回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 鄧景﹕港孩是怎樣煉成的
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-12-30 11:00 AM 發表

因為細個果時話唔學講野就可以唔學,無人逼,所以大左咪障礙lo
幼兒園大班/小學1年班自己落街買個麵包都唔識,又或者有賓賓代勞,溝通能力咪差左lo

細細個落街買野學溝通獨立, 30 年前就 Work...

今時今曰要個 5, 6 歲自己落街, 一陣差人帶返個細路上黎再告返你疏忽照顧都似...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
白果先生
少校
吹水至叻~

UID 21304
精華 1
積分 23
帖子 2236
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-17
來自 未知地域
狀態 離線
發表於 2010-12-30 09:33 AM  資料  主頁 短消息  加為好友  添加 白果先生 為MSN好友 通過MSN和 白果先生 交談 Yahoo!
作為半成品的我....
只能說,科技發展同豐富的物質生活,令到年輕一代已經冇左一個正確ge價值觀.

雖然,我不能像成人一輩般,以前十幾歲就出來做野,供自己讀書.
或者讀完中五就出來打工這麼能幹.
我只係識得洗錢買模型,買耳機,最多做下家務的90後半成品.

但我慶幸我只係半成品,
慶幸我父母並唔係十分富有,如果唔係我就學唔識點樣儲錢,用有限資源做到最好,亦唔知咩叫珍惜同幸福
慶幸佢地節衣縮食都供我到加拿大讀書,
雖然住係一個無娛樂的小城市,而且仲好冬.但係令我可以有更多時間去認真思考.
雖然生活唔係咁好,但係令我知道挨過先可以得到成功,
令我唔會似個班高官,有錢人的成品,因為少少苦楚就要生要死

宜家個D辛苦算得上咩?

荒廢了模技....
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線
其實人一有得依賴就會去依賴, 只有"馬死落地行"...

路過既厚多士
頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-12-30 12:32 PM 發表

唉,想當年幼兒園大班已經落街幫呀媽買醬油,自己買麵包,真感慨

話說呀媽成日講話以前讀小學已經跑去做包糖仔,做泥水你試下叫依家果 D港童去做呢D野......唔知會點呢

我朋友 IQ, EQ 各方面都勁得, 不過個仔 15 歲都唔識剪指甲, 佢自己都擰晒頭.

頂部
firesun
少校

UID 14153
精華 0
積分 3
帖子 2146
成品數目 3 件
閱讀權限 0
註冊 2006-9-17
狀態 離線
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
DM
中校

UID 9725
精華 8
積分 19
帖子 3258
成品數目 19 件
閱讀權限 10
註冊 2006-4-5
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-12-30 01:46 PM 發表

Are you kidding me ?

My friend told me that. His boy is smart in studying and very gentle. However, his maid uses to trim his ' son nail lo

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 DM 於 2010-12-30 01:48 PM 發表

My friend told me that. His boy is smart in studying and very gentle. However, his maid uses to trim his ' son nail lo

非不能也,實不為也?

我的studio
脹爆Studio
頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-12-30 01:46 PM 發表

Are you kidding me ?

我有 Friend 個仔 8 歲仲未識綁鞋帶, 夜晚訓覺仲要著紙尿片...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
nok031059
壹等兵

UID 27738
精華 0
積分 0
帖子 110
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2008-3-28
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 白果先生 於 2010-12-30 11:45 AM 發表
作為半成品的我....
只能說,科技發展同豐富的物質生活,令到年輕一代已經冇左一個正確ge價值觀.

雖然,我不能像成人一輩般,以前十幾歲就出來做野,供自己讀書.
或者讀完中五就出來打工這麼能幹.
我只係識得洗 ...

我直頭覺得細個時父母做野唔得閒訓練我自立果段時間一生受用...

頂部
fockelo
中尉

UID 18720
精華 0
積分 23
帖子 755
成品數目 23 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-17
狀態 離線
其實呢一度都有不少的"港孩"式的網友.

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
我女友成廿幾歲人,綁鞋帶都成日鬆下鬆下,重話我成日拉到d鞋帶咁緊
因為咩,細個阿媽綁慣左

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 twinsa 於 2010-12-30 01:59 PM 發表

我有 Friend 個仔 8 歲仲未識綁鞋帶, 夜晚訓覺仲要著紙尿片...

有次睇yahoo 新聞仲話有中學生仲要人幫佢洗頭, 結果父母去o左外地玩一星期, 佢就唔洗頭一星期...

我覺得遲d我有小朋友, 我"係咁二" 教好d佢, 將來佢都可以做名人了...

頂部
chris11164
少校

UID 1776
精華 4
積分 35
帖子 2684
成品數目 35 件
閱讀權限 10
註冊 2005-4-17
來自 脹爆 Studio
狀態 離線
偕子爆粗 向地勤動手 金管局高層守行為
(明報)2010年12月30日 星期四 05:05
【明報專訊】金管局    高層錢曾珙早前因兒子肚瀉錯過上機,即使地勤人員已安排他們搭下一班機,錢曾珙及兒子仍不滿,先後在男地勤面前大罵粗言「fxxk」,錢更拍打對方手掌,原被刑事檢控的他昨獲控方撤銷控罪,獲准自簽5000元及守行為3年。裁判官直斥有高等教育程度的錢曾珙,應為自己的行為感到羞恥。

主任裁判官練錦鴻同時下令金管局高級經理錢曾珙要賠償事主500元及支付訟費1000元。國泰發言人表示尊重法庭裁決,一向有既定程序及指引處理同類事件,而公司政策確保員工安全,若同事受到威脅甚或襲擊,公司支持同事跟進,包括向警方備案;涉案員工現仍在國泰上班。

官斥行為可恥 金管局跟進

金管局發言人則稱,在法規部任職的錢曾珙已將事件最新進展通知該局,局方會以既定人事處理機制跟進事件,現階段未考慮會否處分。

裁判官直斥錢曾珙的態度不光彩,應為自己的行為感到羞恥,「一個人有像你的教育程度,應該知道有規矩這回事」。練官強調前線員工受到法律保障,又斥其16歲的未成年兒子同樣以粗口宣泄情緒,錢就彷彿不介意。錢昨在庭上只是低頭,多次回應「明白」。

裁判官直言雖然本案暴力程度輕微,但錢氏父子行為可恥,事件屬「臨界」,他雖不能干預控方檢控的決定,但有酌情權拒絕簽保守行為的申請,今次考慮後勉強同意讓錢守行為,又稱如案情稍為嚴重,便會拒絕申請。

子肚瀉登機遲到 不滿改乘下班機

案情透露,事主陳浩康是國泰地勤人員,今年8月9日,錢曾珙與家人抵達機場準備登上8時50分往吉隆坡    的國泰班機,閘口於8時41分關閉。至8時42分,錢妻及幼子到達閘口;錢則於44分到達,並要求飛機多等一會兒讓他們登機,其長子於46分才抵達,但同時錢氏一家的行李已從飛機被卸下。陳浩康向錢解釋情况,表示會讓他們登上正午起飛的航班,但錢不滿,要求見經理。錢在與陳對話期間,曾說「fxxk」。

後來錢的長子前來查問,陳解釋他們要改乘下一班機時,長子回應「fxxk you」。陳感到被羞辱,想用身體語言表達不滿,舉起右手至心口,攤開手掌,向長子稱舉舉起右手至心口,攤開手掌,向長子稱「小心你的用字」;錢見狀立即提起右手,打向陳的右手掌。陳感到痛並稱﹕「你打我!」,其後國泰一名經理到場,安排錢及其家人到休息室等候下一班機。3日後,無表面傷勢的陳報警,錢於同月20日被捕。

錢曾珙昨由資深大律師金力生代表出庭,求情指錢有法律學位,解釋當日他們早於8時在九龍站辦好登機手續,16歲長子因肚瀉才遲了登機,而錢的妻子及幼子只是遲了1分鐘。辯方又指錢動手是由於見陳在兒子面前舉起手,才撥開陳的手。

【案件編號﹕TWMP2821/10】

金管局法規部高級經理錢曾珙被判簽保守行為,離去時微笑不語,未有回應記者提問。(葉漢華攝)

港孩是怎樣煉成的??
有咁的仔就有咁的老豆老
.母!!

我的studio
脹爆Studio
頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-12-30 04:24 PM 發表
【明報專訊】金管局    高層錢曾珙早前因兒子肚瀉錯過上機,即使地勤人員已安排他們搭下一班機,錢曾珙及兒子仍不滿,先後在男地勤 ...

佢嘅成就應該比 AMINA 更上一層樓, 學野啦, 佢嘅老豆用身教, 重 "發發" 聲添, 呢 d 叫以身作則 ! 得閒真係要入下福建大學進修一下 . . .

頂部
timng
上校

UID 16922
精華 0
積分 18
帖子 5318
成品數目 18 件
閱讀權限 10
註冊 2007-4-14
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-12-30 02:12 PM 發表
【明報專訊】金管局    高層錢曾珙早前因兒子肚瀉錯過上機,即使地勤人員已安排他們搭下一班機,錢曾珙及兒子仍不滿,先後在男地勤 ...

呢條PK識法律又點?咪又係有牌爛仔一名!果日仲同個地勤講話佢係律師黎寸人,真係幾無賴!
8:50的飛機,8點先至到九龍站?趕得切到閘口都算賺左啦,仲叫人比你上機?
去馬來西亞呢D短 Trip 洗咩甘緊張呀?真係甘慘,應該學上次個肥婆甘lur地嘛!
自己爛訓又唔認! 可想而知,政府呢D高官個個都養到懶嗮!一家大細都係甘,惡慣!

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 firesun 於 2010-12-30 12:32 PM 發表

唉,想當年幼兒園大班已經落街幫呀媽買醬油,自己買麵包,真感慨

話說呀媽成日講話以前讀小學已經跑去做包糖仔,做泥水你試下叫依家果 D港童去做呢D野......唔知會點呢

x 2, 有時要幫手買餸, 煮飯, 初中時有次阿媽切親手指流血, 我拿拿林截的送佢去醫院.

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-12-30 03:32 PM 發表
我女友成廿幾歲人,綁鞋帶都成日鬆下鬆下,重話我成日拉到d鞋帶咁緊
因為咩,細個阿媽綁慣左

我以前女友話我做咩綁鞋帶綁到禁緊, 佢話就係咁綁死o的細佬喎, 女人真係咩到可以撈埋一切講o既.

反港孩 (Ant-HK Child)是怎樣煉成的?  係家人沒時間理你, 要你ke ki照顧自己 + 照顧返佢地囉, 好容易就煉成囉, 又唔洗雙手拍掌.

頂部
KY
中校

UID 18516
精華 8
積分 26
帖子 3022
成品數目 26 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-10
來自 HK
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 chris11164 於 2010-12-29 12:38 PM 發表
【明報專訊】很對不起,就目前的新聞報道看來,我真的看不到理由,要港府派3架專機接載在英滯留的香港留學生。

英倫以至歐洲大陸天氣惡劣,港府本來就是鞭長莫及。而且天氣不似人,不會故意選擇飛香港的班機 ...

通常小弟都好少對時事發表意見.
但今次睇左師兄嘅post, 都不得不說聲....絕對認同

http://hk.myblog.yahoo.com/kyam601
頂部