.......??好迷網.......好擔心.....!!!!!!!!!!!!

最後,很多謝各位師兄及前輩給與小弟的意見及關心,Thank you very muck.

頂部
Alchemo
平民

UID 17788
精華 0
積分 3
帖子 50
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-25
來自 澳門
狀態 離線
首先要說幾句老套的話:決定了就向前看,兵來將擋,水來土掩,看不清前路就一步一步慢慢走,所謂柳暗花明又一村嘛。

雖然樓主的年齡的確對找工作構成一定的困難,但之前的工作,工時實在太長(我對香港的情況不太清楚,不知是否普遍情況),長此以往不是正常的狀況,即使留下去,唯一的原因就是讓自己的CV好看一點,也爭取多一些實際的經驗,這樣大的公司,沒有較高的學歷較難升職,即使有機會升職,相信也只會比現在更辛苦(業務上的責任再加上人事管理的困擾)。

至於公司每年營利有多少,用於員工福利有多少,那是制度問題,除非違反合約和勞工法,否則根本沒得好爭論,人情味一向不是大公司的法則,所謂人性化管理也只公關手段,相反小公司因為僱主僱員之間的利益較易結合(小本經營還搞不好勞資關係根本沒有競爭力,早就關門了),所以萬事好相量。

看了一連五頁的留言,個人有感而發,希望可以對樓主計劃下一步有一些幫助,若覺得沒用也請見諒:

1.下決心辭了職就不要回頭望,也不必迷惘,開始為求職做準備,用心寫好履歷和求職信,有需要可以上網找範文,學歷不高不代表文化程度低,我看樓主的中文在這個論壇上也算是中上水準了,起碼表達清晰,錯別字少,(注意求職信千祈唔好寫廣東口語字,更不能有錯字)。

2.記住好來好去,餘下的上班日子,不論人家待你如何,也要保持風度,盡忠職守,別給人話柄。

3.正式離職之後就全力投入,上文有網友留言要定下目標每日寄多少封求職信,值得考慮。

4.如果不幸未能在短期內找到工作,也不要灰心,繼續一天一天的看報紙,看網頁,寫信,寄信。

5.待業期間每日讓自己有一定的時間放鬆和消閒,例如做點運動,砌模型,保持心情開朗。

6.之前關於鑽石的知識不要隨便放棄,一、兩次不成功不代表甚麼,繼續留意有沒有相關的工作。

7.大膽一點,試試找找有沒有和自己興趣有關的工作,如果有,工作會愉快得多。

8.找到工作後,除了強積金外,一定要開始儲蓄,每月儲一千也好,五百也好,三百都無所謂,能力許可的話,再做點投資更好,要為退休的生活打算啊(除非你已有其他足夠的保障),在經濟環境有明顯改善前,模型還是砌一套買一套吧。(我有一段時間每月供樓和給父母象徵式的家用後,只餘下兩千元,只能每月透支再等出雙糧時清還,那段日子連買一盒MG都要左想右想,有時兩三個月才能買一盒,但結果有些到現在還未開工砌)。

9.看樓主的留言,好像對自己信心不足,而且在一些網友較為"率直"的留言後,就顯後更缺信心,個人認為這實在沒必要,也不要常常想着自己沒有多少討價還價能力的問題,我想人在社會上工作,就是以自己的勞力、能力換取合理的報酬,心正氣平,自己心態平衡,也就能不卑不亢地面對人,我賣力,你出錢,公平之至,如果太沒自信,就容易接受不合理的條件,重蹈覆轍,那之前所做的就完全白費了。

說了太多的廢話,包涵包涵!

祝馬到功成。

頂部
吉姆Q形
上等兵

UID 26328
精華 0
積分 7
帖子 264
成品數目 7 件
閱讀權限 10
狀態 離線
我老頂極力勉留,又係叫我睇公司的將來.
挑x星,眼前的問題都末解決,點想將來.間野問題多多,重想開多兩間分店.
開多兩間分店,即時多D野做,但又請唔到人,依家做死了重何來有將來.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-22 12:04 AM 發表

Maple Leafs fans? Blue Jays?

NO, 我都唔睇波嘅.

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-8-5 10:06 AM 發表
well good luck brother... is about time to move on...

Thank you!

QUOTE:
原帖由 吉姆Q形 於 2008-8-5 11:24 AM 發表

大大小弟100%支持你,因為和你一模一樣,我也辭職了.返了大半年通宵,捱到甩皮甩骨,唔走唔得.公司極力勉留,但所有野都係得把口講,算把la.
大大真係無謂拖拖拉拉了,老頂要見你又如何,你一定要堅定立塲 ...

請問師兄做邊行啊,你又辭職,咁未又多個人同我爭嘢做......   祝你早日找到新工作.

QUOTE:
原帖由 Alchemo 於 2008-8-6 02:19 AM 發表
首先要說幾句老套的話:決定了就向前看,兵來將擋,水來土掩,看不清前路就一步一步慢慢走,所謂柳暗花明又一村嘛。

雖然樓主的年齡的確對找工作構成一定的困難,但之前的工作,工時實在太長(我對香港的情況 ...

多謝師兄的鼓勵,關心和支持.
其實我的中文好差,有好多字都唔記得點寫,好多錯字和白字,你所睇到我的文章冇乜錯白字係因為我用傻仔板的同音字較正過咋,
係呢,乜嘢係CV呀......??  
師兄居住馬交做邊行呀?賭場...??

頂部
hum994
上尉

UID 26291
精華 0
積分 8
帖子 1733
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-23
狀態 離線
回復 #93 master_roshi 的帖子

營業額高未必代表純利高
不過你個部門冇乜勾心鬥角又算唔錯喎

算吧啦
美國公司不嬲都冇乜人情味
你一定要有利用價值先可以留低

祝你早日搵到合心水新工啦
我就俾唔到d咩意見架喇

又: CV, 或者resume係履歷表

頂部
吉姆Q形
上等兵

UID 26328
精華 0
積分 7
帖子 264
成品數目 7 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回樓主,小弟做飲食業的.體力勞動加上通宵,身體自然出問題.
後路其實己經有,不過有D變數末必肯定成事.但係no problem,小弟依家係須要休養生息,養好身體之後做乜都得,我對自己充滿信心,一定揾到野做.

頂部
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hum994 於 2008-8-7 09:02 AM 發表
營業額高未必代表純利高
不過你個部門冇乜勾心鬥角又算唔錯喎

算吧啦
美國公司不嬲都冇乜人情味
你一定要有利用價值先可以留低

祝你早日搵到合心水新工啦
我就俾唔到d咩意見架喇

又 ...

呢間的老細有樣好,就係善用人才,同埋願意陪訓新人,如果公司認為那個部門較適合你,公司會調你往那個部門工作及陪訓,但呢間公司的管理有很多問題,其中一樣係唔理你有幾叻,有幾本事,如果唔捱得夜就唔可以留低.
多謝師兄的祝福

QUOTE:
原帖由 吉姆Q形 於 2008-8-7 10:43 AM 發表
回樓主,小弟做飲食業的.體力勞動加上通宵,身體自然出問題.
後路其實己經有,不過有D變數末必肯定成事.但係no problem,小弟依家係須要休養生息,養好身體之後做乜都得,我對自己充滿信心,一定揾到野做 ...

飲食業時間長又辛苦,點解唔去賭場做呀,我老表以前都係做飲食行業,佢都轉咗去賭場做,人工高,福利好,我都入咗表.

頂部
vhdl
壹等兵

UID 16560
精華 0
積分 0
帖子 163
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-2-4
狀態 離線
師兄辭左職,起碼對得住自已個健康,其他野慢慢再諗。

你移民了加拿大十幾年,我諗有兩個強項,一英文聽寫應該沒問題,二有本Canada passport,去好多地方唔駛簽証。搵工都係將自已既強項和長處發到無限大 ,短處就輕輕帶過。

祝你早日搵到份新工

頂部