回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 追究責任年代
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
追究責任年代

如果真係要追究責任, 個責任會係返個父母身上...
地盤有圍欄有危險警告牌, 你都唔好好管教自己子女叫佢地唔好入去. 仲可以講要追究責任. 真係過份. 我明白佢地失去左個仔係好慘, 但責任唔可以因此推左俾人. 果度唔係游泳池呀.
就好似去動物園, 自己爬過圍欄走入個老虎籠度, 之後俾隻老虎咬死. 咁都會關動物園既事??
咁個年代出左咩野錯呀....

地盤水氹玩水 八歲童溺斃
(星島)9月29日 星期一 06:30
(綜合報道)

(星島日報    報道)地盤水氹成死亡陷阱!一對小兄弟,昨午在元朗八鄉住所附近玩耍,不理危險警告走入渠務署一處排洪地盤,跳落水深約米半深水氹嬉水,惟樂極生悲,其中八歲弟弟被淤泥「啜腳」遇溺沒頂,其父及村民趕至,潛落渾濁水底搜索八分鐘,救起時已昏迷,送院不治。

記者:黃文威、鍾雅宜

八歲男童在渠務署排洪地盤水氹玩水,慘被溺斃,其家人質疑有關方面為何無人看守地盤,聲言追究責任。渠務署昨證實,事發現場在渠務署外判承建商河道排洪地盤範圍內,該地盤無規定需要派人看守,地盤外圍已架設圍欄及豎立危險警告牌,防止進入,地盤方面更在欄邊放置水泡以防萬一。

家人聲言追究責任

死者男童鄧永熙(八歲),與兄長鄧永樂(九歲)、父母及祖母,同住元朗八鄉長莆村一村屋,事發地盤距離他們住所約三百米外一條引水道旁邊,去年底當局開展工程,挖掘坑道擴闊河道排洪,改善雨季水浸問題。村民稱,上周颱風襲港,地盤內一個面積約十米乘十米、深淺不一的坑道注滿積水,形成一個恍如籃球場大小的水氹,最深水處有約一米半,昨日假期地盤無開工。

小兄弟掟石愈走愈出

昨午一時許,鄧姓小兄弟,相約鄰居男童鄭熙成(十歲),一行三人同往上址地盤玩耍,初時三人只在水氹邊掟石塊落水,濺起水花取樂。

至下午三時,其中九歲男童「樂仔」跣腳仆倒在水邊,其弟「熙仔」,以為哥哥落水玩,亦跳進氹邊淺水位置玩耍,兩兄弟嬉水片刻,即返回岸上,但經此一玩,兩兄弟疑「玩大了膽」,再跳入水氹玩水,其中弟弟愈走愈出,同伴「成仔」只在岸邊觀看。

其間,熙仔疑誤踩水氹中的淤泥,被淤泥「啜腳」遇溺,愈掙扎愈泥足深陷,未及呼救已告沒頂,其兄樂仔見狀欲搶救但無果,由岸邊玩伴成仔協助,慌忙爬回岸上,飛奔回家求救,村民代為報警。

鄧父及一名鄺姓村民率先趕至搶救,拋下放在欄邊水泡,鄧父及村民相繼跳落水氹,潛落渾濁水底搜索,約八分鐘後,鄺姓村民在深水處發現熙仔,立即將他救起,與鄧父合力,將熙仔抱回岸上,但熙仔已昏迷奄奄一息,雙眼反白,口鼻流出黃泥水,其父替他進行人工呼吸急救,但無反應。

警方與救護人員趕至,將熙仔急送博愛醫院    搶救,但抵院後證實不治,死者家人驚聞噩耗悲慟不已,警方調查後,相信事件無可疑,列作有人遇溺案處理。

路過既厚多士
頂部
carman
上校
模型製作新手

UID 19102
精華 3
積分 66
帖子 5960
成品數目 66 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-26
來自 愛生事家庭
狀態 離線
發表於 2008-9-29 10:50 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 carman 為MSN好友 通過MSN和 carman 交談
應該要問返個家長 : 你點教仔架?
黑心d我都要講一句 : 明知山有虎, 偏向虎山行...底你死的

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
唔好講有冇水氹, 地盤本身就係危險地方, 大人都唔應該亂入麻..

以前我老媽成日都會同我講呢樣會死人果樣會死人架...

路過既厚多士
頂部
細尖(傻小子)
上校
爛尾小子

UID 13260
精華 0
積分 6
帖子 4412
成品數目 6 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-8
來自 屯門
狀態 離線
呢D咪咎由自取啰,可以怨得邊個,要怨,只可怨
做父母o既,管教唔到自己D子女.
我細個果時都曾經掉落個水氹,仲試過掉落個水井,結果俾阿媽
打到半死.

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線
衰d講, 鄰居個仔就醒目了, 全程都唔落水. 不過走入地盤玩都唔好得好多了. 不過經過今次, 我估佢父母都唔會俾佢去地盤玩了.

昨午一時許,鄧姓小兄弟,相約鄰居男童鄭熙成(十歲),一行三人同往上址地盤玩耍,初時三人只在水氹邊掟石塊落水,濺起水花取樂。

至下午三時,其中九歲男童「樂仔」跣腳仆倒在水邊,其弟「熙仔」,以為哥哥落水玩,亦跳進氹邊淺水位置玩耍,兩兄弟嬉水片刻,即返回岸上,但經此一玩,兩兄弟疑「玩大了膽」,再跳入水氹玩水,其中弟弟愈走愈出,同伴「成仔」只在岸邊觀看。

路過既厚多士
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-2
狀態 離線
不過諗深果層, 比著你係佢老豆媽媽都未必會好過
雖然個仔死係自己囉黎,
但始終係自己個仔, 點都冇可能好似你地咁輕鬆咁諗...

其實呢點心理學家一早有晒THEORY
發生好事就入自己數, 發生壞事就入人地數
舉個例, 個仔考試100分就話自己教子有方, 個仔考試唔合格就話個老師屎
加陣D人學識多左, 知道可以「告」人,
呢單野變成咁...都好正常姐

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-29 10:39 AM 發表
就好似去動物園, 自己爬過圍欄走入個老虎籠度, 之後俾隻老虎咬死. 咁都會關動物園既事??

如果睇番早排, 大陸有個細路走左入鱷魚池比鱷魚咬死
最後個池既主人都係因為「個池唔夠設置以致小孩可以輕易進入」比人罰左錢...(冇記錯好似十幾萬咁)

010製作小組日誌
http://blog.roodo.com/pla010

請各位多多支持~
頂部
亞糊 (如果一定要為存貨設定期限)
上校
我會話: 一萬年

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2005-12-20
狀態 離線
真係唔知從幾時開始, 總之我由全城殺雞開始留意左好耐, 香港人愈來愈無賴, 事無大少唔理關唔關事都要指責人一係要賠償. 例如殺雞要政府賠錢, 八號風球格硬排隊又要學校橫風橫雨搵人番黎開門俾一個咁[好]既榜樣俾仔女睇, 係咪自從廿三條遊行香港人覺得咩都可以鬧,政府實買你怕, 定係d政黨攪事多左令人覺得唔岩自己心意就可以指責? 又或者政府管治無能懶係順從民意其實驚民心不穩, 結果養到d無賴覺得可以想點就點?

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-9-29 11:15 AM 發表
雖然個仔死係自己囉黎,

...

正常心理反應, 同分清是非黑白係兩件事黎喎

歡迎來交流一下 -> http://model.chingb.com
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-9-29 11:21 AM 發表

正常心理反應, 同分清是非黑白係兩件事黎喎

我沒說過佢地做既野係岩wor
我只係話正常, 唔係special case

是非黑白呢家野旁人睇番會同當事人完全唔同的啦
身為旁觀者既我地只可以以此為鑑, 自己做好d就是了

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-9-29 11:15 AM 發表
雖然個仔死係自己囉黎,

...

我知佢唔好過, 我自己大佬都係十二歲時過身, 知道會好難過.

但我就係想講點解唔先問自己有冇做錯, 再睇人地有冇做錯呢...
以前既人真係會先自問後問人..

個idea就好似甘迺迪既:
Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country..

唔通人真係自私左咁多???

路過既厚多士
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-29 11:25 AM 發表

我知佢唔好過, 我自己大佬都係十二歲時過身, 知道會好難過.

但我就係想講點解唔先問自己有冇做錯, 再睇人地有冇做錯呢...
以前既人真係會先自問後問人..

個idea就好似甘迺迪既:
Ask not what y ...

都說了, 人們往往有錯時都是先怪人再怪自己
懂得說「是我的錯」的人不多吧?
上小學時老師罵: 「剛聽到人說粗口, 誰說的?」
之後總沒有人會認
就算被人揪了出來,
也定會說些例如「是他激怒我先的!」之類的話推卸責任吧

而且, 社會係會轉變的嘛~
特別在香港, 個人主義漸漸泛濫, 什麼事都是以自身利益為首的啦
當物質豐富, 人們不想這些「幸福」流走時, 人當然變得自私

但這個轉變不是全部的, 社會上還是有不自私的人

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
如果睇番早排, 大陸有個細路走左入鱷魚池比鱷魚咬死
最後個池既主人都係因為「個池唔夠設置以致小孩可以輕易進入」比人罰左錢...(冇記錯好似十幾萬咁)
...

大陸既, 打官私只係對邊個身家多姐. 雖然香港有時都係

路過既厚多士
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-29 11:32 AM 發表

大陸既, 打官私只係對邊個身家多姐. 雖然香港有時都係

大陸同台灣既野有時真係可以當笑話睇, 娛樂性豐富
台灣既衛生部部長係立法會大大聲咁話台灣既牛奶驗過係安全
反對佢既議員當場拎左杯奶叫佢飲, 之後條友淆晒底, 仲要走埋佬, 笑到我傻...

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
小公主
少校
Dancing Queen

大毒梟勳章   齊齊砌搞手章   熱讚榜勳章  
UID 1846
精華 11
積分 70
帖子 2972
成品數目 70 件
閱讀權限 10
註冊 2004-6-2
狀態 離線
有理無理賴左人先包無死,遅d可以演變到美國風氣咁,有錢無錢都告左你先,揾到位入就大把錢賠~~

如意不足以狂喜,失意不足以為悲,乃自由之路也。
頂部
上校

UID 6552
精華 7
積分 31
帖子 4060
成品數目 31 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nishi 於 2008-9-29 11:24 AM 發表

我沒說過佢地做既野係岩wor
我只係話正常, 唔係special case

是非黑白呢家野旁人睇番會同當事人完全唔同的啦
身為旁觀者既我地只可以以此為鑑, 自己做好d就是了

咁我都明既, 我地閒話家常話人地抵死, 唔理人感受都唔岩既~ 我就係正正想講出呢點, 人愈來愈唔識反思囉! 如果我有小朋友, 我都會攞呢個case討論, 不過抵死同正常反應呢兩個point會小心同佢傾. 依家傾閒計既言論的確係有d不負責任, sorry~

德智體群美, 禮義廉恥, 儒家思想, 道家思想, 任何一套古代理論都可以教好下一代, 但好似少左機會聽到呢d了, 係遠離學校就會少聽左, 定係真係少左人提起呢?

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2008-9-29 11:38 AM 發表
有理無理賴左人先包無死,遅d可以演變到美國風氣咁,有錢無錢都告左你先,揾到位入就大把錢賠~~

即時諗到個四字詞: 世風日下

路過既厚多士
頂部
wingary
曹長

UID 23240
精華 0
積分 3
帖子 472
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-12
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-9-29 11:16 AM 發表
真係唔知從幾時開始, 總之我由全城殺雞開始留意左好耐, 香港人愈來愈無賴, 事無大少唔理關唔關事都要指責人一係要賠償. 例如殺雞要政府賠錢, 八號風球格硬排隊又要學校橫風橫雨搵人番黎開門俾一個咁[好]既榜樣俾 ...

上街遊行只係表達不滿。殺雞賠償係政府為免病毒蔓延,唔通要養雞班人免費交出雞隻,之後等破產?
政府做得幾好都無可能滿足所有人,有人不滿去表達都係妤正常,只要香港人有自己思考,知道咩人做咩事,分清是非!

頂部
woo
少將
NAOKI流

熱讚榜勳章  
UID 3119
精華 2
積分 36
帖子 12090
成品數目 36 件
閱讀權限 10
註冊 2005-8-4
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2008-9-29 11:40 AM 發表

即時諗到個四字詞: 世風日下

唔係法律面前..........咩

轉虧為"型"
頂部
nishi
上校
艦魂

UID 6014
精華 0
積分 24
帖子 4265
成品數目 24 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-9-29 11:40 AM 發表

德智體群美, 禮義廉恥, 儒家思想, 道家思想

加陣D人著重既, 係錢樓車女工, 股票地產, 碩士學位, 博士學位
邊得閒理呢D丫...

其實加陣偶然有D咁既CASE都係好事
起碼我地睇到, 第二時教下一代就知應該點教了

010製作小組日誌

請各位多多支持~
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 亞糊 於 2008-9-29 11:40 AM 發表

咁我都明既, 我地閒話家常話人地抵死, 唔理人感受都唔岩既~ 我就係正正想講出呢點, 人愈來愈唔識反思囉! 如果我有小朋友, 我都會攞呢個case討論, 不過抵死同正常反應呢兩個point會小心同佢傾. 依家傾 ...

你都講得o岩..

我都唔係想落井下石. 只係想講人唔可以張自己責任亂咁推俾人.

至於"德智體群美, 禮義廉恥", 我覺得連學校都唔多會提起. 學校都太著眼考試成績了.

路過既厚多士
頂部