回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 在職人仕請入-- 已作決定!
紅色惡夢
少佐
長期六點半

熱讚榜勳章  
UID 1975
精華 6
積分 34
帖子 7962
成品數目 34 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-11
來自 量地星
狀態 離線
我覺得唔係睇錢, 係睇自己身體, 捱壞自己揾多多都無命享

沒有新意,技術尚何! 哈哈哈!
頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線
工資同能力永遠都成正比,有幾多能力就得到幾多嘢,
工作,除咗為錢之外,做得開唔開心都好緊要,
樓主你o既工作情況同我一模一樣,真係同是天涯淪落人啊.......
我支持你轉工,見識多D,識多D嘢,自然人工會高D.

頂部
junior
少尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 27649
精華 2
積分 9
帖子 594
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-27
狀態 離線
樓主係咪正在學師皆段?

頂部
jnhchan
平民

UID 19253
精華 0
積分 0
帖子 40
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-29
狀態 離線
If the situation is real, I think there is many of the workmate will think the same.  So, you can ask workmates who have a same thought and go to ask your boss to improve the situation.  If nothing is done about it, industrial action.  Like have a sick leave all together for one or two days or do not do overtime for several days, or walkout at the busiest period.  The worst come to worst, write a letter to the TV station or news paper.  I don't think the media have some problem to have something to show on TV.  To my point of view, i think it is good idea to start looking for a new job and let your boss know and see what is the reaction.  I think your boss will know the problem when 20 to 30% of the employee are prepare to leave.

頂部
hum994
上尉

UID 26291
精華 0
積分 8
帖子 1733
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-23
狀態 離線
將時間變做金錢係愚蠢ge行為
(但無奈「多勞多得」呢個係大部分中國人ge思想)

但你自己覺得有冇能力??
可唔可以將你ge能力, 智慧變做金錢??
如果你有自信係得ge, 你有條件轉工
係你身邊果 D仲繼續做緊呢分工ge, 肯定呢個無條件飛老細

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
如果有野學,人工對後生仔冇乜經驗黎過,人工並唔係第一考慮點,大前提下當然唔可以太偏低,例如樓主所講,OT冇補水而工時長,除返開時薪就可能會偏少

不過凡事向好方面唸,多野做代表你的位置難以layoff,在經濟每下愈況的情況下,多野做好過少野做,先可以保住飯碗

頂部
Laion
上校
囡囡至上主義~

UID 950
精華 4
積分 71
帖子 4339
成品數目 71 件
閱讀權限 10
註冊 2004-4-22
狀態 離線
咁少錢......仲要捱壞身體
好唔化算
如果樓主真係覺得咁需要係個到學野
或者覺得一定會捱出頭, 將來生活會好d gei 話就繼續做
唔係gei 話就走
仍然在職真係好難揾工
我現家都揾緊工
有次好難得有interview
但係我返緊d 臨時工
去唔到佢安排gei 時間,
我問可唔可以改時間之後佢就再無打黎啦........
所以呢, 真係離職gei 話請努力揾工
set 個target 比自己
例如一日起碼要寄幾多封信出去等等

一齊加油啦~

"只有經歷過痛苦先會學懂同情"
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-7-19 09:27 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
就我既角度黎講,
e份工唔做好過....
一係一開始就走人...一係做夠一年就走...

做野時間咁長對身體唔好...7k要ot過夜冇錢保...真係唔做得過...

頂部
raymonds
軍曹

UID 27955
精華 0
積分 0
帖子 383
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-2
狀態 離線
工時長人工少冇OT錢唔緊要,因仲有o野學到都叫做有得著,

最主要係你o既職位有冇得升職?

如果冇,學到冇o野學果日要開始搵後路,唔舍得班同事都係咁話

模型上油及特殊效果製作...等視頻網址
http://www.youtube.com/results?search_query=%E3%83%97%E3%83%A9%E3%83%A2%E3%81%A4%E3%81%8F%E3%82%8D%E3%81%86&search_type=
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-7-19 09:27 AM 發表
就我既角度黎講,
e份工唔做好過....
一係一開始就走人...一係做夠一年就走...

做野時間咁長對身體唔好...7k要ot過夜冇錢保...真係唔做得過...

我同你想法大致一樣...

而且, 後生仔最大既本錢就係可以去試, 去錯, 因為有機會/能力從新來過. 身體係永遠都係自己, 就算壞左就要係睇為乜, 出左乜事係冇人可憐既.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 raymonds 於 2008-7-19 09:49 AM 發表
工時長人工少冇OT錢唔緊要,因仲有o野學到都叫做有得著,

最主要係你o既職位有冇得升職?

如果冇,學到冇o野學果日要開始搵後路,唔舍得班同事都係咁話

同事如果真係o岩傾既, 係會keep得到既... 我仲會同十年前間公司d舊同事玩, 上星期都仲有gathering.

頂部
hangsangbank
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 628
精華 7
積分 30
帖子 1477
成品數目 30 件
閱讀權限 10
註冊 2004-9-4
狀態 離線
轉啦老友, 一個基本正常生活嘅時間表都達唔到, 唔好話冇時間做自己嘅嘢先, 最基本休息都唔足夠, 又點可以有健康, 健康唔好你都做唔長啦! 況且外面揾工唔難, 如果冇乜負擔可以辭咗職先, 唔駛去勞工處嘅, 揾Agency幫幫你!
仲有, 點解唔係份工需要你嘅技能, 要揾份工又要學到好多嘢嘅呢?
唔好唔記得幪面超人等緊你!

乞兒追求什麼叫生活同時, 香港人要為生存而搏鬥。
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 2008-7-19 12:33 AM 發表
我而家做緊呢份工,每朝返9:00 am,星期六就有長短週,但公司好鬼死多野做,D工作做極都做唔完,差唔多晚晚做到零晨一點至收工,共做足16小時,有時甚至更夜至收工...... ,完全冇晒時間砌模型,日日都唔夠瞓,放假就係屋企大昏迷到下午,食D野又再瞓過,瞓到食晚飯至起床,每個星期的例假就係咁過。公司每年十二月及一月份係最忙,全部人取消星期六長短週,晚晚加班起碼到零晨四點,甚至通宵!但加班冇錢補、冇假補,只得五十蚊晚飯錢,年尾冇花紅、只得雙糧,薪水好低,我每月扣埋公積全7K都唔夠,如果將人工除返時薪的話,比麥當勞或KFC重抵,好想辭職找過另一份工,但在呢間公司我真係學到很多很多o野,和同事的關係都幾好,他們都好有心機和耐性教我o野,到目前為止都尚算工作得開心(但有時也會比上司鬧),內心好矛盾,十五十六辭唔辭工好?如果邊做邊揾又好難揾,先辭咗份工去揾,又擔心唔知幾耐至揾到?人工會唔會重小?我見勞工處登果 D工資都好低,大多都係六、七千左右!跟本追唔上通脹,出面乜都加晒價,唯獨人工就冇加!好想大家在職人仕嘅你比些意見,如果換轉係你會點選擇呢.........

1.咁你同事既工作量同你係咪一樣?如果係,咁佢地駛唔駛做到咁夜,如果大家工作量一樣,只有你走得夜,係你能力問題?如果唔係,咁老闆只係奴役你,可以走得
2.有d私人公司都係,我有d做acct既朋友都係你既情況,不過人工就高好多
3.留係你既工作崗位的四大要素:成就感、工資、良好既工作環境及私人空間,你既情況係有兩種(工資及私人空間)都滿足唔到,有理由搵過份工
4.如果你無家庭負擔,睇你既工作時數,真係走左先搵會好d,邊做邊搵既話你俾個咁殘樣人地老闆睇,你估人地會唔會請你呢,其實如果有心搵,係唔會搵唔到工
只不過符合果四大要素既幾多姐。重有,搵工千奇唔好去勞工處搵,上jobdb、monster、careertimes等等去搵好過
5.最後係同屋企人商量下,等佢地俾d意見你

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線
樓主無講做邊行, 如果做歌手一星期做足7日tim
如果剩係返工賣命的話, 侍應市價都8000了.

早年我在一小公司打工, 計埋老闆三至五人,
真係打雜,速遞,IT,客戶服務一腳踼....
老闆自己都捱得好辛苦,要加幾百蚊人工都左右為難

學到o野都係為搵錢啫; d歌手夠鍾意唱歌啦, 老闆無錢都唔再唱啦!

反而問下你,老闆加幾多人功你先唔走呢?
最慘係你唔走,同事走要你頂埋
到新工返9至9 , 你想幾錢呢?

頂部
codychan
少佐

大毒梟勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 346
精華 24
積分 228
帖子 6248
成品數目 228 件
閱讀權限 0
註冊 2004-10-26
狀態 離線
其實睇下你做邊行 law,如果你嘅行業市價係呢個價錢,呢個工作時間,咁就轉唔轉都係咁 la....
你話有野學,學 d 乜先??對你前途有冇幫助先???
你又冇講你做邊行,好難俾到意見.................

頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線
真係冇諗過我呢個post有咁多人回應,令我真係很感動,首先要同樓上各位師兄講聲Thank you!
我今日短週不用返工,係屋企大昏迷到晚上7:00,全日未食過嘢未飲過一滴水,先補充一下我呢份工的資料比大家。
我是在一間有員工三百幾人(淨係香港,未計在大陸)的玩具公司工作,舊年七月開始在這間公司返工,最初是在showroom執頭執尾,今年三月被調派去Sourcing & Marketing部門做文員,以前從未做過文職工作,年紀也唔細啦,已四十出頭,開始步入中年人仕,目前自己一個人住,每月固定經濟付擔只有食飯、管理費、水電費、固網及手機電話費、電腦上網費及交通費。
好肚餓,講住咁多先,食完飯回來至一一回覆各位師兄的回應。

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
yiu1
少尉

UID 3761
精華 0
積分 14
帖子 545
成品數目 14 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-22
狀態 離線
睇完樓主最頭到最尾有以下建議: 樓主應該繼續到下年三月做review. 原因:

1. 經驗最好以年計, 如果樓主想轉行做文員的話. 如果唔係可以隨時唔做. 因為經驗以年為計比人有好印像, 其次係樓主係中年人士, 出面話年紀唔影響公司請唔請你係大話黎架. 如果樓主轉行就要搵野讀.

2. 因為樓主同同事關係唔錯, 而同事都教你野, 可以學多d先走.

3. 一年後會多dpower同公司傾加人功或升職, 當然你要係呢一年內觀察你公司有冇可能做到, 唔得的話你都有經驗去搵工.

4. 樓主都要留意身邊的同事工作量係咪同你差唔多, 如果你係過份比佢地多就要走. 如果差唔多就留多陣.

5. 建議樓主去搵下工, 至少知道樓主自己大約可以叫價幾多同有邊類工好做, 如有好路數走.

建議呢, 唔好聽可以唔好理.

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 master_roshi 於 7/19/2008 19:56 發表
真係冇諗過我呢個post有咁多人回應,令我真係很感動,首先要同樓上各位師兄講聲Thank you!
我今日短週不用返工,係屋企大昏迷到晚上7:00,全日未食過嘢未飲過一滴水,先補充一下我呢份工的資料比大家。
...

in this case... this is really depends on you...
I knew jobs can make more money but work little bit less time (mon-sat 0900-2000), but nothing to learn and no future cux is a wearhouse job...

but I say "health" is the most important matter to everyone of us...

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
master_roshi
上尉

熱讚榜勳章  
UID 10821
精華 3
積分 12
帖子 1484
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-18
來自 鳥山明漫畫世界
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-19 12:37 AM 發表

first of all... what kind of work u want to do? office, sales, something related to model?

i
我現在呢個年紀,又冇學歷,重邊有得揀工吖,只有工揾我嘅遮。

QUOTE:
原帖由 heisonson 於 2008-7-19 12:38 AM 發表
如果佢可以比你學到好多野既 就唔好走住 學2年野先 2年咩都學晒啦
第2) 唔好因為怕找唔到工而唔辭職 香港地有手有腳餓唔死人既 而且你份工都唔係咁好play姐 冇左都唔可惜

2年學唔晒呀,因以前從未做過呢方面嘅工作。

QUOTE:
原帖由 cas52612 於 2008-7-19 12:40 AM 發表
去與留係睇你自己有幾多籌碼.......
你學歷經驗有幾多.....?
出到去搵唔搵到相約條件o既工......?
有否經濟負擔.......?

我就係冇高學歷和冇乜籌碼,文職工作一定唔久資格會有人請,經濟負擔唔大,唔使供樓養人,自己揾自己用。

QUOTE:
原帖由 FNG0202 於 2008-7-19 12:41 AM 發表
Can you tell us which field you are in??

你意思係問我做乜嘢工嗎?
我是在玩具公司的Sourcing & Marketing 部門做一個文員仔。

QUOTE:
原帖由 evilheart 於 2008-7-19 12:44 AM 發表
你又幾多歲呀.......如果你仲後生學多野都幾好架.........而家經濟差到pk.....好多人都要捱苦架啦

唔後生啦......都四十出頭.......開始步入中年人仕...........
我都知而家全世界D經濟差到pk,所以呢份工日日最小做足16個鐘都唔知走唔走好?

QUOTE:
原帖由 loayo 於 2008-7-19 12:56 AM 發表
老實講, 雖然自己未係在職場打滾, 見文亦有感想
打工要學野, 打咩工都可以學到野, 睇自己能力和認真與否的

問題我覺得唔在於人工, 是工時太長的
雖說這, 但錢得到來都未有時間用, 實說是不值得

要在香港 ...

呢份唔想做主要原因都係每日的工時太長!

QUOTE:
原帖由 collincollin 於 2008-7-19 01:02 AM 發表
你咁都唔係路喎,
雖然我唔係在職,但我好同情你,
依你咁講,你係覺得上司唔好定係工資唔好先,
你要諗一下,你想學多d野,定訓多d,
多勞多得的想法係正確的,你雖然冇的係時間,但係你有的係經驗,
雖然我地比到d意 ...

我身邊很多朋友都話:你果間乜嘢公司黎架;晚晚都要做到咁夜至收工,未做揾過第二份啦.....但我阿媽就唔贊成我走,佢話出面經濟咁差,走咗唔知幾時至揾到第二份,揾到又未必一定好,可能重衰D都唔定?我都係諗唔掂先至問問大家比些意見。

QUOTE:
原帖由 肥牛 於 2008-7-19 01:05 AM 發表
記住一句說話, 工作係為左生活, 而唔係生活為左工作, 你呢份工響工作時間上好有問題, 根本唔可以再做下去, 基本上而家好少公司唔ot, 但9點係上限, 如果日日都遲過9點, 就要好好考慮做唔做下去

多謝你的意見,我而家就係考慮緊再做唔做下去好?

QUOTE:
原帖由 zuck96677903 於 2008-7-19 01:10 AM 發表
我每月扣埋公積全7K都唔夠
會吾會少左D

出面有很多工5k幾6k都有呀!

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-7-19 01:17 AM 發表

well depends on your age and job nature, and what u after is the matter... I believe income can come really easy...
b4 I also make no more hen 10K per month...
I make almost 3 times of yo ...

sorry....芙文程度唔好,唔多明白師兄的意思?

QUOTE:
原帖由 vhdl 於 2008-7-19 01:18 AM 發表
能夠人揀工固然好,不過好多時係工揀人。你份工工作時間太長,長此下去唔病都有病。多多錢都唔好做,能做夠幾個月就上岸退休就唔同。

這裡不便問你的私穩如學歷,經濟負擔等。搵工講到尾係你有冇討價還價的價 ...

師兄講得好啱,騎牛搵馬係上策,但現今社會乜都要快,二個月前到最近send過幾份求職信,只得二份有回音,其中一份對方在電話中問幾時可以上班,我話要一個月後,跟住佢就話等唔到咁耐然後收線,另一份有機會見工,但見完冇回音,還有一份朋友介紹,都係見完之後冇回音。而家唔同以前,公司好難等一個新人一個月,試問師兄如果你係負責見工果位,有二個同等條件的人來見工,一位話隨時可以返工,另一位話要一個月後才可以返工,請問你會請邊位?

QUOTE:
原帖由 wingary 於 2008-7-19 01:21 AM 發表

你份工都好辛苦,但請問你做o左幾耐?如果咁做o左好耐,人工都係 6, 7千,咁你老闆都唔多係人,咁辛苦人工都係得 6,7 千,早走早著,後生仔大把機會,可能出去闖下,人工少 d 但無咁辛苦己經有著數,可能有份 ...

被公司調派到Sourcing & Markering部門至今都只係四個多月。

頂部