回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 政府請告訴我們這些80,90後如何在現今社會生存?
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
搵唔到錢懶政府

頂部
twinsa
上校

UID 1623
精華 0
積分 3
帖子 5448
成品數目 3 件
閱讀權限 10
註冊 2004-5-30
來自 世界中心
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-12-28 11:55 AM 發表
搵唔到錢懶政府

之前女友冇樓唔肯嫁都關政府事 la...

通往地獄的道理, 往往由善意做成...
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2010-12-28 09:43 AM 發表
搵唔到錢懶政府

正常喎.

美國經濟唔好, 美國人就會係選舉時返映返出. 有邊個先進國家既會唔理會失業呢D問題先.

只係政府唔會包你發達姐.

路過既厚多士
頂部
tsz1117hk
上等兵
骰。魔

UID 13485
精華 0
積分 10
帖子 215
成品數目 10 件
閱讀權限 10
註冊 2006-8-26
來自 香港
狀態 離線
發表於 2010-12-28 11:01 AM  資料  短消息  加為好友  添加 tsz1117hk 為MSN好友 通過MSN和 tsz1117hk 交談

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-12-28 02:11 AM 發表

你明我意思就好了.....我都費事再回其他人la~
有d人一見"80","90"哩兩個number就要開destroy mode狂插...真係無事生非.....

其實無論插人, 或者80,90入都係一樣, 各有兩類人

被插ge 80,90, 入面有d真係淨係識怨人, 自己毫無建設; 但係都有人唔係架嘛
唔係ge人, 知道自己有咩應該做, 所以聲總比班淨係怨人ge人細
結果就係班"怨人"好似dominate哂, 但係其實佢地未必佔好大部份

插人ge一樣, 入面有d人係一見80,90後, 因為上面ge原因, 覺得80,90=淨係識得怨, 就不顧一切地插; 但係亦都有d人心入面都知道唔係全部80, 90都係咁
結果又係亂插人ge人好大聲, dominate左
當然, 唔係個個插人ge都係亂插, 佢地口中ge 80,90後都唔係講哂所有80,90後, 我地自己唔好對號入座啦唯有....

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 fockelo 於 2010-12-28 09:38 AM 發表
不要問國家為你們做些什麼;要問你們能為國家做些什麼 – 甘迺迪總統

國家唔等於政府.>>>> 你會愛你既國家, 但你唔會愛你既政府. 你可以為國家出力, 但唔等於你為政府出力...

但大陸就唔同了... 愛國等於要愛黨

路過既厚多士
頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線
樓主開呢個post,唔知又係咪想引我講下自己既經歷呢?

上次講90年代頭,屋企都只係有$4000多一個月收入,今次再講早少少,
80年代,即所謂80後出生的時候,小弟當時一家4口住係香港島一個房仔,只可以擺一張碌架床同一張摺抬
到差不多幼稚園高班的時候,被編去新市鎮住,每朝6點幾起身,搭3程車先返到去香港島返學,你要諗下80年代喎,無隧巴
就算有,以小弟當時期4千都無既收入,小弟+我細佬+阿媽都搭唔起,你地依家咩東涌、天水圍都起碼有車直達市區,後尾重有西鐵
當時去屯門、沙田呢d新市鎮,邊得黎有直車出市區,唔係搭到九龍城、紅磡、觀塘既區再轉船,落完船再轉"中巴"

再講講我朋友既一個分享,朋友是做公共服務,咁佢有時都會講假期後就好麻煩,我問點解?
佢話佢地因為d野會有到期日,咁d客見假期做唔到續期,就會係假期後打黎/email黎話做咩要閂左個server
我朋友就話,通常就會答d客系統一早就已經順延到期日(大家應該明佢做緊咩公共服務)

佢有時都會講其實香港人"好低b",呢d咁既野佢地又點會諗唔到,而且經常都係無常識、唔睇野(大大隻都話人地無寫)
佢亦都講香港人唔係有咩國際視野,因為佢地好保守,香港成功係因為"快"同"努力拚搏"
香港既繁榮就係靠呢兩隻手先支持,但係近幾年香港唔再拚搏,咁只有"快"呢隻手剩低,事事要快但係唔理佢合唔合理
又點會支持到香港既經濟呢

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
唔係想幫政府, 但係上次英國大雪, d學生返唔到香港 (其實全世界的人都走唔到) 有個人竟然話政府點解唔派包機去接佢地返來 (我先知原本香港包機係可以無視天氣的, 當美國, 英國d機因大雪走唔到, 我們的包機就可以) 依家係有無都先話政府唔好先, 要佢地提供.

(仲有上次個哥仔話佢女友無樓唔嫁佢等)

其實樓價高都唔係一兩年的事啦. 97時樓價夠低啦, 又唔見人人開心? 根本大家都係貪小便宜ja ma. 人有我咪都要有lor. 當然, 人有自由去要求什麼什麼, 但係政府唔俾就唔好淨係話人啦.

其實夠有好多80後自己有能力買樓, 點解又唔諗o下佢地點努力過? 只係諗要人點幫?

頂部
alex_d_liu
少佐
模の試民.無知市民

UID 11643
精華 1
積分 15
帖子 6048
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2006-6-12
來自 香港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aozaki 於 2010-12-28 02:24 AM 發表
句句 都係 我要!!
政府係你阿媽 老奉要俾你
俾左稅果 D 人享受唔到唔洗交稅拎綜援果 D人 d福利
e個先好笑..
早前睇新聞 有個拎綜援既 話唔夠洗 去個旅行都唔得..
我@#$%^9你 我地ed做地隻狗 ...

骨!   條脷冇毛!

頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
來自 Hong Kong
狀態 離線
系ka ! 香港地系ka wor !!! 幾時都系汰弱留强 ka la ...!  身為香港人 .... 就必須適應 ... 現在無本事可以努力D !! 盡jaw力都ng ok 先諗要人點幫 la .....

頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線
所以我都話少數 80-90 就搞到其他務實上進青年形象插水, 正所謂一粒老鼠屎整喎一鑊粥就係咁解, 人地默默耕耘, 唔出聲唔代表佢好滿意, 至少佢地認識

與其要人幫不如自己幫自己重好, 到時佢地有成績唔該果班少數嘅唔好眼紅人地, 求政府可以等同坐以待斃, 社會有幾多人比果 d 80-90後 更雖要幫助?

人地努力幾十年, 好話唔好聽, 就嚟果頭近, 你話政府幫邊個先 ? 後生遙遙, 大把時間, 你覺得自己時間寶貴就唔好等運到啦. 政府叫你起鐒呀. .無病伸吟

頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
狀態 離線
回復 #30 tailoxxx 的帖子

"無病伸吟" LIKE !!!!!

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-28 02:00 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 tsz1117hk 於 2010-12-28 11:01 AM 發表

其實無論插人, 或者80,90入都係一樣, 各有兩類人

被插ge 80,90, 入面有d真係淨係識怨人, 自己毫無建設; 但係都有人唔係架嘛
唔係ge人, 知道自己有咩應該做, 所以聲總比班淨係怨人ge人細
結果就係班" ...

有人以為"我要買樓"等於唔駛錢有屋,真係莫明奇妙.....
30歲想買樓ga年青人唔識提問有咩政策幫助置業或壓抑樓價,我相信係佢地問得唔好
但係舊年曾生ga回應都認真離譜,話樓價點升都唔緊要,
最近終於出招打壓樓市,咁年青人講ga買樓問題係咪存在呢?
定係佢地全心拎著數?唔肯捱呢?

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線
d上左位出來插返80,90後既人既邏輯真係唔知好嬲定好笑......

"當年我地都仆過街架 所以你地去仆街啦 咁就fair啦"
"幫年我地都無人幫架 所以唔好止意我會幫你!"
"係嚕 仆街都係為你好jar" <--你唔仆埋我果份? 我為你好架

頂部
helios1988
上尉

UID 17061
精華 0
積分 22
帖子 1277
成品數目 22 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-5
狀態 離線
發表於 2010-12-28 02:37 PM  資料  短消息  加為好友  添加 helios1988 為MSN好友 通過MSN和 helios1988 交談

QUOTE:
原帖由 rohk2 於 2010-12-28 02:27 PM 發表
d上左位出來插返80,90後既人既邏輯真係唔知好嬲定好笑......

"當年我地都仆過街架 所以你地去仆街啦 咁就fair啦"
"幫年我地都無人幫架 所以唔好止意我會幫你!"
"係嚕 仆街都係為你好jar"  

似係黃子華fans bo~
不過你d字眼過左火~可能到你老左都會教精返d"10""20"後ga年青人呢~
今日留一線,日後好相見

頂部
eded
曹長
CNC團

UID 31737
精華 0
積分 17
帖子 417
成品數目 17 件
閱讀權限 10
註冊 2008-8-7
狀態 離線
回復 #34 helios1988 的帖子

不過你d字眼過左火~可能到你老左都會教精返d"10""20"後ga年青人呢~
今日留一線,日後好相見 !!

有氣度 !!!

頂部
ch_lycab
中校

UID 23009
精華 0
積分 0
帖子 3984
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2007-11-6
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 helios1988 於 2010-12-28 04:49 PM 發表

今日留一線,日後好相見

可能佢係另一個POST同人鬧到面紅耳熱先係咁

上左位?
小弟依家都係一個搵萬幾蚊既打工仔
小弟點解可以供緊樓,就係因為阿媽明白到一個人搞唔掂就一家人一齊去搞掂
為左供呢層只有兩老個名既樓,我同細佬都已經係而立之年都未結婚
要到後年供完呢層先再儲錢結婚,而且講到明結完婚之後都係分開住
咁又點? 好辛苦? 夠我當年得4-5千蚊一家4口一個月?
每日為左節省6蚊,由中環行去天星(十分鐘),搭下層船去尖咀,再行20分鐘去紅磡搭東鐵,去到屋企個站再行20分鐘返屋企
應該45分鐘由中環搭港返到屋企個站再轉小巴返屋企既路程,變成要1小時20分鐘先返到屋企
好辛苦咩?上左位咩? 成日係辦公室,當做下運動唔好咩?
到依家我好多野都用緊一d刻苦既方式去生活,開個水喉"滴"一筒水黎洗菜,再用黎洗碗,最後洗肉類,再用黎淋花

但係依家好多人(70又好、80又好甚至90都好),覺得好多野都要自己一個人(或者兩公婆)擁有,但係搞唔掂呢就搵人執手尾
唔好好睇清客觀環境,好似樓上好多都講,我都真係見過兩老得一個仔(或者女),間屋都有成5-6百尺,兩老其實都打算留俾仔女
但係後生既就要自己一間所謂DREAM HOUSE,咁係邊個既問題?

頂部
hide
上尉

熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章   熱讚榜勳章  
UID 26323
精華 21
積分 221
帖子 1867
成品數目 221 件
閱讀權限 10
註冊 2008-2-24
狀態 離線
http://blogcity.me/blog/reply_bl ... 12303&id=280284

陸羽仁 既
金融個D 可以不理 都係廢UP
另外個幾篇安全網幾好
幾搞笑的~

m.facebook.com/hidehello
頂部
tailoxxx
上尉

UID 18818
精華 0
積分 1
帖子 1449
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-19
來自 OOB男 直砌司令 - 查布羅基地
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hide 於 2010-12-28 05:13 PM 發表
http://blogcity.me/blog/reply_bl ... 12303&id=280284

陸羽仁 既
金融個D 可以不理 都係廢UP
另外個幾篇安全網幾好
幾搞笑的~

幾有味道, 不過我都係果句, 人要自力更生, 天跌落嚟嘅野你只可以當bonus. .   

頂部
rohk2
中尉

UID 16399
精華 0
積分 11
帖子 758
成品數目 11 件
閱讀權限 10
註冊 2006-12-30
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ch_lycab 於 2010-12-28 05:09 PM 發表

可能佢係另一個POST同人鬧到面紅耳熱先係咁

上左位?
小弟依家都係一個搵萬幾蚊既打工仔
小弟點解可以供緊樓,就係因為阿媽明白到一個人搞唔掂就一家人一齊去搞掂
為左供呢層只有兩老個名既樓, ...

請別對號入坐ok? 我知你唔係
但正正係咁辛苦 你先應該要爭取返你應有既野
某d人成日話政府唔應該幫人 我真係敢問一句97唔係政府入市
班炒樓炒股既都唔知要死多幾件先夠 最好政府當年都唔好幫佢地就fair?
至於d錯過先發展到既 陸生搵中國做例子真係有d.....佢唔搵下d唔使錯但發展得仲好既國家來講?

上個post所謂既鬧都係扮某d人既無理取鬧姐
火唔火要睇對咩人既 總之過左去就算啦 清者自清 一單還一單

頂部
gashapon
上尉
吉姆量產專員

UID 559
精華 0
積分 32
帖子 1011
成品數目 32 件
閱讀權限 10
註冊 2003-11-25
狀態 離線
回復 #36 ch_lycab 的帖子

我同你差不多, 我為o左節省$6, 由坐紅van改為先坐小巴再轉mtr. 本來20~25min車變成最少1hr. (仲要無得在車上sleep)
收工就行去"o都" 8達通平$2先返家. 出去食, 依家都一係唔飲野, 一係飲熱野 (可以平$2) , 有時又唔搭小巴, 改為行番家, 節省$2.8, 每日mark住用幾多錢等, 雖然唔係好多,但最少實行緊而且有成績啦. 依家買少o左玩具, 都可以草多d錢.

自己n年前仲係單身時幫個做保險的fd買o左份基金投資($1k/月左右), 一直set係"進取型", 滾o左五六年, 滾滾下都有十幾個(好彩), 都可以幫手買樓. 其實依家2公婆, 每人萬零蚊人工, 加埋3萬左右, 供樓1萬一個月都應該afford到的.
其實夠住已經好開心了, 什麼海景, club house, 高層, 方向全部唔理, 總之價ok我就ok了...

頂部