回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 為自己是香港人而可悲
chris6200
少尉

UID 3868
精華 0
積分 7
帖子 581
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-24
來自 Blue Planet
狀態 離線
為什麼你不去投票,就去投一白票,向港府說不,做一點公民責任。
可悲!

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-8 12:01 AM 發表

你見我咁樣講,就一定冇投啦

製作中:
1/144 30th Gundam RX-78
1/72 F/A 18A Hornet
1/48 F/A 18C Hornet
一大堆 BB Gundam
計劃中:
1/72 A-6E Intruder
1/48 F-4J Phamtom II VF-84 (Hasegawa)
頂部
rhmf25
壹等兵

UID 24805
精華 0
積分 2
帖子 177
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2008-1-4
狀態 離線
香港市民唔係真係咁忙呀,攞幾分鐘去投票都做唔到...
不過如果唔了解各侯選人既話真係唔投好過,更加唔好為左d月餅蛇宴而去投
唔信任立法會議員都應該投白票

頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris6200 於 2008-9-8 00:48 發表
為什麼你不去投票,就去投一白票,向港府說不,做一點公民責任。
可悲!

或者真係可悲,但即使投白票,
政府一樣係咁............
唔知你有冇睇到年幾兩年前
特首候選人之戰,梁家傑,呢個人,現時
實在太多呢種得把口o既人,
呢班人,剩係識得踩底人哋,擡高自己,
成個選舉過程,就好似一場罵戰咁,
互數其短,有幾多個真係為市民.

頂部
LifeAfterDeath
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2007-12-17
來自 Deep Space Nine
狀態 離線
民主 is not for everyone...
民主 is only another term of dictatorship...
民主 is a better term of minor group game...
民主 won't give u free lunch...
民主 is just a joke...

just my 2 cents

2013重新出発:
MG百式(永野大神版) - 5%
BRONCO SU-152 - 0%
齊齊砌松本零士的機械世界 - 0%
頂部
貴族小子
上尉

UID 1939
精華 0
積分 4
帖子 1424
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2003-8-10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-9-8 01:08 AM 發表
民主 is not for everyone...
民主 is only another term of dictatorship...

"民主 is not for everyone..." 個D唔係叫Democracy而係叫Aristocracy/Plutocracy
民主政制講權力制衡...我真係唔明點樣可以攪dictatorship

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 貴族小子 於 9/8/2008 01:33 發表

"民主 is not for everyone..." 個D唔係叫Democracy而係叫Aristocracy/Plutocracy
民主政制講權力制衡...我真係唔明點樣可以攪dictatorship

if u look at US I guess u know what I mean... they so call 民主 freedom country... and just look at what they r doing... who is in charge on the interest rate? who is decide to goto war? same thing as HK... for 四川... who make the call to give out our hard earn saving to those ppl we don't hardly even know...

SORRY man I don't believe in so call "民主" system... the orginal idea is good... but nowadays is just twisted so bad...

just my 2 cents

2013重新出発:
頂部
CKT
上校

UID 13028
精華 0
積分 19
帖子 4711
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-2
狀態 離線
功能組別個個都自動當選...

Project Unicorn:
MG Unicorn 0%
MG Banshee 0%
MG Sinanju 0%
PG Unicorn 0%
頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CKT 於 9/8/2008 02:01 發表
功能組別個個都自動當選...

not in my group... retail and wholesale

2013重新出発:
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
雖則我明知這次選舉沒有用處,但是我還是走去投票。
感覺上,立法會選舉並非市民表達意見既日子,反而過往(這幾年經濟轉好,只求飽飯既人自然唔會出黎)既七一遊行就變成迫政府改善政策"唯一"解決方法

曾特首,你真係等香港人忍無可忍,到時發生同三百二十年前歐洲一樣既事麼?

頂部
reprazent
上等兵

UID 30790
精華 0
積分 1
帖子 228
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2008-6-15
狀態 離線
The kind of Democracy that Bush wishes to implement/force upon the world isn't democracy at all.

it's like trying to turn a muslim into a christian, or republican into democrat: it can't be done..

頂部
肥牛 (AFV小兵)
少校

熱讚榜勳章  
UID 12821
精華 4
積分 83
帖子 2771
成品數目 83 件
閱讀權限 10
註冊 2006-7-28
狀態 離線
而家要趕走長毛之際要趕埋毓民, 之後大舊又跟埋走

頂部

上等兵

UID 21444
精華 0
積分 5
帖子 256
成品數目 5 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-21
狀態 離線
發表於 2008-9-8 08:07 AM  資料  短消息  加為好友  添加 富 為MSN好友 通過MSN和 富 交談

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-7 11:40 PM 發表

唔係唔想爭,只係個個講就天下無敵,做就無能為力,
真係唔想投

yes!
真係投唔落

hey~~~man~
頂部
sunnycch
少校

UID 4149
精華 0
積分 3
帖子 2198
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hum994 於 2008-9-8 00:06 發表
對政壇, 立法會失望可以投白票
白票係控訴
但唔頭係冇盡責任

support
投票係表達意願, you fight for what you want
唔投係認命...

many boxes of Gunpla in stock
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 傻小子 於 2008-9-7 11:40 PM 發表

唔係唔想爭,只係個個講就天下無敵,做就無能為力,
真係唔想投

阿李彭講話HK人對過去四年社會感到和諧,所以唔係咁積極去投票,我覺得佢真冇腦,如果對現狀滿足,就更加應該支持選舉去維持現狀

反而真係因為選唔落手,先會影響投票意欲,新界西雖然有成13張名單,但我真係選唔落手,冇一個值得支持,不過結果尋日都係去投左.....

另外賀喜泛民派配票極端非常成功,這就是所謂的"民主",今界自由黨係大輸家~~~~

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2008-9-8 09:18 AM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談
好多人真係氣憤先唔投囉~100億投資去四川,13億起馬術設施,(唔係話哩d唔重要)
香港果 D派糖政策就1000萬都話多~
好多人係5000蚊人工......宜家食個飯都由20蚊加到蚊30....
唔知有幾多可投票實際人數,但至少130萬人係貧窮家庭,我覺得佢地感到政府失望囉~
d大政策立法會通過左,都要特首確定,特首確定左完又要中央肯定.....
好多再次感到絕望~

(我係投左長毛一票)

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 9/8/2008 09:10 發表

阿李彭講話HK人對過去四年社會感到和諧,所以唔係咁積極去投票,我覺得佢真冇腦,如果對現狀滿足,就更加應該支持選舉去維持現狀

反而真係因為選唔落手,先會影響投票意欲,新界西雖然有成13張名單,但我真係選唔 ...

I would like to see for next 4 yrs how the business goes... 自由黨 is the big loser this yr... so that mean most ppl boss r gonna having hard time for next 4 yrs... I don't think I will get any income increase for next 4 coming yr... thanks to the so call 民主

2013重新出発:
頂部
gibsonles
壹等兵

UID 14982
精華 0
積分 2
帖子 111
成品數目 2 件
閱讀權限 10
註冊 2006-10-14
來自 剛果共和國
狀態 離線
拉票見人,做野走人

最锺意砌無形,
手中無形,心中有形
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LifeAfterDeath 於 2008-9-8 09:33 AM 發表

I would like to see for next 4 yrs how the business goes... 自由黨 is the big loser this yr... so that mean most ppl boss r gonna having hard time for next 4 yrs... I don't think I will get a ...

唔係掛? 自由黨有咁大影響力? 唔好嚇我喎~~~(早知就投"周梁"喇)

頂部
ahb0
軍曹

UID 18482
精華 1
積分 7
帖子 313
成品數目 7 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-9
狀態 離線
回復 #38 松尾明 的帖子

你無睇新聞? 自由黨全軍覆沒

頂部
上校
プラモ狂四郎

UID 24254
精華 0
積分 9
帖子 5779
成品數目 9 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 9/8/2008 09:38 發表

唔係掛? 自由黨有咁大影響力? 唔好嚇我喎~~~(早知就投"周梁"喇)

at least it will hurt us... most retails company support them... and this mean one simple thing - our income... if the gov't won't help us bring back the SALES TAX... who is the loser???

2013重新出発:
頂部