回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港潮人潮語大測試
加美尤
少尉

UID 13766
精華 0
積分 8
帖子 578
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2006-9-3
狀態 離線
考试分数: 56
菜刀老师评价: 差一點就及格了,再努力一些啦!

原來我唔係潮人

頂部
Bill2005666
上等兵

UID 17964
精華 0
積分 0
帖子 226
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-6-28
來自 HK
狀態 離線
60分,合格潮人~

頂部
AmazingFelix
上尉
造飛機中 ...

UID 10213
精華 6
積分 36
帖子 1458
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-22
狀態 離線
我都係60,但有問題答題好有問題lo,kai到get唔到,仲有D答案完全錯同未聽過。啦屎果題就己經出問題啦。唔通係我太天真同太傻.......港女應該係貪慕虛榮,冇個答案o岩......

Mid-Night Modeler
---Updated:[07-JUL-2012-Gallery]---
頂部
高速啤機
中尉

UID 26333
精華 0
積分 4
帖子 960
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
來自 Kuta Beach
狀態 離線
48分咋~~

頂部
gnexia
平民

UID 23430
精華 0
積分 0
帖子 11
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-18
狀態 離線
考试分数: 64
菜刀老师评价: 還行,可以出來行走江湖

頂部
洛林
少尉

UID 7260
精華 0
積分 2
帖子 626
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-1-13
狀態 離線
考试分数: 58

頂部
隱藏人物
少尉

UID 1988
精華 0
積分 8
帖子 504
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2005-1-11
來自 HKSAR 大埔
狀態 離線
發表於 2008-7-5 05:46 PM  資料  短消息  加為好友  添加 隱藏人物 為MSN好友 通過MSN和 隱藏人物 交談 ICQ 狀態 Yahoo!
pass 到 60 分

朝著荒野 邁開步伐
在明天造訪之前
描繪出未來的藍圖
你所行進的道路
足跡也好 名字也罷 都不曾需要
頂部
redmond
上等兵

UID 6359
精華 0
積分 1
帖子 282
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-12
狀態 離線
考试分数: 46

頂部
bb135790
平民

UID 25549
精華 0
積分 1
帖子 33
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-27
狀態 離線
單選題
1."超低能"下一句係咩?  (B √)
A.勁白癡   B.勁搞笑   C.勁低b   D.勁傻仔   
2."膠神"本身係咩?  (C √)
A.魔術師   B.耶穌   C.小醜   D.巫師   
3."潮文"點解?  (B √)
A.有關潮流嘅文章   B.假嘅文章   C.誇大嘅文章   D.最hit嘅文章   
4."嘩!做咩你今日咁low b嘅?"當中low b點解?  (C X)
A.醒目   B.偉大   C.落後   D.低能   
5."撻Q"係而家d青年眼中等於咩?  (C X)
A.仆咗   B.衰咗   C.錯咗   D.掂咗   
6."我完全O哂!"點解?   (A √)
A.我完全呆哂!   B.我完全oblivion哂!   C.我完全明哂!   D.我完全obsess哂!   
7.A︰"你係到做緊咩呀?"
B︰"Hea緊。"
咁個Hea字點解?  (A X)
A.High Tea   B.Homework   C.打機   D.發吽哣   
8."算啦,佢著哂嘎啦!"當中著哂點解?  (C X)
A.著數哂   B.扯哂火   C.包哂底   D.負責哂   
9."lor爆!"點解?  (B X)
A.超開心   B.超嬲   C.超樣衰   D.超廢   
10."做咩你可以咁Kai?"當中kai點解?  (D √)
A.聰明   B.有錢   C.發姣   D.白癡   
11."好愁呀!"愁已經俾咩代替咗?  (A √)
A.垂   B.悲   C.煩   D.慘   
12."灰哂!"灰已經俾咩未代替咗?  (A X)
A.冇   B.黑   C.頹   D.訓   
13.你攪gag之後,d人唔會講邊一句?  (A X)
A.爛哂   B.dead咗   C.靜哂   D.笑哂   
14."呢幾日都好dry。"當中dry點解?  (A X)
A.乾燥   B.無新鮮感   C.攰   D.煩   
15.文字訊息中,有邊一個同O咀有唔同意思?  (D X)
A.囧   B.orz   C.嚟料   D.=口=   
16."點解個職員咁粉團嘅?"當中粉團點解?  (D X)
A.擦鞋   B.發夢   C.勤力   D.大件   
17."你點解可以咁B女嘎?"當中B女形容d咩?  (D X)
A.眼   B.樣   C.身材   D.身高   
18."我真係唔啱lo唔該。"是咩意思?  (D X)
A.唔該哂,我真係唔啱(感謝)   B.唔該,我唔啱嘎!(憤怒)   C.唔該哂喎..我唔啱都俾我..(陴視)   D.唔該你,不過我真係唔岩。(歉意)   
19."你get到未呀?"個get點解?  (A X)
A.拎   B.學   C.用   D.知道   
20."好勁"已經俾咩代替咗?   (A X)
A.好得   B.好掂   C.好靳   D.好正   
21."港女"係咩?  (A X)
A.居住於香港的女人   B.有某些特徵的卑鄙女人   C.受歡迎的女人   D.出名的女人   
22."個男人好MK!"MK點解?  (A X)
A.有錢   B.以為自己好型   C.好smark   D.好香港地道   
23."林誌青"唔可以解d咩?  (D X)
A.壓力   B.MJ   C.變態   D.樣衰   
24."喪"同"爆"用法一唔一樣?  (A √)
A.一樣   B.唔一樣   C.潮語裡麵冇呢兩個字   
25."KN"點解?  (A √)
A.唔知   B.唔算   C.唔得   D.唔好   
26.係香港藝人淫照事件中,有邊一句唔係因此而變成潮語?  (A X)
A.好黃好暴力   B.好陳好冠希   C.好天真好傻   D.好多好震撼   

考试分数: 30
菜刀老师评价: 不及格,立即送去學習!

= = 可能我唔無條件live in HK= =

頂部
Fung-Fung
壹等兵

UID 2213
精華 0
積分 0
帖子 124
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-23
來自 沙田!!!!!!!
狀態 離線
考试分数: 54

頂部
ZETA仔
上尉

UID 13581
精華 0
積分 1
帖子 1202
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-28
狀態 離線
考试分数: 0
菜刀老师评价: 你是真是天才,拖往火車站曝曬三天!

頂部
阿魯多
壹等兵

UID 30540
精華 0
積分 2
帖子 122
成品數目 2 件
閱讀權限 0
註冊 2008-6-10
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
SiUTaMa
曹長

UID 2248
精華 0
積分 16
帖子 498
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2005-6-24
狀態 離線
考试分数: 68
菜刀老师评价: 還行,可以出來行走江湖

.......

頂部
Raybirg NSX
少校
高橋國光

UID 26418
精華 0
積分 14
帖子 2281
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-26
來自 Team Kunimitsu 國光車隊
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高速啤機 於 2008-7-5 01:26 PM 發表
48分咋~~

我同你一樣噃

頂部
jacky398
少尉

UID 743
精華 0
積分 38
帖子 641
成品數目 38 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-2
來自 青衣
狀態 離線
發表於 2008-7-8 01:10 AM  資料  短消息  加為好友  添加 jacky398 為MSN好友 通過MSN和 jacky398 交談

QUOTE:
原帖由 Raybirg NSX 於 2008-7-7 02:18 AM 發表

我同你一樣

大家咁話啦....

不過咩係潮人呀???

有時間可以去看看喔!
| | | |
﹀ ﹀ ﹀ ﹀
幸福摩天輪
頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線
68分,還可以........

頂部
九紋龍
二等兵

UID 1820
精華 0
積分 2
帖子 91
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2004-11-13
來自 Fanling
狀態 離線
發表於 2008-7-8 11:03 PM  資料  短消息  加為好友  添加 九紋龍 為MSN好友 通過MSN和 九紋龍 交談 ICQ 狀態
60............

頂部