回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: [其他] Bust Painting
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
Bust Painting

2/15/2011

Hi all,

小弟初入練功房練功, 請多多指教。

小弟習慣每做一件作品前, 先會給自己一個[題目]。

這次試髹胸像, 是為了練習及考驗自己純用Acrylic (水膠彩) 能做到什麼效果...

剛剛髹了三晚, 大約花了4小時...暫時只髹了面部及開始帽子上色。(手腳太慢….)

大約所花的時間如下:
眼部及面部肉色 – 3小時
紅白色格仔 – 1小時 (非常攞命.. )

年紀大了, 髹耐一點也眼曚曚, 頭暈暈。
自已肉眼看不到問題, 但拍照後再看, 真是嚇壞人。

自己初段發現的問題如下:

Flesh color contrast 不足, 失敗!
Flesh color blending還未做好, 失敗!
High Light 唔夠High, Deep 位唔夠Deep, 失敗!
眼神唔夠利, 失敗!
最慘係塊紅白格呀….唔平均又斜左,完全唔似打格..失敗中之失敗!

幸好只是剛剛開始, 快快髹, 慢慢救吧..(無奈)

小弟樂意接受各位同好的留言及批評。
您們的批評,就是小弟進步的沿動力!

也歡迎有興趣接觸人像的同好留言及提問, 大家一起研究吧!

本帖最近評分記錄
Arnold   2011-2-24 01:24 PM  讚好  +1   哩位施主.練功房d舂卑你打難鳥
松尾明   2011-2-24 12:09 PM  讚好  +1   利害~~利害~~
b8808800   2011-2-19 05:23 PM  讚好  +1   關注中 !!
williamgundam   2011-2-17 03:52 PM  讚好  +1   期待 !!
louisuni   2011-2-15 05:35 PM  讚好  +1   要坐定定學野.

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
我隻Ma.K馬桶裡面個人頭, 我都驚驚地, 因為一直冇油過人頭, 如做到你隻O野個效果一半, 已經好開心啦.

但係我覺得哩隻O野額頭O的火車軌好似太規則了吧? [/quote]

Hi 師兄
唔需要驚..放膽試吧! 衰左大不了洗底再黎.....從洗的過程也可以學到新技術.. trust me!
火車軌, 因為沒有找"refernece photo" 去髹, 有點摸不著頭腦。會再執的...謝謝

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2011-2-15 12:26 PM 發表
1.可唔可以close up塊面同對眼睇吓.

係想學吓嘢,未有支格批評.

2.可唔可以影吓你啲水膠彩

3.我覺得額前三條紋太長,太對稱,係雕刻者的口味

Hi 師兄
謝謝你的留言。
re: 1 & 2, 小弟仲係公司, 未到11點都唔收工, 有空在家影給你看。
re: 3, 其實我都跟雕刻去髹, 只係我仲係未太了解面部皮膚結構...要搵多d 資料先

P.S 師兄我知你都有畫底, 你絕對有天份玩人像的! 加油呀!

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2011-2-15 04:47 PM 發表
哈兄,已經好靚!只係感覺面上血色不足。個人感覺水膠彩用來油胸像比較難(個人意見),點講呢.......,我都係學緊油胸像,所以都有好多疑惑,思考中。

Hi Kwai  兄
謝謝你的意見。, 見笑了 .只是初部開始,我自己就覺得很粗糙...
顏色會作最後的 Fin Tone。 打算加黃/ 紅/ 橙/ 啡/ 藍..etc 的顏色在適當位置, 看上更rich...

對!水膠彩油大比例真的很困難!  這正是此胸像的練習題目! 不靠油彩, 練好手藝呀!

期待Kwai 兄的作品!

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-2-15 04:58 PM 發表
呢個面相真係好正!應該係bust試作既好好既選擇!加油!

可能塊面area夠大(相對1:35), 可以試下由上至下做一d contrast, 應該會再生動d
我咩都唔識, bust都未油過.....只係pure感觀意見~~~

Hi Joey 兄,

對, 此為價廉物美的Bust呀!
對比起1:35, 真的很大, 說真的有點無從入手。 幸好一直沿用仙人所傳的髹兵法..勉強頂得住...
Contrast方面, 我也自覺不夠, 你的概念是正確的, 光位由上至下嘛..
可惜我每一晚也是由半夜2點才開始髹....眼朦朦, 被睡魔影響了判斷....

Joey 也快一起髹人像吧...
油人像是我暫時所接觸模型中最難, 但也是最好玩的一門呀

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 阿烏 於 2011-2-15 09:32 PM 發表
瞳孔好似咁大既....定係條線太粗?......有無大d既圖睇下?

烏sir, 瞳孔應該唔大, 不過眼珠太大就真...
多謝指教! 有時間執執

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
2/24/2011

各位好, 小弟聽取各位同好意見後, 花了數晚時間作出調整及髹這胸像...
所髹的部位如下, 及先自插一番!

1) 眼球及瞳孔修細點...(但變了豆雞眼! )
2) 額上的[火車軌] 作修正! (得個亂, 不夠真實, 唔得! )
3) 面相, 加多幾種顏色, 望更有色六彩層次!  (點知.....越來越污濁, 大失敗! )
4) 髹了眼微毛,頭髮及"蘇" (一PATPAT, 做不到毛髮的層次..仲有而家先睇到右眼毛未髹好....! )
4) 帽子的格仔布用ACRYLIC做FILTER 效果.. (出來效果真係一達達....嚇鬼! )
5) 開始髹衫身...(貪快, 髹到[令]身了, 真大獲......可能要洗過! )

小弟眼高手低,..只看到以上問題, 請各路英雄高手給點評批及意見, 讓小弟可以有更大的進步空間...! 謝謝!

Re: immonelai 兄
相中正是小弟用的ACRYLIC 顏料。
分別為Andrea color (紅蓋) 及Vallejo 的Model color (白蓋)

2樣各有各優點, 師兄也可以親身試試個中奧妙!

本帖最近評分記錄
Joe_Lo   2011-2-25 01:01 PM  讚好  +1   面相十分好, 胡蘇要加把勁!!!

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 simmonelai 於 2011-2-24 10:42 AM 發表
Ching 的手藝, 在我而言,已是高手了.

我都有用右边白蓋個隻油,想問和紅蓋有mud分別 ?

我覺得啲蘇嘅棕色太淺,contrast 大咗啲,唔知係咪光線問題.

Ching 言重了...

小弟感覺2者分別:
紅蓋價錢較貴 ($30/pc), 顏色選擇較少, 顏料髹出來較啞色, 較易控制, 較易上手
白蓋價錢較便易,顏色選擇較多, 部份顏料髹出來會有光澤, 較難控制, 較難上手

(如資料有錯及遺留, 請各位師兄指點及更正)

呀...我想做出橙啡色的毛髮效果....可能功力不足吧

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-2-24 11:44 AM 發表

有哈兄係度, 即時撻返著晒
面相既顏色變化的確係一門好深既學問, 可以分享一下如何把握嗎?
因為圖細, 睇得唔算太清楚, 請問係唔係用左藍色tune左個偏緑色再係眼角著筆?
除此以外重有冇其他 ...

Joey 又番撻 !?
顏色是我最差的一環.. 貴為Joe Sir 入室弟子的你一定比我好得多!

你是問眼部嗎? 先用普通藍色畫出眼球, 再用不同藍色做出漸變。
純黑畫出圓形瞳孔, 再用純白點出高光及開稀畫下眼反光位....(講完都唔知自己講乜 )

其實Joey兄多點參考真人照片去畫就可以了。

顏色變化問題, 我也只是研究當中, 只是知道盡量小用白色和黑色吧….

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2011-2-24 12:21 PM 發表
C兄的AV漆, 係用田宮X-20A來稀釋的?

不是, 只是入了鏡頭吧...

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 斯巴達人 於 2011-2-24 12:41 PM 發表
哈仔,
講真,面部上已經相當唔錯了,好有溫生作品的影子,
我現時最喜歡的是鬚的顏色,雖然有D似木色,但係我覺得感覺好新鮮!(^ ^)
但最唔明白為何格仔布要做filter來處理?實在有點不知所謂,砌模型係需要創新,但 ...

Oh…想不到此作仙人會覺得溫生影子的感覺…還以為我所髹的會像出至[李醫生]派系.....(笑….)

鬚, 毛髮的顏色是參考Ernesto 的舊作…
BASE果真是用木色呀! 果然是好色仙人,看色果然準確!!!!!

髹格仔布時, 原意是做出殘舊的布質感…想不出用Acrylic 可以用什麼方法.
所以做了點FILTER…真的有畫蛇潻足的感覺….
會再想想及作出修正..

我一直也是一個唏噓的藝術家吧,HEHE!
明白仙人的苦心, 不論從事藝術或模型..也應該有自己的路吧…

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2011-2-24 12:51 PM 發表
light orange 用過3支,3支都會係乾透後無幾耐就出少少油,用果時加返少少matt會安全D~

果然小賤人係有經驗的好色之人..XD
其實主色第一次已經全”奶”了…用LT ORANGE 做光位後, 全部令晒…

之後忍不住用天拿水洗底再來過, 現在所見的, 已加了matt medium 了..
但放了一晚後, 已也開始浮現光澤…..

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Kwai_kwai 於 2011-2-24 01:20 PM 發表
 哈兄,若果面相已完成的話,我本人認為閣下的油功已是相當高强,各個位置均做了效果,我亦同斯巴達師傅一樣好鍾意鬚的顏色,勉強可說的祗是面相高光位可能唔夠(但亦可能祗是攝影所致), ...

謝謝Kwai兄,
其實所謂的油功也只是很基本, 自覺還有很多不足之處..   
小弟會KEEP 住閉景關練功....  格仔布會再修修呀…

仙人見識廣博…Kwai兄可以從仙人身上悟出道理是好事!!

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-2-25 12:34 PM 發表
呢隻BUST睇到哈仔功力大進...   話明練功房, 當然唔可以剩係讚啦.... 小小意見, 多多包涵

面相上色合格有餘, 做到應有既立體感... 不過以我個人意見依家比較平實, 可以將色TONE做紅少少, 因為 ...

Joe Sir 言重了..
係練功房出帖, 就當然為練功。請多點指教!任插唔嬲!

多謝Joe Sir 所找的參考相, 一看就知是出至世界級的高手, 請問原址在那?

看完相後, 再對比起自己的所髹的..對比真大, 真的不入流..
小弟用色還不敢做[大對比], 似乎"最高光"位可以再向上推..

小弟原意請自己的話題是用Acrylic 在同一個色系(冷 or 暖tone) 上做出不同的層次, 如色環上的鄰近色。
面相偏紅色系, 衫身偏橙色系, 背包偏啡色系等等...
希望這此完成自己的課題後, 再嚐試更高層次的補色, 對比色..等等!  

毛髮真係幾難表達....要試多d 先得!

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-2-25 02:16 PM 發表

MATT MEDIUM同ANDREA既啞度重有一段距離.....可唔可以試下用ANDREA TUNE個最近既TONE好稀咁OVERLAY一次?

Hi Joey,

試左了, 用Andrea 同 Life color matt Red covered 左n 次都唔得
又黎第2次天拿水時候....

QUOTE:
原帖由 狄格斯 於 2011-2-25 08:37 PM 發表
哈仔真係進步咗好多呀
讚0既唔多講,入嚟做下百彈齋主先
首先我覺得你之前髹0既都係細好多0既miniatures,面相唔需要顧及咁多嘢
Bust咁大,我覺得要髹得好,要多好多功夫去作品 ...

大家咁熟, 唔駛讚了, 彈就可以!!

完全同意你的意見, 胸像的比例, 似乎要用很多顏色會迫出立體感
用單色系似乎太悶及不特突出。
當然, 要做到顏色豐富更生動真的很困難, 暫時我的手藝/ 眼界也未可到達此地步, 有待改進!
你有2本書係我度咋ma!!

你都快d pick up 返油野呀....睇等你作品!

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Joe_Lo 於 2011-2-26 06:12 PM 發表

油人仔可以參考以下網址:
http://www.coolminiornot.com/
好多世界級高手都會响呢度出POST, 會員仲可以俾分添..

Thank you Joe Sir!
好多精彩作品..! 真係要好好參考! 謝謝!

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線
14-MAR,2011

HI ALL,

本來小弟原意是到了完成品才出相, 但剛轉用了新相機, 新屎坑試試影相...
影後, 才發現自己係唔識影相的.....
已盡力用PS 執返似原物色....但很多細節, 顏色過渡沒有了!

請問有無師兄可以指點一下, 影模型/ 打燈/ 相機MODE 及FIGURE 比例等等的竅門?

請插, 請指教, 謝謝..

HADES

本帖最近評分記錄
wingsiu   2011-3-16 11:56 AM  讚好  +1   
joey   2011-3-15 01:05 AM  讚好  +1   俾邊個激親, 谷到咁紅~~~

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 joey 於 2011-3-15 12:54 AM 發表
光圈收返一兩級可以令個BUST更SHARP~~

學d師兄講, 要加紅俾d 血氣嘛~
說笑的, 實物加了很多橙, 啡, 黃, 粉紅...但相看不出...
而家連正面, 雙眼都都睇唔清

光圈收2級, 會唔會太黑..??
新手乜都唔識, 請指教..

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 小公主 於 2011-3-15 10:08 AM 發表
就咁睇面部左右兩邊膚色有少少偏紅∼

Sorry, 唔識影相..

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sin 於 2011-3-15 06:52 PM 發表

真係認同到不能再認同

你有無腳架可以用呀?細細仔個d都有掛?如果放響枱面影,細細仔都應該夠影ga.

雖然入來應該彈下,但呢句真係唔講唔舒服,"哈仔你真係進步了不少",恭喜!

Hi Sin兄,
已經有用大爪魚腳架啦...
我諗係我唔識打燈同set config, 下次當面請教..

我果d 望步只係吋進 同呢度d 油兵師兄/  大師仲有很大的距離

尋晚睇返隻bust, 我都覺得肉肉地...
無啦啦想用開油水洗晒佢再油過
好彩眼訓得滯, 訓著左咋

真係要戰勝呢d 洗油心魔, 快快手完成佢..

自我封閉期...
頂部
哈帝斯
少校

UID 9654
精華 6
積分 17
帖子 2886
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 市井 於 2011-3-17 05:29 PM 發表
推下你先  我都有野剛剛油緊 , 快d完成佢,各拿各的交流交流

油緊咩呀師兄!? post 少少相黎睇下好bor!

自我封閉期...
頂部