回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

標題: 冷門模型油
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-31
狀態 離線
冷門模型油

雖說冷門,但係歐美,郡性雙星GAIA 反而係冷門,因為唔俾入口,原因好簡單,毒性太強,超出歐盟標準

例如LifeColor 既水性油,氣味極少,聲稱冇重金屬(一般Acrylic 油都係用重金屬)
可以用水開浠,一層層慢慢油,效果不錯,乾左之後都幾難用水抹甩

或者Acrylicos Vallejo,都係水性,小的未用過(係香港搵唔到)
有出軍事模型油Box Set ,例如Panzer Box Set
http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=411id9h1708a

仲有二戰Box Set ,美國獨立戰爭Box Set 諸如此類

有冇朋友用過呢類歐美系模型油?
(或者如果有團購,有冇人有興趣?)

頂部
alexlee2
少佐

UID 20670
精華 0
積分 1
帖子 7092
成品數目 1 件
閱讀權限 10
註冊 2007-8-31
狀態 離線

[size=5]識字 識上網 自己搵啦!
成日問[/size]
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-4 08:21 PM 發表
雖說冷門,但係歐美,郡性雙星GAIA 反而係冷門,因為唔俾入口,原因好簡單,毒性太強,超出歐盟標準

例如LifeColor 既水性油,氣味極少,聲稱冇重金屬(一般Acrylic 油都係用重金屬)
可以用水開浠,一層層 ...

AK, Vallejo 和Lifecolor在YMT 康田有. WC的油樂X有Vallejo之餘, 更有Gamecolor tim
因為呢一d 油是在EURO生產, 產地遠, 運費貴, 在香港少入貨.
現在網上的luckymodel和hobbyeasy 都有賣Vallejo, 不過一支起碼HK$22
(康田平少少, HK$20左右, 但好似唔少都乾左少少?)
Humbrol只在MK見過, 好似唔平. Revell的也見過, 但唔多人買.

Vallejo用水開稀+筆塗都可以出現良好效果, 是日系油俾唔到. 而且顏色比日本多 (光是看Vallejo的色表就覺得夠用有餘),
所以我都好想全面改用歐美油, 只可惜太少模型店入貨了.

如果團購可以平的話, 我唔介意加入.

頂部
伊麵丹
平民

UID 40599
精華 0
積分 0
帖子 17
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2010-5-31
狀態 離線
如果香港Vallejo 都係$2x 咁團購唔會平左
Humbrol Testor 我有用,幾唔錯,啞色夠啞,光又非常之光,只不過冇中間﹣ ﹣
Humbrol D 色真係幾好,Revell 好似得一間有,封曬塵,生曬鑄

Model Master / Humbrol D 金屬色質素好高,Model Master/Testor 仲有噴罐
價錢公道

知唔知香港邊到有得賣,Vallejo/AK-interactive

頂部
willkwok
少校

UID 35342
精華 0
積分 31
帖子 2808
成品數目 31 件
閱讀權限 10
註冊 2010-3-3
狀態 離線
其實$22 一枝都唔係貴郡氏,田宮好多

頂部
Ribena
上尉
凍檸賓愛好者

UID 34307
精華 4
積分 41
帖子 1315
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2008-11-9
狀態 離線
呢啲点會係冷門??
玩 AFV 必備

本帖最近評分記錄
VampireA   2013-6-4 10:31 PM  讚好  +1   exactly. 我砌科幻都會用佢來手油添.

Keep your feet on the ground.. and keep reaching for the stars
頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-4 09:47 PM 發表
Humbrol Testor 我有用,幾唔錯,啞色夠啞,光又非常之光,只不過冇中間﹣ ﹣
Humbrol D 色真係幾好,Revell 好似得一間有,封曬塵,生曬鑄

Model Master  ...

一d 比較"專賣" 軍事, 兵人既模型舖就好易找到. 始終, 佢既target market 係呢班人.
科幻模型本身就係日本獨大, 用既油自然會慣左用返日本油.

btw. tamiya 既油, 係國際都有賣. 因為只係酒精base acrylic同enamel. 另外就係佢肯交出 msds, 咁就易過海關/入口.

路過既厚多士
頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 willkwok 於 2013-6-4 10:15 PM 發表
其實$22 一枝都唔係貴郡氏,田宮好多

另外lifecolor係22ml一枝, 面郡氏田宮係10ml一枝, 所以價格更加唔可以直接比對

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線
Lifecolor 在港上市已有幾年, Vallejo 更有得賣近十年. 煙廠街地舖(其實係一樓)時代的三星, 肥青蛙在商場地舖時代也一早有售. 只是那時侯返貨時間隔得較耐, 熱門顏色如黑, 白等真係要入定幾支

兩者也俗稱水膠彩, 是真正的水性油, 完全沒有溶劑(solvent). 非常安全. 唔係得個講字, 大家可去Vallejo 官方網頁的安全性一欄看看:-
http://www.acrylicosvallejo.com/en_US/security
攞晒歐盟及美國的安全驗證資格

它們與日本的雙星, 郡仕的所謂**水性油**大有分別!!!
嚴格來說, 雙星,郡仕的只可說可溶於水而已. 其毒性.....一如樓主所講, 超出歐美標準.

點解會咁? Acrylic 這英文字被"濫"解釋囉 以下是 wiki 的解釋 :-
Acrylic ------ Chemical compounds that contain the acryloyl group derived from acrylic acid.
Acrylic paint -------- fast-drying paint containing pigment suspended in an acrylic polymer emulsion. It is a common medium used in modern fine art/art.

以前(70年代)的模型油只有琺瑯油. 那時的模型顧客以兒童為主, 那個年代亦冇乜安全/環保意識. 但隨著時代進步, 廠商為回應關注健康的需要, 便出現雙星,郡仕這種主力包裝為**水性**油了. 是取考!!!

現時買Vallejo, Lifecolor 都幾方便. 油麻地好齊貨. 網購也一樣, 就算某色缺貨亦好快返貨, 無須擔心.

Humbro 近年亦方便好多了, 多得某本港網購公司. 貨都算是齊及返貨夠穩定的了.

至於樓主關心的價格......由經濟因素解決吧! 有得穩定供應我們這個又細又遠的市場, 我已心足. 幾年前簡直唔敢買Humbro琺瑯油呀! 明知係靚過其他廠, 但係好怕用完買唔返囉!!!

本帖最近評分記錄
伊麵丹   2013-6-5 08:46 AM  讚好  +1   具參考價值
kl122002   2013-6-5 06:01 AM  讚好  +1   佳作
FFF   2013-6-5 12:36 AM  讚好  +1   佳作
頂部
louisuni
大佐

大毒梟勳章  
UID 11196
精華 8
積分 24
帖子 11997
成品數目 24 件
閱讀權限 10
註冊 2006-5-29
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Ribena 於 2013-6-4 10:25 PM 發表
呢啲点會係冷門??
玩 AFV 必備

我都係剛剛試玩 Lifecolor 咋....

頂部
松尾明
少將
吹水老手+模型學徒

UID 18852
精華 3
積分 46
帖子 12083
成品數目 46 件
閱讀權限 10
註冊 2007-7-20
來自 模型烏托邦
狀態 離線
不過有一點~~  一講到金屬色, 水性漆就真係唔掂~~

所以金屬色我都係用返gunze或gaia

賞花歸去馬如飛
            去馬如飛酒力微
                            酒力微醒時已暮
                                        醒時已暮賞花歸
頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線
請問Humbro除咗波記仲有邊度有得賣?

頂部
VampireA
中將
爛尾能手

熱誠勳章   熱讚榜勳章  
UID 5531
精華 3
積分 21
帖子 19460
成品數目 21 件
閱讀權限 10
註冊 2005-10-17
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2013-6-4 11:08 PM 發表
不過有一點~~  一講到金屬色, 水性漆就真係唔掂~~

所以金屬色我都係用返gunze或gaia

都唔係架. av 有隻酒精系列既金屬色. 除左銀色一般d外, 金色既都好靚的.

本帖最近評分記錄
松尾明   2013-6-5 08:53 AM  讚好  +1   咁就要買黎試試喇~~

路過既厚多士
頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2013-6-4 11:15 PM 發表
請問Humbro除咗波記仲有邊度有得賣?

波記的是間唔中有得賣
千里大的就成日都有貨尾賣
上網買啦 幸運網有得賣兼幾齊. 查過Humbro官網, 它和波記都是大中華的代理商.
http://www.humbrol.com/stockists ... =13&search.y=11

我舊年知道後, 買吓一樽買吓一樽(琺瑯油), 都慢慢取代左以前用開的雙星了.

頂部
獅象
上校

熱誠勳章  
UID 17042
精華 9
積分 15
帖子 4760
成品數目 15 件
閱讀權限 10
註冊 2007-5-1
來自 北角
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-6-4 11:18 PM 發表

都唔係架. av 有隻酒精系列既金屬色. 除左銀色一般d外, 金色既都好靚的.

對!
松兄也對! 相對於雙星,郡仕(水)性油及舊裝的av油.

AV有樣野好, 勤於更新改良其formula或resin. 但也是"懷"處, 新舊交替時唔知佢幾時清晒d舊配方油, 都幾容易混淆. 佢都會在其官網中的Q&A中澄清........不過誰會咁得閒跟到咁貼呀AV老細?!?!

頂部
機動老鬼
少佐

UID 2020
精華 1
積分 12
帖子 6623
成品數目 12 件
閱讀權限 10
註冊 2004-7-20
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 獅象 於 2013-6-4 11:31 PM 發表

波記的是間唔中有得賣
千里大的就成日都有貨尾賣
上網買啦 幸運網有得賣兼幾齊. 查過Humbro官網, 它和波記都是大中華的代理商.
http://www.humbrol.com/stockists-and-distributors/? ...

唔該獅兄

頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-4 08:21 PM 發表

可以用水開浠,一層層 ...

要睇你用黎油乜野 , 想要乜效果 , 東南亞天氣潮濕 , 水性油黎講 , 啞油重可以 , 光油乾左會lup, 越厚越lup....
一係用正式Acrylic果類顏料 , 乾左唔會再溶 , 附著力就差d.

玩飛機太啞又唔太啱 . 玩車要拋光又有問題 , 油性油就唔使擔心呢個問題

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
oj
上校

UID 27984
精華 0
積分 9
帖子 4509
成品數目 9 件
閱讀權限 10
註冊 2008-4-3
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 機動老鬼 於 2013-6-5 12:03 AM 發表

唔該獅兄

環記d色冇日齊 , n年冇返貨 , 千里撻貴dd, d色又唔知賣左幾耐...

衫和當垃圾咁掉落箱度十年前果個箱十年後又係果個箱果幾枝油....
Mongkok 新龜價"實易" , 買過兩次都OK...

" 前人功夫好 , 後人理論高 "
頂部
kl122002
上尉

UID 51726
精華 0
積分 4
帖子 1074
成品數目 4 件
閱讀權限 10
註冊 2013-2-1
來自 無薪奴工製作室
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 伊麵丹 於 2013-6-4 09:47 PM 發表

Model Master  ...

提起Model Master, 我除左在KT 偉利見過之外 (佢都有Testors的舊貨賣, 不過唔知仲得唔得)
唔知其他地方有無?

之前師兄介紹筆塗用的Humbrol 油筆時, 見到demo用的是Humbrol Acrylic <--呢隻邊度有?

Revell 的油可以打去香港agent問, 佢或者可以散賣:
http://www.revell-china.com/
我有同佢買開Discontinued Items, 老世肯帶貨出來面交.

頂部
@屙爛屎@
上等兵

UID 48646
精華 0
積分 0
帖子 228
成品數目 0 件
閱讀權限 10
註冊 2012-4-2
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 VampireA 於 2013-6-4 11:18 PM 發表

where can i buy ga?
can US imported water base paint will work with gundam or FSS ?

頂部