回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 香港遲D可能會有新稱號
hum994
上尉

UID 26291
精華 0
積分 8
帖子 1733
成品數目 8 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-23
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿魯多 於 2008-7-6 11:59 PM 發表
香港遲D可能會有新稱號
叫商人天堂
香港政府只係保護商人
公平競爭?最低工資?保障工人?
全部都冇
今日睇報紙
話7月11號起下載game都算犯法
仲話係刑事
香港政府做D野真係......
捉走私雞又唔見 ...

唔係淨係保護商人

一個商人下面有幾多工人幫佢打工??

頂部
zgmf-x11a
曹長
nothing can erase my pain...

UID 1802
精華 0
積分 0
帖子 445
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2004-8-29
狀態 離線
發表於 2008-7-7 07:19 AM  資料  短消息  加為好友  添加 zgmf-x11a 為MSN好友 通過MSN和 zgmf-x11a 交談 ICQ 狀態
回復 #21 hum994 的帖子

+1。商人同工人本來就是密不可分的,兩者是相依同存的!

銅40g、亜鉛25g、ニッケル15g、テレ隠し5gに悪意97kgで私の暴言は練成されているわ。
頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2008-7-7 08:34 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
回復 #22 zgmf-x11a 的帖子

就係侵犯版權仲要大大聲~!

先以dl mp3黎講,香港唱片業聯會係度嘈,唔打擊dl mp3影響唱片業,
但係點解唔試下轉變售賣方式呢!?好似mc仁咁,佢賣件自己設計ga衫200蚊
會送埋sd卡(卡入面佢放左新歌mp3),消費者即係一次過可以有新衫著,有歌聽,有sd卡用
其他歌手可以學下囉~
一搵唔到錢就只係叫人唔好dl,用下個腦,轉下方式一樣搵到錢~

講電影方面,香港近年來有咩電影好睇ar!??入場睇有1/2機會晒錢睇垃圾.....
唔好話dl戲黎睇影響入場人數,收入等等~
好似鐵甲奇俠,變型俠醫咁....佢地投資成幾千萬去製作,開畫3日就回左本仲有錢賺~
講真~哩d咁正ga戲我屋企dl左都會去戲院睇多次囉~

講到正題dl game,nds出左好多game係事實....但係10隻有3隻相似...6隻相同,
就算有錢都唔會咁浪費囉~nds靠咩係全世界個個月賣數百萬部ar!?
好明顯就係張r4囉~
唔好同我講dl game會打擊開發游戲公司,我知道ga事實就係mh,mh2,mh2g
佢次次一出就賣斷市,就算未有得賣之前都訂斷市~
出game出得有誠意同耐玩度高都會有好多人去支持正版~!!

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
aya_hirano
中尉

UID 23281
精華 0
積分 4
帖子 986
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-13
來自 平野塾
狀態 離線
香港政府成日都有頭威無尾陣ga la,次次都新屎坑三日香,
求其搵條友祭旗諗住殺一警萬就嚇到人,過一排又咪無野...
以前夠話立法買老番都要拉啦,而家咪又係無左件事

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2008-7-7 08:34 AM 發表

先以dl mp3黎講,香港唱片業聯會係度嘈,唔打擊dl mp3影響唱片業,
但係點解唔試下轉變售賣方式呢!?好似mc仁咁,佢賣件自己設計ga衫200蚊
會送埋sd卡(卡入面佢放左新歌mp3),消費者即 ...

香港有d所謂歌手唱埋d垃圾歌,唔賣得又賴...
d垃圾片唔收得又賴,而家d港產片十套最少有一半係垃圾,d題材千遍一律無新意...
淨係識搵埋晒一堆"歌手"去拍+一d用完又用既橋就叫大製作,咁我都拍到,使乜佢地拍

Sony自已都有承認過iso有助帶動psp銷量..."""""""

頂部
zero981210
二等兵

UID 1788
精華 0
積分 0
帖子 68
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2003-6-19
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2008-7-7 08:34 AM 發表

你都幾搞笑ga wo^^"

如果你父母or你自己係做 音樂、電影或遊戲製作人,
我會好想知你屋企仲有冇錢比你買電腦dl mp3、movie同game law

冇人迫過你聽歌睇戲打機,
你覺得人地做得吾好咪吾好買law
人地做得吾好你就話吾想晒錢所以dl?
你做工做得吾好老闆話吾出糧比你?
你身邊有人用刀行住你要你dl野同打呢個老闆既工?
係既你可以報警

窮所以dl野?
咁第三世界國家d小朋友應該收藏好多mp3、movie同game wo
窮先可以dl野ar ma,佢地咁窮應該dl左好多tim la
你話要dl?sorry,你吾夠窮wo

無論如何,思想上要求正確係最基本
決定要殺人放火既吾該預番會比人拉要坐監
你係都要非法dl野,都吾該預番會比人拉
正如你出去打工就預左收人工
吾好好似個白痴咁話點解非法dl要比人拉,仲提出咁多好似係論點既野去打混-.-

頂部
hum994
上尉

UID 26291
精華 0
積分 8
帖子 1733
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:

會送埋sd卡(卡入面佢放左新歌mp3),消費者即係一次過可以有新衫著,有歌聽,有sd卡用
其他歌手可以學下囉~
一搵唔到錢就只係叫人唔好dl,用下個腦,轉下方式一樣搵到錢~

講電影方面,香港近年來有咩電影好睇ar!??入場睇有1/2機會晒錢睇垃圾.....
好似鐵甲奇俠,變型俠醫咁....佢地投資成幾千萬去製作,開畫3日就回左本仲有錢賺~

講到正題dl game,nds出左好多game係事實....但係10隻有3隻相似...6隻相同,
就算有錢都唔會咁浪費囉~nds靠咩係全世界個個月賣數百萬部ar!?
好明顯就係張r4囉~
唔好同我講dl game會打擊開發游戲公司,我知道ga事實就係mh,mh2,mh2g

MP3 問題: 無錯, 歌的確可以用網上買賣去dl
外國有對band仲試過任你係網上出價去dl 成隻大碟
但結果都有1/3人肯出錢去dl
我覺得唔係話因為出錢dl班人肯定隻碟正
而係佢地知道作曲, 填詞, 灌錄係好煩ge事
絕對值得出錢dl
香港咁少人作曲, 填詞, 玩樂器
點會知一首歌由冇到有有幾辛苦??

電影, game:
你唔睇果套戲, 唔買果隻game
點知正唔正先
要記住一點, 質量需要用資金打造
個個睇老翻, 玩老翻game
片場 / 廠商邊有錢再做d高質量產品??

nds咁多濫game都係呢個原因咋
呢個係惡性循環, 而發端係有得dl 老翻
之後先 越黎越少人買正版 >> 廠商冇資金整大制作 >> 越出越多爛game >> 更少人買正版

頂部
gundamexiadynam
二等兵

UID 25502
精華 0
積分 0
帖子 94
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-25
來自 サイド4
狀態 離線
請問警察點知我地down game,check到架

頂部
amuroray
上尉

UID 26864
精華 0
積分 0
帖子 1501
成品數目 0 件
閱讀權限 0
註冊 2008-3-8
狀態 離線
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2008-7-7 10:41 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
回復 #29 hum994 的帖子

還是接受現實吧LA~香港用FOXY人數平時都有50萬,用BT更不止其數......
唯一杜絕dl盜版就係停晒上網.....

頂部
hum994
上尉

UID 26291
精華 0
積分 8
帖子 1733
成品數目 8 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2008-7-7 10:41 AM 發表
還是接受現實吧LA~香港用FOXY人數平時都有50萬,用BT更不止其數......
唯一杜絕dl盜版就係停晒上網.....

大哥
唔係多人做ge野就等於o岩姐係咪?

頂部
高朗
上等兵

UID 21269
精華 0
積分 6
帖子 256
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-16
狀態 離線
算把啦...一日有大陸既存在,非法dl係一定無法停止

唔係話大陸人唔好,但佢地有個電影台係日日dl電影再upload去有線電影,有線電視既月費只係比人工dl人員,完全冇版權費

咁代表咩呢?係唔係中國人冇版權意識?我相信唔係

internet係用作交流資訊,當中有唔少免費,例如wiki,google earth等等,咁我地係咁dl,係唔係佢地就唔使食飯?

佢地有飯開,係我地先dl佢地d software/上佢地個網,佢地自然有人sponsor,做得越好,佢地越多錢收

做音樂煩,同整一個website比,相信係不相上下,佢地一樣可以比人先費比人dl,只要係d dl site(如offical site)到加d廣告,越多人dl,做個dl數比人睇,多人dl自然多人搵你做廣告

可能話好煩,要使好多錢,但比起出cd,邊樣又貴d?

搵錢有好多方法,只在於,搵同唔搵

頂部
aya_hirano
中尉

UID 23281
精華 0
積分 4
帖子 986
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-13
來自 平野塾
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 gundamexiadynam 於 2008-7-7 10:26 AM 發表

你開個BT出黎down load野都睇到一堆IP

上次警訊有講佢地睇住果度d IP之後做野...= =""

我又唔信佢地check得晒lor....

咁用web space share出黎果 D又點?

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2008-7-7 11:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
回復 #28 zero981210 的帖子

我首先冇講過"點解非法dl要比人拉"
你可以用返90年代,網絡未發達ga情況下去評審宜家香港人ga態度
俾你宜家係特首咪又係得把口叫人唔好dl果 D囉,阻唔到幾多人

另外又冇講過"窮所以dl野?"
唔係窮所以dl野,係有錢都唔去買d垃圾,好多產品都只係封面吸引
dl完發覺好多垃圾~
仲有窮所以dl野?

"咁第三世界國家d小朋友應該收藏好多mp3、movie同game wo
(係盜版定正版?兩個完全唔同會令成句都唔同意思)
窮先可以dl野ar ma,佢地咁窮應該dl左好多tim la
你話要dl?sorry,你吾夠窮wo"

你咩邏輯呢?可唔可以睇下句子有冇問題先出街~
如果你話收藏好多盜版mp3、movie同game,咁你就一定估中左
你睇到ga動畫字幕組黎自邊度,係中國....
巴西同中東都好多源頭發佈~
第三世界如果有電腦有網絡你話會唔會dl????
如果你話收藏好多正版mp3、movie同game,
係第三世界相對於幾千蚊ga電腦,幾十蚊ga cd同vcd係會較多人有囉~

打工就預左收人工???事實好多人付出左都未必有收穫
香港一年幾多單勞資糾紛ar?琴日先搞到塞車就係差d工人成200萬~

你用多d角度睇野la~

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:

其他歌手可以學下囉~

好明顯就係張r4囉~

QUOTE:
原帖由 gundamexiadynam 於 2008-7-7 10:26 AM 發表

睇完呢兩個post,發覺時下既年青人真係"好天真好傻

第一個post:
你覺得轉換下方式就搵到錢?
你當班商家佬傻嫁,穏賺佢唔仆到去做?
就係有你呢d覺得dl mp3都無問題既細路,就算佢地轉左型,你話自己咁"窮",俾唔起錢,又咪一樣繼續dl
電影做得唔好唔代表你就可以非法下載,你出去食飯果時餐飯如果唔好食,你咪試下唔俾錢囉。睇下點。
睇得出你年紀好細,機齡唔太長,我玩左成15年機,睇住好多game既發展,出到5、6集,但係d game越黎越唔好玩,或者講耐玩性低左
好似你所講既mhp2g,我上個月中已經放棄左,都打完g3,重打咩。等mh3好過
而且如果係好賺既出mhf把鬼咩,真係online game大勢所趨?,而係online真係可以真金白銀袋錢落袋,出game,又要預計老翻dl之類既風險
sony就梗係好,無左部主機,你dl之後黎做咩呢?,但係d game生產商就真係.....近幾年好多就係咁樣合併埋,因為合併左,多左資源,就算有老翻dl等等,
風險都會低d,但係出黎出去都係果幾個系列。

第二個post:
係網上做野,包括up或者dl,其實又點會無蛛絲馬跡,只在乎佢做唔做
非不能也,實不為也<--讀過未?

頂部
小杰
大佐
*制霸*

UID 20041
精華 0
積分 10
帖子 10305
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-18
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2008-7-7 11:09 AM 發表

睇完呢兩個post,發覺時下既年青人真係"好天真好傻

第一個post:
你覺得轉換下方式就搵到錢?
你當班商家佬傻嫁,穏賺佢唔仆到去做?
就係有你呢d覺得dl mp3都無問題既細路,就算佢地 ...

好彩我會出去睇戲同買碟(試聽過,真係鐘意先買)

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2008-7-7 11:13 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
回復 #33 hum994 的帖子

我由頭到尾都冇講過dl野係岩~只係有好多野係咁無奈~
再深入咁諗一諗.....政府用多d人去執法,宣傳.....咪又係要錢~
俾句好野你:"改變不能接受的,接受不能改變的."

頂部
joey
少將

熱誠勳章   毅力勳章   熱讚榜勳章  
UID 779
精華 8
積分 100
帖子 14004
成品數目 100 件
閱讀權限 10
註冊 2004-10-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2008-7-7 11:13 AM 發表
再深入咁諗一諗.....政府用多d人去執法,宣傳.....咪又係要錢~

受教~~~!

JOEYKO.com
To be a good winner sometimes you have to be a good loser too. It doesn't mean you have to be very happy about it to be second or to lose but to give the enjoyment and pleasure for the driver who has won.
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2008-7-7 11:13 AM 發表

QUOTE:

當然,你可以講大大聲唔係代表話佢岩

頂部