回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 粒子對撞實驗
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2006-2-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-11 05:05 PM 發表

可以睇完本書之後都有少少驚...
因為入邊講到既"反物質"明明可以幫到人類...
但不當既人就拎去做殺人工具...

我只希望唔會好似本書所講咁....

Dan Brown所寫既野出晒名危言聳聽亂甘up博宣傳.. 仲有佢唔係咩科學家,  佢寫既野可信性近乎0...

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-11 05:12 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-11 05:08 PM 發表

真係有"反物質"先算喇... 仲要能夠contain到同control到呀.. 真係要有practial use 之前, 都唔知係幾多年後了.

本書入邊已經有晒方法contain到, 不過control方面就難講d...
今時今日核力同炸彈都未必100%control到la~

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-11 05:18 PM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2008-9-11 05:09 PM 發表

Dan Brown所寫既野出晒名危言聳聽亂甘up博宣傳.. 仲有佢唔係咩科學家,  佢寫既野可信性近乎0...

你知道有Titanic(鐵達尼號)之前早70年左右, 有個人寫左本書, 內容同70年後Titanic既情節, 船隻資料等等 90%一樣....
今日唔知聽日事...冇人可以講事情"冇可能發生的"....

頂部
SIMONLLM
上校

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 28963
精華 7
積分 19
帖子 5819
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-28
狀態 離線
1) 洗唔洗用到接近光速既束子去殺CANCER細胞呀, 我想用光速去砌模型多D
2) 殺CANCER細胞洗唔洗咁準呀, 通常切除/放射治療都會切多少少附近的健康組織, 以先曠散.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-11 05:12 PM 發表

本書入邊已經有晒方法contain到, 不過control方面就難講d...
今時今日核力同炸彈都未必100%control到la~

carman, 小說來咋.. 連"真正"既反物質都未有科學家真真正正有"製造"到出來, 所謂既contain 方法, 都係估架咋. 都未曾真正係過手, 又點知一定係contain到呢..

你都識講, nuclear explosion 都未能完全 control到, anti-matter就更加得過講字...

路過既厚多士
頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-11 05:18 PM 發表

你知道有Titanic(鐵達尼號)之前早70年左右, 有個人寫左本書, 內容同70年後Titanic既情節, 船隻資料等等 90%一樣....

問題係Dan Brown係一個反政府, 反宗教, 反科學既 conspiracy theorist, 佢最鐘意道聽途說既方式夾埋佢自己既聯想大肆炒作. 無疑佢做過唔少資料搜集甘先可以令唔熟悉有關資料既人覺得可信, 但始終都係fiction, 與其對自己唔熟悉有關既題材甘多猜測而去信一本小說何不自己去睇下quantum physics既有關書籍?  Dan Brown都只不過係一個人, 唔係神, 佢寫D甘既題材無非都係想引起爭議提升知名度, 我個人唔同意將佢既寫作同現實混為一談. 無疑你講既Titanic事件有類似既題材出現過唔出奇, 好多人都鐘意事後作出聯想令到情節似層層, 仿忽作者有預知能力甘. 但唔好唔記得 Titanic係一件事故(沉船事件自古已經有只不過Titanic因為係近代最多人羅難既一次所以較為出名), 而今次既實驗係科學, 係一門學術, 要令到某一種特定情況發生係需要既係各方面既數據, 理論支持, 唔係隨口up就會發生. 兩者性質根本上唔同, 個人唔認為可以相提並論.

MG aqua, επιων x2, F91... 90Y, kage musha, G3 ver.ka...
"I don't get political points for being an idealist, I have to do the best I can with what I have."
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-11 05:18 PM 發表

夠TOM CLANCY勁?
1998年寫隻GAME話2008年俄國會入侵格魯吉亞, 南奧塞梯會有軍事行動
之後美國仲會介入
之後中晒

7,80年代寫本書話千禧年後會恐怖主義泛濫, 又中晒ORZ|||

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
ccy5_hk
上等兵

UID 29654
精華 1
積分 16
帖子 263
成品數目 16 件
閱讀權限 10
註冊 2008-5-19
狀態 離線
發表於 2008-9-11 06:38 PM  資料  短消息  加為好友  添加 ccy5_hk 為MSN好友 通過MSN和 ccy5_hk 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-11 05:05 PM 發表

你呢個比喻其實係可以好容易實行... 用基因(病毒就得), 白種人有白種人基因.. 只要隻病毒針對白種人基因就即時搞掂.

我又覺得未必甘簡單, 首先要identify到有乜野receptor係黑人先一定有, 但係會唔會有一隻receptor得一種race ge人先有, 其他race係無呢? 我諗又無甘快/容易可以搵到出黎

就算搵到, 去到application果度, 又有無邊隻virus可以specific甘attach落去呢, 隻virus又係咪甘effective呢

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccy5_hk 於 2008-9-11 06:38 PM 發表

我又覺得未必甘簡單, 首先要identify到有乜野receptor係黑人先一定有, 但係會唔會有一隻receptor得一種race ge人先有, 其他race係無呢? 我諗又無甘快/容易可以搵到出黎

就算搵到, 去到application果度 ...

race 既 基因已經一早就有了. 因為係最易去idenify

路過既厚多士
頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ccy5_hk 於 2008-9-11 06:38 PM 發表

就算搵到, 去到application果度 ...

對牛奶類產品敏感好似已知係亞洲人特有既"receptor"因為一般亞洲人DNA缺乏果種抗體, 不過係唔係每一個亞洲人都會有甘既情況(e.g. 假如係混血兒會唔會有分別; 假如係一D長期飲用奶類產品既民族體內係咪已經產生到遺傳性抗體; 唔同亞裔民族間呢種抗體既量數; 唔同人身上產生既敏感症狀同程度 etc), 或者其他race有無個別類似情況就唔清楚. (sorry我唔係修biology )

頂部
SD
平民

UID 20609
精華 0
積分 0
帖子 39
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-30
來自 月世界
狀態 離線
是這個嗎?

查看積分策略說明
附件
2008-9-11 07:32 PM

2008-9-11 07:36 PM

無垢識・
頂部
高朗
上等兵

UID 21269
精華 0
積分 6
帖子 256
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-16
狀態 離線
作為一個讀physics既人,我覺得呢野實驗有利有弊

而家有好多theory都做唔到實驗,用左lhc可能證明或推翻某d theory,對於physics有巨大貢獻

可能有人話呢d pure science無用,不過請諗下,100年前relativity出黎果陣都係無用,而家好多國家用核能都係原自relativity,每個physics theory一開始都係無用

當然,單係電費都已經可以幫到好多窮人

總之,切勿以有限知識去理解無限既世界,be open mind

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 高朗 於 2008-9-11 08:43 PM 發表
作為一個讀physics既人,我覺得呢野實驗有利有弊

而家有好多theory都做唔到實驗,用左lhc可能證明或推翻某d theory,對於physics有巨大貢獻

可能有人話呢d pure science無用,不過請諗下,100年前relativity出 ...

航空, 甚至而家汽車用既GPS都係因relativity先可以應用到.

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-12 09:11 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-11 05:23 PM 發表

carman, 小說來咋.. 連"真正"既反物質都未有科學家真真正正有"製造"到出來, 所謂既contain 方法, 都係估架咋. 都未曾真正係過手, 又點知一定係contain到呢..

你都識講, nuclear explosion 都未能完全 co ...

有好多野可能真係做左出黎冇俾外界人知道呢....
由其是"歐洲核子研究中心", 佢每一日都有最少30個新發現, 冇理由個個講晒出黎既....
佢地一年公開既發現只有10%左右....好多野我地真係唔知架....

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-12 09:17 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2008-9-11 05:45 PM 發表

問題係Dan Brown係一個反政府, 反宗教, 反科學既 conspiracy theorist, 佢最鐘意道聽途說既方式夾埋佢自己既聯想大肆炒作. 無疑佢做過唔少資料搜集甘先可以令唔熟悉有關資料既人覺得可信, 但始終都係fiction, ...

我就當佢真係"反政府, 反宗教, 反科學", 但佢講出黎既野的確就係有好多數據同多位"'力'名人士"提供既資料...
咁試問一下, 如果佢真係冇證據去支持佢既時候, 又點會有人會幫佢呢?

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-12 09:11 AM 發表

有好多野可能真係做左出黎冇俾外界人知道呢....
由其是"歐洲核子研究中心", 佢每一日都有最少30個新發現, 冇理由個個講晒出黎既....
佢地一年公開既發現只有10%左右....好多野我地真係唔知架....

甘既然大家都唔知, 何以見得Dan Brown會知??
Cern 就 Angels and Demons 作出既回應: http://public.web.cern.ch/Public ... tlightAandD-en.html
sorry唔係想針對你但我強烈否定以Dan Brown所寫既野作為參考題材. 係佢做呢D資料搜集既時候我好想信有好多"理論" <- 例如以反物質作為能源, 作為武器根本唔可行既情況下佢選擇性甘運用單向資料作為題材完成佢既故事, 事實上呢D謬論無可能站得住陣腳, 不過當然啦, 你要堅持佢講既野係岩既甘只能講係一種好一廂情願既諗法, 你所講既絕對唔係科學, 係fantasy.

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-12 09:38 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-9-11 06:29 PM 發表

夠TOM CLANCY勁?
1998年寫隻GAME話2008年俄國會入侵格魯吉亞, 南奧塞梯會有軍事行動
之後美國仲會介入
之後中晒

7,80年代寫本書話千禧年後會恐怖主義泛濫, 又中晒ORZ|||

重有好多e d書....數字上多得恐怖...orz......

頂部
eddie_ch
中校

UID 8287
精華 0
積分 0
帖子 3993
成品數目 0 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carman 於 2008-9-12 09:17 AM 發表

我就當佢真係"反政府, 反宗教, 反科學", 但佢講出黎既野的確就係有好多數據同多位"'力'名人士"提供既資料...
咁試問一下, 如果佢真係冇證據去支持佢既時候, 又點會有人會幫佢呢?

你似乎ignore左我講既另一點, 佢係個conspiracy theorist - 陰謀論家, 而陰謀論家生存既條件係咩? 正正就係大肆炒作, 作得越大, 就更能夠引起各方面注意, 佢揾既錢就越多. 有錢自然有人支持, 呢D正是美國人既文化! 唔會以道德觀作為基準. 要揾到有好多"數據"既資料有幾難?? 而家網上資訊發達, 我連佢Da Vincci Code中用黎玩 anagram (重編英文字)既program都揾到黎玩. 而且佢選擇既題材唔係一般人會識或者平時關注, 要寫到睇落去似層層有幾難? 就係因為缺乏理解, 所以先會有人信.

點解會係"匿名人士"? 既然提供得出呢D資料何不堂堂正正企出黎講? 而要經一個寫作家手中交待?
講真其實呢D所謂"匿名人士"存唔存在都係一個疑問, 只有佢自己先知.
係甘多"不明"既條件下佢講既野仲有無可信性? 可唔可能抵消得到75年黎科學家對反物質既研究所得出既結論而形成quantum physics中最重要既一個刊目?

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-12 09:46 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-11 07:01 PM 發表

race 既 基因已經一早就有了. 因為係最易去idenify

有美國既"內幕人士"講過, 的確可以殺死人種基因既人 : 如 黑人 / 白人
但點解美國人一路都唔做e個實驗, 就係因為早幾百萬年前人類既基因其實係一樣的...
只係幾百萬年黎人類不停max, 所以每個人身上都有其他人種既基因...
所以理論上可行, 但事實上唔得....

頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-12 10:42 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談

QUOTE:
原帖由 eddie_ch 於 2008-9-12 09:43 AM 發表

你似乎ignore左我講既另一點, 佢係個conspiracy theorist - 陰謀論家, 而陰謀論家生存既條件係咩? 正正就係大肆炒作, 作得越大, 就更能夠引起各方面注意, 佢揾既錢就越多. 有錢自然有人支持, 呢D正是美 ...

如果佢真係一個陰謀論家? 我都係果句 : 點解"歐洲核子研究中心"重會幫佢同提供資料俾佢呢?
點解會有咁多數據證明佢所講既事呢?

當然佢講既事我地唔可以信到十足, 但多多少少都有d係寫緊事實....

頂部