回顧:  HKML網上比賽  HKML版聚  

投票標題: 各位一般會用乜野噴筆作業 (Primary Airbrush)  (單選) 本次投票已結束 [參與投票的會員]
Aztek
Badger
Gunze
Iwata
Olympos
Sparmax
祖國產品
其他牌子
對不起,您無權投票。

標題: 各位一般會用乜野噴筆作業 (Primary Airbrush)
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
註冊 2007-9-20
來自 HONG KONG
狀態 離線
各位一般會用乜野噴筆作業 (Primary Airbrush)

見到很多朋友問噴筆推介, 我就好有興趣知道那一牌子噴筆最多人用, 開個 Post 玩下 我以前用開 Badger, 也有Olympos, 不過一般會用 Aztek, 貪佢方便

豈能盡如人意,但求無愧於心
頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #8 松尾明 的帖子

我用左差不多十年, 仲未溶, 不過可能因為我用水性油既關系, 不過Aztek都有金屬槍身選擇

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #3 獅象 的帖子

唔好意思,開始時有Tamiya,但後來排番字母,上上落落, 唔見左, 出左街就無得改, 抵打

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 松尾明 於 2010-1-18 10:03 AM 發表

金屬果枝貴幾舊水~~

BTW, 水性油的粒子比油性粗, 唔知vr2xtd兄的操作經驗當中, Aztek的噴咀會否出現堵塞的情況?? (Aztek的咀好似好細)

塞就間中會有, 主要都系thinner比例問題, 放得耐無用既油就比較麻煩, 我一直都用緊 0.3咀 (其他跟黎既咀除左0.5果個, 都無用過), 大麻煩無乜, 用Aztek主要系覺得 maintainance 簡單, 要拆出黎洗都系幾個部件, 就算要成個咀換都系幾十蚊

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timng 於 2010-1-18 10:50 AM 發表
Badger 150, Tamiya 0.2,國產葉紅牌同 Holder牌,四支輪流用,支支都用下,係支紅葉差D好少用,其他都經常用,無定架渦!因爲你要單選,我唔知點揀,所以無剔到。

我原意都系想知其他模友主要會用乜野筆, 主要即常用, 大部份時間都會用, 即最愛用邊支, 不過如果你唔偏心, 剔邊支其實都無所謂, just for indication, 希望可以比大家有個印象知道邊種筆較多人選用, 玩耍野, 又唔系乜野科研項目,唔駛認真

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-1-18 02:57 PM 發表

我之前間公司老闆有套比我用,好鬼多噴咀,我試左兩次就放棄了,主要覺得操控唔係太得心應手,噴幼細陰影會好難,噴實色冇問題,不過清洗都係覺唔多就手,同時我都覺呢隻野好易塞,....而且本人不太喜歡一支筆時時要 ...

我有朋友覺得呢支筆外型比較怪,並非主流, 我買Aztek果陣算系新產品,相反我系俾佢個外型吸引 用落感覺唔系差,個人感覺拿上手其實同傳統雙動噴筆差不多, 操作上更加是無分別! 易唔易塞就視乎好多因素,不過我相信噴筆呢種'非高科技產品', "好易塞", "噴幼細陰影會好難", 好多時都唔關支筆既結構或者設計既事!

你提到既有好多個噴咀, 其實系其賣點之一, 並非人人有能力或者會用幾支筆, 經常聽到有模友說要買支平筆噴灰,粗用, 可有考慮過換噴咀這個 alternative?? 咁就比較簡單, 唔需要去適應唔同既 hardware, 更加唔需要另外花錢, 當然, 如果已經練到不礙於物, 乜都會用, 或者錢唔系問題, 當然就無所謂啦

唔鐘意一樣野可以有一千個理由, 亦無需對任何人交待, 但不妨花點時間了解一下產品的設計意念, 可能你會有一個唔同睇法亦說不定

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線
回復 #27 timng 的帖子

評級就留番比其他高人做, 因為問題設定要花點心思. 我覺得呢個系個人喜好問題, it's just a piece of equipment, 同一件野, 唔同人用都可能會有唔同效果, 就睇以上會員留言已可見一二. 不過我相信人多用既一定有佢既原因既!

我主要都系想了解一下用家分佈

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 明天 於 2010-2-27 01:33 PM 發表

睇埋你既經驗,乎呢支係比美術人士畫噴畫用多d,而唔多適合砌模型用既含天拿水成份顏料....
因為畫噴畫既顏料多數係用水開,...例如ink系顏料,粒子又比模型油幼細好多,唔會點塞槍...

怪不得,Aztek價錢唔貴 ...

閣下既 insight 我就唔 comment 啦, 不過 FYI, Aztek 既 market positioning 系針對 hobbylist. modelers, 有別於其他 airbrush 標榜可用於唔同範疇, Aztek 無提過用黎做美術噴畫 可能正如閣下所指出, 佢地系失敗既,連自已既產品適用系邊都唔知

不過對我呢D噴筆初哥黎講, 比較難明既就系如果2枝筆都系同樣 nozzle size, 同樣既油又點會一支易塞過另一支呢  enlighten me , please!

頂部
vr2xtd
上尉

UID 21422
精華 0
積分 41
帖子 1472
成品數目 41 件
閱讀權限 10
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 danny1218 於 2010-4-22 02:10 PM 發表
冇得選kenji....
因為太差的關係?

唔系! 只因當初做問卷時唔知有咁多牌子, 掛一漏萬 (仲漏左 Tamiya添!!) , 唔好意思

頂部